30 December 2011

welcome 2012!

hari ni 30hb Disember 2011. esok dah 31hb Disember 2011. makanya dah nak masuk tahun 2012 dah kita. sedar tak sedar dah habis dah tahun 2011 ni kan. aku rasa macam baru semalam je melangkah ke tahun 2011. macam baru semalam je aku celebrate birthday aku dengan Mr. Bobot kat pantai. macam baru semalam je celebrate the last day of 2010 dengan bff depan rumah. macam baru semalam je daftar masuk degree. dan kini tup tup dah nak habis dah tahun 2011. macam tak percaya masa dah berlalu meninggalkan kita denga pantas sekali. dan kini tahun baru bakal tiba. dan macam biasa jugak akan ada azam yang akan ditetapkan. so tetapkan azam baru dan cuba capai azam lama yang masih tak tercapai. selamat tahun baru! moga2 tahun baru ini akan membuka lembaran baru juga.~
 * * * * *

Pukul 4.00 pagi.

2011 masih duduk depan "peti bodoh" menyaksikan acara meraikan dirinya pergi, digantikan dengan sahabat yang seterusnya. Tersengih-sengih 2011 melihat 2012 di julang tinggi-tinggi diikuti sorakan lautan manusia. Teringat dirinya pernah dilakukan sedemekian rupa.  Dia meneguk air susu Anlene sambil mengunyah biskut kesihatan perisa tomato.

Pintu rumahnya di ketuk bertalu-talu.

"Oiii, bukaklah!".

Dia melangkah malas, membuka pintu.

"Oh, kau rupanya" kata 2011.  Berkerut dahi 2011, sedikit hairan. Apa jadah dia buat kat sini malam-malam buta?.

" Aku mabuklah". kata sahabatnya sambil cuba berdiri tegak, tersenyum sumbing.

"Errrr, sepatutnya 2012 yang balik dalam keadaan mabuk, bukan kau".

"Eh, 2012 punya "turn" ke dulu?" kata sahabatnya itu.

"Yup, muktamad".

"Alamak, hik!, aku ingat aku punya hik!, "turn"lah, tak sabar-sabar nak hik!, bagi kiamat hik!, kat manusia" kata 2013 sambil  merangkak menuju ke sofa.

"Bodoh, mengalahkan manusia dia punya mabuk". gumam 2011. Dia pun lupa yang dia sendiri pernah mabuk macam tahun lepas.

2013 dah terbongkang mengangkang dan berdengkur sampai tak boleh dengar apa yang pengacara dalam "peti bodoh" katakan.

Selamat Tahun Baru!.

copy dan edit dari Selit dan Belit blog abang long aku. =)

*menantikan misi terbesar yang tak tahu pada tahun berapa akan dilaksanakan.

27 December 2011

cerita cuti

23/12/2011
pukul 10.45 pagi naik bas untuk pulang ke kampung. sepatutnya bas pukul 10.15 tapi macam biasalah bas datang lambat. tunggu punya tunggu nasib baik lah bas sampai. terima kasih kepada housemate terchenta kerana hantar aku ke medan gopeng. pukul 4.00 petang baru sampai melaka. tapi kira ok la. cepat jugak bas tu sebab tak banyak berhenti. lepas ni memang nak naik bas Seri Maju jela. dari petang sampai ke malam lepak kat rumah merehatkan diri.

24/12/2011
bangun siap2 untuk ke Johor Bahru. tunggu kak Bad (kak lang) aku dan anak2 dia sampai and tunggu akak Nora aku balik kerja baru bertolak ke JB. pukul 4 baru bertolak. destinasi kami untuk ke rumah kakcik aku yg terletak di belakang Plaza Angsana. Kakteh aku tinggal bersama Kakcik aku jugak. Kakcik aku ni dah kahwin and ada 2 org anak yg nakal. Kakteh pulak satu2 nya kakak aku yang belum kahwin. pergi sana saja2 nak bawak abah dan mak jalan2. sampai rumah diorang pukul 7 lebih. 
malam tu pukul 10 aku, kakteh, kakcik, dan akak serta kanak2 ribena keluar nak cari kek. tapi dah malam kan mana la kedai kek yang bukak lagi. kitorang pergi TESCO Bukit Indah je. aku yang bawak kereta taw. kereta auto boleh la. tapi 1st time tu bawak kereta kat bandar JB tu. banyak kereta yg pemandu dia agak kurang ajar la. gerun jugak tapi nasib buat2 handal kan. hehe
tak dapat cari kek last2 kitorang beli keropok2 sikit and KFC je. kak bad yang belanja. dan malam tu kami 1 family makan kfc kat rumah kakcik. 
malam tu aku tidur lambat. sebab buat pillow talk dengan kakteh. aku dengan kakteh ni memang ngam. kalau dah tidur 1 bilik memang la tidur lambat jawabnya. cerita macam2 lah. last2 tidur pukul 4.30pagi. 

25/12/2011
pagi bangun mandi siap2 teman kakteh and abah pergi opis kakteh kejap untuk install software kat komputer dia. oh lupa nak bagitahu. 25/12/2011 ni adalah hari lahir aku yang ke-22. ye ye selamat hari jadi pada aku. sebab tu la malam semalam kitorang nak cari kek. tapi dapat so makan kfc pun jadilah. petang tu terus balik melaka. sampai melaka jalan jammed gila beb! hari cuti memang la melaka ni akan dipenuhi manusia2. sampai rumah lebih kurang pukul 5 jugak la. penat walaupun tak bawak kereta. penat sebab duk dalam kereta terlalu lama. malam tu aku rasa penat sangat. macam nak demam pun ada. biasala tu dah nak masuk umur baru mesti badan aku jadi tak sedap. ;p
anak2 buah tapi ni belum semua lagi. abaikan yg tgh tu. tu amah  mana entah sesat. ;p

ramai2 makan kepsi! hehe ;p

26/12/2011
rancang nak pergi lepak dengan kawan tapi malas. kawan aku tu pun takde kat melaka. melepas lagi nak rasa dia belanja. hahaha ;p
last2 keluar dengan kak bad and kanak2 ribena pergi jaya jusco. balik rumah dah penat. petang tu kak bad balik seremban ke rumah dia sebab dah nak mula kerja keesokan harinya. malam tu tak buat pape duk lepak depan tv je.
inilah dia kanak2 ribena

kanak2 ribena paling comel main kat fun zone kat Jusco

ada snow man bagi gula2 kat jusco

last2 tertidur dalam kereta akibat kepenatan

27/12/2011
hari ni petang pergi beli barang sikit kat TESCO pastu lepak kat karoke jap dengan Maya and umi dia. lepas tu balik rumah dan kemas apa yg patut. esok dah kena kembali ke sarang untuk study. final exam bakal menjelma. dan proposal untuk final year projek aku tak siap lagi. hmm...tajuk oh tajuk.

so itu ajelah cerita masa aku bercuti ni. ada sedih ada gembira. sedih sebab besday kali ni tak ada kek dan tak dapat hadiah langsung dan juga cuti kali ni tak dapat jumpa Mr. Bobot langsung sebab dia sibuk bekerja mencari duit untuk kahwin katanya. :p
gembira sebab besday kali ni 1 family sambut sekali and dapat makan kfc dengan family. dah lama tak rasa makan besar dengan family sendiri. tak lama lagi dah nak masuk tahun baru. so tetapkan azam dan menuju ke puncak lah kita selepas ni. :p

*ade peristiwa sedih berlaku pada 25/12/2011. :(
*happy 1st year anniversary to us Mr. Bobot. sgt sedih sbb tak dapat celebrate sama2. tp takpelah sy phm anda mencari duit. :D always love you! 

23 December 2011

hello melaka!

i'm going back to my hometown this morning at 10.15 a.m.
tapi waktu sekarang dah jam 2.20 pagi.
tak tidur lagi sebab kena siapkan tutorial project management.
ini last assignment sebelum berlepas pulang ke kampung.
sepatutnya tak boleh balik sebab ni cuti study week.
bila kata study week tu maksudnya kena lah study kan tapi nak buat macam mana dah diri aku ni memang jenis kena balik rumah bila ada cuti panjang. yela sebelum ni pun aku jarang balik rumah so fair la kan kalau ni aku balik rumah.
lagipun kepala dah sakit sangat nak hadap macam2 masalah kat perak ni.
aku perlu some fresh air dari melaka untuk teruskan belajar. kalau tak aku boleh jadi gila and ada yang tak pasal2 makan maki aku je.
so better aku rest kan otak dekat melaka untuk hadap final exam nanti.

lagi dua hari aku bakal bertambah umur.
tak rasa excited sebab aku rasa takde sape nak celebrate kan dengan aku.
bestfriend aku tak dapat cuti. mr. bobot pulak dah makin sibuk kerja sampai takde masa nak jumpa aku katanya. takpela kenalah faham orang berkerjaya ni. akhir tahun memang semua orang berkerjaya ni akan sibuk. yang penting aku dapat duduk rumah masa birthday aku tu.

akan ku luangkan masa ku di rumah dengan sebaik mungkin.
hmmm.....kepala sangat serabut dengan segala macam benda.
nak buat macam mana kan, apa2 pun hidup ni perlu diteruskan.
"bila mana kita merasa susah akan ada lagi orang yang lagi susah dari kita. dan bila mana kita merasa diri kita sangat senang, kita perlu ingat pada orang yang susah dari kita. "
itu kata2 yang aku pegang yang buatkan aku bersabar dengan kerenah sekeliling.

*serius tak sabar nak sampai rumah. rindu bilik sendiri. rindu kucing2. rindu anak2 buah. dan rindu nak tengok muka mak dan abah. =)
*dapat rasa yang birthday aku tahun ni macam tak best. imissyouverymuch!

18 December 2011

stress!!!

stress asyik kena menghadap benda yang sama hari2.
stress sampai tak sempat nak hupdate encik blog ni.
stress sampai berat dah turun lagi. (ok yang ni suke)
stress sampai kitaran bulan mengambang dah tak betul.
stress sampai rasa nak hentak kepala kat dinding.
stress sampai tak tahu nak taip apa sebenarnya.

*haishh banyak benor stress nya. :(  saya rindu dia.

11 December 2011

minggu

minggu yang mencabar.
minggu yang mendera mental dan fizikal.
minggu yang penuh dugaan.
minggu yang penuh suka dan duka.

itu minggu lepas.

minggu yang tak diketahui apa akan jadi.
tinggal lagi dua minggu.
dua minggu yang terpaksa ditempuh sama ada nak atau tidak.

itu minggu hadapan.

*semua orang tak sempurna. begitu juga aku.

03 December 2011

renungan #2

kita takkan boleh cakap yang kita pernah rasa apa yang orang lain rasa kalau kita sendiri tak pernah berada di tempat orang lain tu. kalau dah pernah alaminya sendiri barulah kita boleh cakap kita tahu apa perasaan dia. dan itu berlaku pada aku. sebelum ni kalau kawan2 susah aku bagi nasihat teruskan bersabar dan teruskan apa yang dah dibuat tu. jangan biarkan separuh jalan. dan kawan2 akan jawab susah. rasa nak give up tapi kita sebagai kawan tentu tak bagi kawan kita give up betul tak?

kita tak bagi dia give up sebab kita rasa benda tu dia boleh buat. tapi sebenarnya kita tak tahu kemampuan dia. kita tak tahu sebetulnya apa yang dia sedang rasa. dan itu berlaku pada aku. orang sekeliling nasihat jangan give up teruskan hidup tapi adakah mereka tahu atau pernah rasa apa yang aku rasa? ya mungkin pernah melaluinya tapi mungkin agak berbeza. 

pokok pangkal segalanya dari diri kita sendiri jugak. nak berubah..bukan orang yang ubahkan kita tapi kita sendiri yang perlu berusaha merubah diri kita. nak naikkan semangat dan buat segalanya seperti biasa...bukan orang lain yang boleh tolong buat mereka hanya memberi kata2 semangat yang entah kita dengar atau tidak. kita sendiri yang kena tanamkan segala kata2 semangat dalam diri dan motivate diri sendiri. segalanya adalah dari diri sendiri dan bukan orang lain.

dan bila kita mahu menghukum seseorang itu dengan tindakan yang dilakukan. sebelum itu kita perlu lihat diri sendiri adakah kita juga sempurna hinggakan kita mahu menghukum orang itu? bukankah kerja menghukum itu milik tuhan? dan bila kita mahu mengasari seseorang itu. kita perlu bertanya pada diri sendiri adakah kita juga suka dikasari dan disakiti? apakah yang akan kita rasa jika orang lain buat sesuatu yang kita sendiri tidak suka?

hidup ini semuanya berbalik kepada diri sendiri juga suatu hari. mungkin kita tidak kena pada hari ini tapi mungkin kita akan dapat balasannya di esok hari, lusa, atau mungkin bulan berikutnya atau tahun berikutnya. karma itu pasti.

lihat sekeliling, analisa sekeliling, berfikir sebelum bertindak dan jangan menyesal selepas bertindak. tiada manusia yang sempurna. kau tidak sempurna, dia tidak sempurna, aku juga tidak sempurna dan kita semua tidak sempurna. hanya Allah saja yang sempurna. jangan terus2 menghukum dan berkata apa yang kita tidak suka. berfikir berfikir dan analisa sebelum bertindak. 

*berkatalah kamu sehingga orang lain tidak terkata tapi jangan kamu diam tak terkata bila orang lain mengata benda yang dikata oleh kamu. selamat petang. 

02 December 2011

renungan

if..i say if..if i am guilty then i would admit it and apologize.
but if it is not my fault so why should i say sorry?
if you are brave enough come and say the word straight to my face.
i just don't get it what have i done that make people angry with me.
if i had done wrong please tell me and i would hear it.
but the question is what have i done wrong to you people?
i have be patient for quite a time.

aku rasa aku tak bersalah tapi aku tetap mintak maaf sebab ingatkan akan ada balasan maaf tu juga but tak ada. until today tak ada juga. don't you feel guilty at all?
dah lama aku simpan dan tunggu perkataan 'i'm sorry' tu.
jangan jadi muka tembok yang ketebalannya tak boleh diukur.
sometimes we need to hear, think and consider about others feeling too.
we live in a world with others. so we do need look at others too.
nak selfish tu boleh tapi ikut situation. jangan lah terlalu confident dengan diri sendiri hingga selfish melampau sangat.
tengok orang sekeliling dengar apa orang cakap timbang mana baik mana buruk.
bukan boleh langgar je semua orang. kalau hidup seorang diri bolehlah nak buat macam tu.
orang lain ada perasaan juga. i am not a robot. i am a human.
jangan terlalu bangga dengan sifat "tidak kisah dengan pandangan orang lain".
macam mana kalau orang lain "tidak kisah dengan pendapat anda". apa rasa dia?
put yourself in others shoes and ask yourself "what will i feel if people do the same things to me?"

*it's time to explode i think. orang yang banyak bercakap boleh membuka keaiban sendiri dan menunjukkan kebodohan sendiri. but then bila senyap kepala pula yang dipijak sehingga lumat. so amacam?
*jangan dijolok sarang tebuan, jangan dikacau busut di tanah kalau tak nak merana diri. renungan bersama dan untuk diri sendiri juga. :)

29 November 2011

rindu

err macam mana nak cakap ni ea.
errr......saya............
saya rindukan family saya sebenarnya.
rindu kucing2. 
dan juga saya rindukan dia Mr. Bobot saya.

i miss you like crazy! =(
hmmmm..............

28 November 2011

mudah-mudahan

hope that everything would be fine for them.
ya Allah please save him.
may Allah will always with them.
it's for his own good.
i'm praying from here for their safety and all of the suffer will be ended soon.
soon, hope to hear the good news and all things will be back to its place as before.
soon, sooner or later the situations would be as before. i'm hoping.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

insyaallah, semuanya akan kembali normal selepas ini. 
bezanya ia tak senormal dahulu lagi mungkin.
persetan itu semua, sebelum ini pernah terjadi dan segalanya seperti biasa kembali.
kita mampu tempuh ini sekali lagi. 
anggap ini dugaan dari Allah.
jangan pernah merungut atau mencaci.
kita insan terpilih kerana sering diduga-Nya. 
10 tahun dahulu begini dan 10 tahun selepas itu juga terjadi lagi begini. 
ye perkara ini terjadi lagi bezanya bukan pada orang yang sama.
ada sesuatu yang ingin ditunjukkan mungkin. hanya Dia yang maha mengetahui.
kita mampu laluinya bersama lagi. 
kita takkan runtuh.
ye kita takkan berpecah belah.
kita harus terus bersama sehingga terpisah roh dari jasad.
sehingga bertemu semula di akhirat.
seburuk buruk kita, kita perlu menerima kerana hanya kita yang tahu apa yang kita lalui.
kita takkan tunduk pada mainan iblis dan syaitan.
jahanamlah kau wahai pengikut iblis dan syaitan.
jahanamlah kau kerana telah menduakan Allah.
semoga Allah membalas perbuatan kamu itu.

*pesanan untuk "KITA"

26 November 2011

salam maal hijrah

hari ni hari terakhir untuk tahun 1432 hijrah.
esok dah 1 Muharram 1433 hijrah.

pagi2 lagi dah dapat SMS dari emak kesayangan. mak aku pandai SMS ok. ko hado?haha berikut adalah butir2 SMS antara aku dan mak. huhu

mak : ade kelas ke?
aku : takde.
mak : boleh sembahyang tak?
aku : boleh.
mak : jangan lupa dalam pukul 6 petang standby kat tv baca doa akhir tahun dengan awal tahun lepas tu baca yassin dan doa biar lulus periksa. jangan merayau2 hari ni.
aku : ye tahu.
mak : ye tahu tapi lepas tu tak buat, terlupalah macam2 alasan, jangan lupa!
aku : ye tak lupa.

then mak tak reply lagi dah. lepas mesej terakhir tu aku dah macam =_=!
haha mak sempat bebel dalam SMS tu. terima jela. mak sendiri. tapi pape pun mekaceh mak! sebab ingatkan anak mu yang jauh di rantau orang ini (ceh macam jauh sangat je gayanya!)

so, salam maal hijrah to all bloggers and readers. may this new year brings new hope and goods to all of us and also that our sins would be forgiven by ALLAH SWT.

*sesungguhnya aku seorang hamba yang telah banyak berdosa. mari tutup buku lama dan buka buku baru serta kumpul pahala sebanyak mungkin. InsyaAllah. =)

25 November 2011

teka teki


comel ke tak budak ni? bagi aku dia sangat comel dan tembam. baru umur dua tahun dah pandai pakai jam tapi tak tahu la dia pandai tengok jam ke tak masa tu. tapi ini gambar lama. sila lihat tarikh pada gambar ye. siapa ni? ok tu tak boleh dijawab. biarlah rahsia. yang penting budak ni bukanlah gambar tuan punya blog ni. hahaha :D

*this is my future son. boleh tak nak cakap gitu? hehe. (mood tengah ok) =D

21 November 2011

susah sangat susah~

another sad story.
lepas satu satu benda menimpa.
lepas satu satu masalah yang datang.
dulu dah pernah jadi sekarang jadi lagi tapi orang lain pulak yang buat hal.
kenapa korang ni suka sangat menyusahkan mak bapak korang?
patutnya mak bapak korang tu dah tua korang dah tak boleh kacau dah.
biar je dorang hidup main dengan cucu2 kecil mereka.
bagi dorang masa untuk rehat untuk sedia pergi ke tanah suci je.
tolonglah bagi kesenangan pada dorang.
tolonglah jangan susahkan lagi dorang tu.
hati tua tu dah penat.
cukup penat nak handle anak2 yang dah besar panjang ni.
cukuplah weh! hentikan perangai korang yang macam apa tu!!!
tak kesian kat mak ko ke? tak kesian kat bapak ko ke?
mana dorang nak hidup kalau lepas ni pape jadi?
aku ni masih tak boleh nak tanggung dorang.
kalau aku ni dah kerja aku yang akan tanggung dorang.
tolonglah. hentikan. itu je yang aku mintak.

*i am crying inside. and i am too tired this week sebab asyik menangis je. :'(

20 November 2011

berubah?

bukan mudah untuk berubah dari tanpa arah ke sejadah,
dari tepi jalanan ke sujud menghadap tuhan.

*semoga aku dan dia mendapat keampunan dari Yang Maha Esa. semoga aku mampu untuk menjadi lebih baik. mudah mudahan. :)

tak susah

ada orang lagi susah dari aku tapi tak pernah mengeluh pun.
jadi takyah nak risau sangat.
susah sekejap je ni.

ada orang lagi susah dari aku.




ada orang lagi susah dari aku.







ada orang lagi susah dari aku.







ada orang lagi susah dari aku.








ada orang lagi susah dari aku.















ada orang lagi susah dari aku.
ingat ni dalam kepala sendiri.

SESUSAH MANA PUN AKU,
ADA ORANG LAGI SUSAH DARI AKU.
tolong ingat benda ni wahai otak ku.


*susah kita orang takkan pernah tahu. senang kita orang sentiasa nak tahu. peringatan untuk diri sendiri.

19 November 2011

emosi tak stabil

assignment yang berlambak minta disiapkan dihiraukan begitu saja.
terlalu banyak hingga tak tahu mana nak buat dulu.
terlalu banyak hingga sakit2 aku dibuatnya.
kepala asyik berfikir tentang assignment.
makan fikir assignment.
minum fikir assignment.
tidur fikir assignment.
tengok tv pun fikir assignment.
keluar berjalan pun lagi la fikir assignment.
mana tak penat otak aku ni?
penat berfikir tu yang last2 jatuh sakit tak menentu.
badan kejap panas kejap sejuk. kejap ok kejap tak ok.
macam magic pun ada aku rasa badan aku ni.
serius tak tahu apa dah jadi dengan badan sendiri.
dengan emosi sekarang yang mudah sensitif atas perkara2 kecil.
serius tak tahu apa dah jadi pada diri sendiri.
yang aku tahu aku cuma mahukan semua ini berakhir.
terlalu penat. i am so damn tired.
tinggal lagi 5 minggu je lagi untuk kuliah and then cuti and then final exam. kena berfikir untuk final exam pulak nanti. dan itu sebenarnya lebih menakutkan dari assignment kena reject.

*bilakah semua masalah akan selesai?rasa nak lari balik rumah knci diri dalam bilik duk sorang2. :(

12 November 2011

11/11/2011

11/11/2011

tarikh memang cantik. ramai orang pilih tarikh ni untuk bernikah. termasuk sepupu aku and bestfriend aku dari sekolah. tapi sayang aku tak boleh hadirkan diri di 2 tempat pada masa yang sama. dan seperti biasa keluarga harus diutamakan. pape pun FAMILY FIRST. terpaksa la melepaskan sahabat baik aku tu. hanya sempat singgah rumah dia tengah hari tu sampai kan kata2 and sedikit hadiah je. tu je yang termampu. kenduri sepupu tu pada 12/11/2011 so memang join la kan. habis semua makanan aku tibai la. manakala majlis sahabat aku tu pada 20/11/2011. lagi satu tarikh cantik. tapi lagi sekali majlis dia tu aku tak dapat nak pergi sebab 19/11 tu aku ade test MUET kat Perak. memang tak sempat la kot nak balik Melaka terchenta ni.

apa-apa pun selamat pengantin baru kepada sepupuku dan sahabatku. semoga bahagia hingga ke anak cucu korang. tunggu giliran aku pulak nanti. hehe :p

*dah nak balik perak balik dah. cuti dah habis!!! setereesss!!! taknak balik sambung study lagi boleh tak?hmmm..... :(

DIA

dia penguat semangat aku.
dia banyak membantu aku.
dia hargai aku.
dia memahami aku.
dia penasihat aku.
dia pembantu aku.
dia segalanya.

kerana dia aku kuatkan semangat.
kerana dia aku berhenti menangis.
kerana dia aku rasa disayangi.
kerana dia aku rasa dihargai.
kerana dia aku belajar bersabar.
kerana dia aku kenal erti kepayahan.
kerana dia segalanya bagi aku.

*terima kasih tak terhingga.

10 November 2011

otak aku nak pecah!

orang lain balik cuti ke rumah boleh rilek2 lagi tapi aku tetap tak boleh rilek sebab ada banyak assignment menanti. setiap subjek ada submission naik cuti ni. gila memang gila. tapi aku tak buat langsung assignment aku. satu pun aku tak sentuh lagi. nak buat research pun tak berbuat. patutnya time2 cuti ni la bagi student rilek2 rehat2 bersama family. ni lagi diorang bagi macam2 assignment. tensen aku !!!! arghhhhh!!!

aku kat rumah ni bukan boleh duduk bersenang lenang macam orang lain. banyak lagi komitmen yang aku kena buat. baru duduk kejap kang mak dah panggil suruh tolong itu ini. baru duduk kejap kang dah anak2 buah aku datang kacau. baru nak rest 1 hari kang boyfriend ajak dating. tak pergi dating kang mula rindu lak pastu bila lagi nak pergi dating kalau tak masa cuti2 kan. haishhh! macam mana la aku nak buat kerja aku. lepas tu dengan masalah2 orang sekeliling lagi. memang la masalah orang lain tapi jap lagi effect nya tempiasnya kena kat aku jugak. so baiklah aku tolong fikirkan jalan penyelesaian untuk masalah dorang tu sebelum tempiasnya kene pada aku.

serius aku dah tak ada semangat nak belajar. aku tak tahu kenapa. dengan keadaan sekeliling yang cuba push aku, aku rasa sangat tertekan. aku rasa macam robot pun ada jugak. tunggu masa robot ni nak habis bateri je. hmm....penat la penat nak hadap semua benda dalam satu masa sekali gus. masalah diri, masalah family, masalah kawan2, masalah assignment, semua tu buat aku rasa macam nak pecah kepala. dapat ke aku bertahan???!! macam mana aku nak bertahan???!! aku tahu kalau aku rasa susah tapi akan ada orang yang lagi susah dari aku. aku tahu tu. aku tahu sangat2 tapi otak aku dah tak boleh nak terima semua ni. sampai bila aku mampu bertahan??!! (T__T)

09 November 2011

untuk kau~

"Selalunya... kalau lelaki dan perempuan mengaku sahabat baik, salah seorang mesti akan ‘tergelincir’ – terlebih suka!"

pernah terbaca tak ayat di atas? yup dari novel karya Syud - Untuk Awak Teja Aulia.
ni bukan nak review novel tu yep. just a piece of a story from my experience.
tapi apa2 pun novel ni memang best la. masa baca tu aku rasa sedih sebab teringat wonder times with my BFF. hampir kesemua (hampir ye bukan semua - take note plz!) adegan dalam novel ini pernah aku rasakan dulu.


terasa nak balik ke zaman kegemilangan bersama bestfriend bila baca novel ni. masa baca novel ni dalam kepala hotak aku Adil tu macam bestfriend aku J. Aulia tu of course la aku anggap macam aku kan. but still ada differences antara mereka and kami la. tapi serius baca novel tu betul2 buat aku menghayati watak diorang. we tell each other. we share anything each other. and that time it was a wonderful time for me. dia dan aku akrab bagai adik beradik lagaknya. tapi satu perbezaan besar antara watak itu dan kami ialah kami tak pernah 'tergelincir'. the feeling inside us was just like a brother and a sister. itu aku boleh jamin.

entry ni bukan lah sebab aku dah tergelincir or whatsoever tapi just nak remebering the good old days masa kami rapat dulu and i am missing him. bunyi macam aku dah tergelincir?no! no! no! ia cuma rindu untuk berbual bercerita seperti dulu kala. 

ye aku tahu kita masing2 dah ada hidup masing2 and aku tak menyesal dengan apa yang dah jadi semua ni malahan aku bangga sebab kita pernah bersahabat dulu and aku bangga sebab kita dah jadi manusia yang betul2 manusia dan manusia yang boleh digunapakai untuk negara ni. :)

*aku rindu kau, kita dan aku yang dulu. jangan risau ia hanya perasaan rindu terhadap sahabat sahaja.
**apa yang dikatakan dalam novel Syud ni bagi aku tak betul untuk kes aku yang ni la. bagi kes lain mungkin ada yang betul.

29 October 2011

150 juta


Untuk kali keseratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
"Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?"
"Apa kau buta, apa kau pura-pura suka"

Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu

"Dia mungkin bengis seperti singa"
"Tapi dia nangis tonton cerita Korea"
"Dia mungkin keras bila bersuara"
"Tapi dia jelas, jujur apa adanya"

"Aku lagi kenal dia"

Eh Dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis, aku ini pula dawai besi

Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku, sambil berkata

"Saya mungkin baran tak kira masa"
"Tapi saya tahan kalau yang salah saya"
"Saya mungkin saja keras kepala"
"Tapi saya manja bila kita berdua"

"Saya kenal sayang saya"

Buat apa dicerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya
Peduli orang kata

Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada

Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi cinta
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada

Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja, kau saja boleh rasa


Rahsia kita berdua

*terjumpa lagu ni sebab ternampak najwa latif punya video buat cover utk lagu ni. bagi aku lirik dia nice. cumill! :D

18 October 2011

hibernate~

unexpected things happen.
it is not a happy day.
seriously dia sendiri yang rosakkan segalanya.
mood spoil habis.
rasa nak hibernate diri.
rasa tak nak contact dengan sape2.
nak hadap semua dengan sendiri tanpa bantuan orang lain.
diri ni dah cukup susahkan orang lain.

*apa lagi yang perlu dilakukan untuk gembirakan orang?

17 October 2011

Mr. Bobot~

17th October 1989~
He was born. And today 17th October 2011 he is now officially become 22 years old.
Happy Birthday Mr. Bobot! May our relationship last forever.
Tapi tak best sebab tak dapat balik untuk celebrate sama2. :(
I miss you really bad! :(

Happy birthday to you! Semoga panjang umur and murah rezeki.
Harap2 Mr. Bobot suka la hadiah saya and kad yang saya buat ni. Huhu. :p

front. :)


gambar ni kecil sebab taknak bagi orang baca. HAHA.

back. :)

*it's handmade ok. memang tak cantik pun tapi yang penting dari hati. tak sabar nak tengok hadiah yang aku tempah untuk dia. <3


16 October 2011

just a kiss

Lyin' here with you so close to me
It's hard to fight these feelings when it feels so hard to breathe
Caught up in this moment
Caught up in your smile

I've never opened up to anyone
So hard to hold back when I'm holding you in my arms
We don't need to rush this
Let's just take this slow

Just a kiss on your lips in the moonlight
Just a touch in the fire burning so bright
And I don't want to mess this thing up
I don't want to push too far
Just a shot in the dark that you just might
Be the one I've been waiting for my whole life
So baby I'm alright, with just a kiss goodnight

I know that if we give this a little time
It will only bring us closer to the love we wanna find
It's never felt so real, no it's never felt so right

Just a kiss on your lips in the moonlight
Just a touch in the fire burning so bright
And I don't want to mess this thing up
I don't want to push too far
Just a shot in the dark that you just might
Be the one I've been waiting for my whole life
So baby I'm alright, with just a kiss goodnight

No I don't want to say goodnight
I know it's time to leave, but you'll be in my dreams
Tonight
Tonight
Tonight

Just a kiss on your lips in the moonlight
Just a touch in the fire burning so bright
And I don't want to mess this thing up
I don't want to push too far
Just a shot in the dark that you just might
Be the one I've been waiting for my whole life
So baby I'm alright, oh, let's do this right, with just a kiss goodnight
With a kiss goodnight
Kiss goodnight 

15 October 2011

hipokrit~

Hentikan!
Tolong hentikan lakonanmu
tolong hentikan kepura-puraanmu
hentikan segalanya

Segalanya telah berakhir
lakonanmu mu telah terbongkar
tak perlu lagi kau pura-pura
apakah kau tak penat berpura-pura?

Semua orang sedah tahu
sifat sebenar kau
HENTIKAN! HENTIKAN!
aku minta kau hentikan

Tolong hentikan lakonanmu
tolong hentikan kepura-puraanmu
hentikan segalanya

Demi kebaikan semua
hentikanlah lakonanmu
dan kau boleh pergi
pergi jalan dengan sikapmu itu!

Mereka juga tidak suka lakonan kau
Mereka juga tidak perlukan orang seperti kau
kau...yang bernama hipokrit
baik di depan jahat di belakang

Hentikan!
tolong hentikan lakonanmu
tolong hentikan kepura-puraanmu
hentikan segalanya!
itu yang aku minta.

*benda yang tidak mendatangkan hasil usah dibuat atau ditegur.

14 October 2011

kau dan dia~

Kau dan dia
sudah tidak serasi
sudah bermasam muka

Kau dan dia
punya si kecil yang comel
si kecil yang tidak mengerti apa-apa

Kau dan dia
dulu bersama gembira
dulu tidak peduli sekeliling
kau hanya menjadi pengikut dia

Kini
Kau dan dia hampir ke penghujung cerita
penghujung yang tiada siapa mahu
penghujung yang derita

Aku hanya melihat
membatu diri
tak berdaya untuk membantu

Aku hanya berdoa
kau dan dia tidak sampai ke penghujung cerita
yang derita

Kau dan dia
punya si kecil yang comel
si kecil yang tidak mengerti apa-apa
si kecil yang comel

Kau dan dia.

*everything is gonna be fine.

11 October 2011

mimpi sekadar mimpi~

11/10/2011 - tengah hari

lepas aku dah penat bangun pagi2 sebab nak kena pergi ambil speaking test utk MUET kat Parit Perak ni aku pun balik and terus tidur dengan senang sekali. nak2 masa tu perut dah kenyang. memang perfect la untuk tidur.
sedap2 tidur tu sekali aku mimpi. mimpi yang suspense ok. nak tahu apa? aku mimpi aku ditembak oleh pembunuh. masa tu aku ada la jugak berbalas tembakan tapi langsung tak kena kat dia. last2 aku yang kena tembak kat badan. tapi masa tu aku gagah lagi ni. aku teruskan tembak orang tu walaupun orang tu dah betul2 ada depan aku and halakan pistol yang ada laser2 tu (tak tahu apa nama) kat kepala aku. tiba2 BANGG!!! kena tepat kat kepala aku and mata aku terus tertutup. tapi masa tu aku cuba sedaya upaya nak buka mata sebab nak bunuh jugak orang tu.

aku bukak2 je mata aku kat tempat lain pulak tapi masih dalam situasi sama. ade adegan tembak menembak. tapi kali ni kakteh aku pulak yang kena kat dada dia. aku lari bawak dia masuk dalam satu bilik dan lagi pelik tu tiba2 ada kanak2 pulak ramai. aku tak ingat sape kanak2 tu. nak kata anak2 buah aku tak kot sebab kanak2 tu dah besar manakala anak2 buah aku semua kecik2 je lagi.

then kitorang duk la berlawan dengan pembunuh tu tak nak kasi masuk bilik. tiba2 terdengar pembunuh tu tengah bercakap dalam telefon. masa ni kakteh aku and pembunuh tu berdarah2 ni. tapi macam tak sakit pape je. pembunuh tu tengah bercakap dengan girlfriend dia rupanya. bukan main lembut and sopan santun lagi. HAHAHAHA memang kelakar.

lepas habis cakap telefon tu pembunuh masuk bilik cari kakteh. nak berdamai. pastu siap suruh basuh baju putih dia yang terkena darah. dia siap cakap baju tu awek dia punya sebenarnya. dia rembat pakai. (muat pulak mamat tu pakai baju girlfriend dia kan??pelik!) duk borak2 gitu gini and kakteh aku pun dilepaskan siap kowtim sama itu pembunuh suruh bagitahu bos dia yang kitorang ni dah dibunuh. then tiba2 aku dah terjaga. jaga2 je terus rasa pelik and pergi bilik air basuh muka amek wuduk semua solat zohor sebab masa aku terjaga tu dah pukul 3petang.

hahahaha tapi aku rasa mimpi ni paling lawak la kot aku pernah dapat. mengarut gila. aku try2 la google tafsiran mimpi aku ni. aku jumpa ada kata mimpi kena tembak ni maksudnya nanti aku akan dapat kesakitan. tak tahu la sejauh mana kesahihannya. wallahu allam. aku tak nak percaya sangat la sebab takut boleh terpesong akidah. aku search pun sekadar suka2. search2 sekali terbaca mimpi2 orang lain. lagi la macam2. kelakar2 pun ada. hahaha memang terbaik!

so itu jela cerita untuk hari ni. aku terus taip hari ni sebab takut butiran2 mimpi tu hilang. pape pun mimpi ni jangan diingat selalu or percaya sangat. mimpi tu kan mainan tidur je. :)

*Mr. Bobot gelakkan aku ok bila aku cerita ni kat dia. hahaha tapi aku pun gelak sama jugak! :D
**birthday dia dah nak dekat. kad dah buat tapi bayang hadiah yang aku tempah tu macam tak nampak je. hmm..... :(

10 October 2011

wish you were here~

I can be tough
I can be strong
But with you, It's not like that at all

There's a girl who gives a shit
Behind this wall
You just walk through it

And I remember all those crazy thing you said
You left them running through my head
You're always there, you're everywhere
But right now I wish you were here

All those crazy things we did
Didn't think about it just went with it
You're always there, you're everywhere
But right now I wish you were here

Damn, Damn, Damn,
What I'd do to have you
Here, Here, Here
I wish you were here

Damn, Damn, Damn,
What I'd do to have you
Near, Near, Near
I wish you were here.

I love the way you are
It's who I am don't have to try hard
We always say, Say like it is
And the truth is that I really miss

All those crazy thing you said
You left them running through my head
You're always there, you're everywhere
But right now I wish you were here

All those crazy things we did
Didn't think about it just went with it
You're always there, you're everywhere
But right now I wish you were here

Damn, Damn, Damn,
What I'd do to have you
Here, Here, Here
I wish you were here

Damn, Damn, Damn,
What I'd do to have you
Near, Near, Near
I wish you were here.

No, I don't wanna let go
I just wanna let you know
That I never wanna let go
Let go, Oh, Oh,

No, I don't wanna let go
I just wanna let you know
That I never wanna let go
Let go, Let go, Let go...

Damn, Damn, Damn,
What I'd do to have you
Here, Here, Here
I wish you were here


Damn, Damn, Damn,
What I'd do to have you
Near, Near, Near
I wish you were here.



*i really wish you were here helping me dealing with those thing that i hate. i really really really need you! (T__T)

09 October 2011

bila aku jatuh cinta


Bisakah ku tanpamu?
Bilakah ku tanpamu?
Hatiku mulai rapuh, hatiku mulai sedih
Bisakah ku tanpamu?

Bila aku jatuh cinta
Kan ku sebut namamu, akan ku tulis lagumu
Akan ku katakana kata-kata indah

Bila aku jatuh cinta
Kan ku doakan kamu, menyempurnakan aku
Akanku buatkan semua yang terindah.. hanya untukmu

Relakah ku tanpamu?
Relakah ku tanpamu?

Bila aku jatuh cinta
Kan ku sebut namamu, akan ku tulis lagumu
Akan ku katakana kata-kata indah

Bila aku jatuh cinta
Kan ku doakan kamu, menyempurnakan aku
Akanku buatkan semua yang terindah..

*bila aku jatuh cinta segalanya untukmu...

08 October 2011

let the pictures tell the truth..








I REALLY MISS YOU! :(

*i am missing him. dlm dilema nak balik ke tak untuk birthday dia. :(

29 September 2011

in a relationship with.......

kebiasaannya bila sesuatu hubungan tu dah terlalu lama, susah untuk maintain happy je. so ini ada checklist untuk better relationship and to get a long last relationship. untuk yang baru2 terjebak dalam hubungan pun boleh apply jugak. ini based on my own experience. cewahhhh!!

1. Turunkan ego korang.
jangan sesekali nak cuba ego dengan pasangan korang. ego tu memang bagus tapi kalau selalu ego pun tak bagus. sekali sekala tu cuba rendahkan ego tu sikit. tak rugi pun malahan akan mendapat kebahagiaan. cewaahh! jangan nak merajuk selalu dan sesekali tu cuba la jadi pemujuk instead of jadi si perajuk.

2. Always trust your partner.
yang ni SELALU bermasalah pada si perempuan dan sering berlaku pada hubungan jarak jauh. lelaki pun ada jugak yang kurang nak percaya tapi jarang la. perempuan ni complicated sikit. kalau boleh semua benda dia nak tahu and bila dah dapat tahu main tuduh2 pulak. nampak sangat tak percaya kat partner sendiri. lebih baik tanamkan sikap percaya pada diri pasangan masing2 barulah harmoni sikit hubungan tu. tapi jaga2 jugak jangan TERLALU percaya pada pasangan. a bit curious is okay.

3. Bersikap jujur and berterus terang terhadap satu sama lain.
bila dalam hubungan tu memang la sikap jujur ni penting. jangan sesekali tipu pasangan korang. bila selalu tipu tu yang boleh menimbulkan sikap ketidakpercayaan terhadap anda. bila dah tak percaya ni mudah lah nak bergaduh. kan tak elok tu. apa kata korang jujur je. kalau dia still nak marah ke apa ke at least dia akan berfikir 2 kali sebab anda dah jujur dengan dia. at least dalam fikiran dia akan cakap "emm kalau dia nak curang dengan aku takkan la dia nak bagitahu semua ni" hah betul dak??

4. Bertolak ansur dan memahami pasangan masing2.
ni pun salah satu principle untuk good relationship. kaum hawa ni kadang2 susah sikit nak bertolak ansur dalam bab duit ni. betul tak kaum adam?? haha bukan nak kondem cuma ni yang aku dapat la dari observation. kebanyakan perempuan ni suka kikis duit lelaki tu. nak kikis tu boleh ye adik2 kakak2 tapi beragak la sis jangan lah sampai orang tu dah takde duit pun paksa suruh beli barang2 branded. lama2 partner korang tu akan bosan and say goodbye je. tak salah pun kalau bertolak ansur kan? lagi satu cuba la faham partner korang sikit. kalau salah sorang tengah busy ke ada kerja apa ke jangan la mengada suruh buat itu ini suruh teman shopping la apa la. bila korang faham dia gerenti dia akan respect and memahami korang balik. kalau tak percaya boleh cuba.

5. Jangan jadi seorang yang suka mengongkong.
yang ni aku paling lah tak suka. nak pergi mana2 tak boleh. ada kes tu nak pergi makan dengan kawan2 pun tak boleh sebab apa? sebab jeles je. jangan buat gitu ye kawan2. biarlah dia bergerak bebas. yang penting suruh partner korang tu bagitahu kalau nak ke mana so takde la risau sangat kan. semua orang tak suka disekat kebebasan dia. cuba kalau partner korang tu pulak yang kongkong korang tak bagi pergi mana2. korang suka?tak suka kan? jadi treat him/her as what you want to be treat. 

emm banyak lagi sebenarnya tapi ni jela yang mampu aku senaraikan. nak senarai banyak2 pun rasanya korang dah tahu apa yang bagus and apa yang tak bagus. mana2 yang suka merajuk tak tentu pasal tu harap ubah la perangai. lelaki tak suka perempuan yang gedik mengada-ngada sebenarnya. perempuan pulak tak suka lelaki yang bajet macho and hensem. cukuplah korang caring and understanding terhadap parrtner masing2. 

You need time to heal between relationships. There is nothing cute about baggage. Deal with your issues before pursuing a new relationship. You should never look for someone to complete you. A relationship consists of two whole individuals. Look for someone complimentary not supplementary.

*they say it takes a minute to find a special person, an hour to appreciate them, a day to love them, and an entire life to forget them.





27 September 2011

i am a loser!

dalam hati takde orang tahu apa yang difikirkan.
luaran mungkin ok tapi dalaman ok ke?
serius dah takde semangat.
macam2 difikirkan. macam2 diambil kira.
aku ni memang lemah semangat orangnya.
entah la.
otak ni duk berfikir macam2.
susah sangat nak serasi dengan situation sekarang ni.
tak tahu kenapa aku boleh jadi lemah sangat sampai macam ni.
sangat terasa lemah semangat. SANGAT~

26 September 2011

hilang~

aku di sini tapi aku tak ada di sini.

aku di sini tapi aku tak suka di sini.

aku di sini tapi aku terasing.

aku di sini tapi aku bagai makhluk asing.

aku di sini tapi aku hilang.

aku di sini tapi aku sesat.

aku tak tahu apa yang aku rasa.

yang aku tahu aku tak mahu ini semua.

aku cuba tapi aku gagal.

aku cuba tapi aku tak mampu.

aku cuba tapi aku tak gagah.

aku hanya mampu berpura-pura.

*semangat yang belum sampai tak tahu bila akan sampai.
**tak suka susahkan orang lain tapi kalau tak susahkan orang lain diri sendiri pulak yang susah. 

25 September 2011

journey to the Ipoh. :D

weehoo~
nak cerita pasal semalam sikit iaitu 24 september 2011.
aku tinggal dengan housemate aku 2 orang je semalam sebab yang lain2 ada hal masing2 and tiada di rumah.
so kami pun rancang la nak keluar pergi ipoh. pagi2 dah bangun ni bersemangat nak pergi ipoh naik bas sebab sangat bosan duduk di rumah. tiba2 semangat tu rasa nak hilang sebab kunci pagar depan tak ada kat aku. aku dah terpikir nak panjat je pagar. nasib baik la ada kunci untuk pintu belakang. kitorang pun ikut la pintu belakang.macam ada gaya pencuri pun ye jugak. dah setel tu jalan la pergi bustop untuk tunggu bas. kitorang terpaksa la naik bas sebab kitorang berdua tak bawak kenderaan. nak pinjam kereta housemate lain tu macam tak sedap pulak. takpela sesekali bersusah and rasa naik bas pulak kan. dah lama ni kitorang tak naik bas sebab sebelum2 ni asyik naik kereta je. huhu

dan akhirnya kitorang pun sampai la ke destinasi iaitu Jusco Ipoh. tujuan utama nak tengok movie secara maraton. tapi last2 dapat tengok 1 movie je sebab yang lain banyak dah sold out. kitorang tengok fright night. best jugak la cerita tu. nak tengok johny english reborn tapi dah sold out. next time la kot pergi tengok.

sementara nak tunggu masuk panggung kitorang pergi la jalan2 cari barang2 sikit. dah habis tengok wayang pun kitorang pergi jalan2 lagi keliling jusco tu. ingat nak pergi karok tapi masa tak mengizinkan. yela kitorang naik bas kalau naik kereta boleh je sebab ikut time sendiri. ni naik bas kena ikut time bas sebab tak tahu bas ada pukul berapa kan. keluar dari jusco pukul 5 tapi sampai rumah pukul 8. padahal jarak ipoh ke rumah sewa aku tu sejam je pun. naik bas punya pasal jadi berjam jam. sebab bas nak ke rumah sewa kitorang tu ada pukul 7 je.

dah sampai area rumah sewa kitorang terus pergi kedai makan sebab dah lapar sangat. nasib baik kedai makan depan rumah sewa ada. nak masuk rumah kena la lagi sekali kitorang ikut pintu belakang. dah la gelap memang kali ni macam pencuri la kitorang. huhu masuk je rumah memang lepak habis la.

masa naik bas tu macam2 benda pelik la kitorang jumpa. macam2 gaya orang kitorang jumpa jugak. rupanya masih ramai yang menggunakan perkhidmatan bas ni. kalau tak ada bas mungkin diorang tak ada kenderaan untuk bergerak. aku bersyukur sebab kehidupan aku sederhana dan selesa. hmm sampai sini jela kot. tak tahu nak tulis ape lagi.

*jika tulang 4 kerat masih mampu digerakkan rasanya tak munasabah untuk menjadi peminta sedekah dengan menggunakan alasan hidup miskin.
**bersyukur hidup aku tak terlalu susah dan tak terlalu senang. lebih selesa hidup serba sederhana. :)

19 September 2011

penghujung cintaku

Berakhir sudah pencarian cintaku
Jiwa ini tak lagi sepi
Hati ini tlah ada yang miliki

Tiba diriku di penghujung mencari cinta
Diri ini tak lagi sepi
Kini aku tak sendiri

Aku akan menikahimu
Aku akan menjagamu
Ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu

Aku akan menyayangimu
Ku kan setia kepadamu
Ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu

Tiba diriku di penghujung mencari cinta
Hati ini tak lagi sepi
Kini aku tak sendiri


Aku akan menyayangimu
Ku kan setia kepadamu
Ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu


Aku akan menikahimu
Aku akan menjagamu
Ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu

Ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu
Seumur hidupmu
Seumur hidupmu
Seumur hidupmu
Seumur hidupmu

*special entry for you my only love. :D

nak kahwin jugak boleh?

wee~ sorang lagi kawan aku dah selamat menjadi Puan. dia dah kahwin tu weh. umur 22 tahun dah kahwin. best giler kahwin awal ni kan. (ok mood gatal dah sampai).
yang lagi best nya aku dapat pergi kedah sebab rumah membe aku ni kat kedah. ok masa sampai rumah dia malam dah tak nampak pape. tapi esok paginye tu teman dia pergi mekap kat butik kat Kangar terasa jakun pulak sebab nampak sawah padi banyak sangat. sayangnya bukan masa padi menguning la masa tu. so padi tu nampak tak lawa and sawah tu macam dah dibajak (betul ke dibajak?aku tak tahu specific word untuk dia)

tapi teruja la jugak tengok padi2 tu semua. dan bila kita sebut je kerja kahwin mestilah sangat2 penat dik oii. memang penat weh. 2 malam turut2 tidoq pukul 3 4 pagi. (tiba2 nak ada loghat kedah naa) tapi seronok. nak2 rumah dia kat kampung. masih ada semangat and kerjasama antara penduduk kampung taw. siap ada orang pakatan duk tolong memasak. kalau kat bandar dah tak jumpa aku rasa. mana tak nya semua pakai catering je. takde dah penanggah2 ni semua. serius aku rindu hidup kat kampung macam tu. nanti aku kahwin nak suruh orang2 taman aku buat gitu boleh tak?memang booo je la aku akan dapat.

3hari 2malam kat alor setar kedah memang pengalaman yang best. tak terkata. and actually ke kedah tu pun aku anggap sebagai satu vacation untuk aku tenangkan jiwa hati dan raga ni sebelum kelas bermula. tapi silap sikit je sebab ke Kedah membuatkan aku teringat Mr. A. Kedah tu hometown dia. haishh memang silap la kot. (sori Mr. Bobot) nasib baik la memang busy tolong kenduri kat sana so takdela teringat sangat. hati ni masih kuat. hati ni dah takde nama dia dah. so Mr. Bobot don't worry ok. anda masih di hati. cewahhhh!!! gedik semacam je entry aku. nak letak gambar pengantin tapi gambar takde kat aku. nanti la aku letak kalau ada masa.

*susah jugak kalau ada orang yang tak tahu malu masih menagih kasih sayang keluarga orang yang dah tiada kena mengena dengan dia. rasa macam nak bagi penampar je pun ada.
**air mata senang mengalir untuk dia. tak tahu kenapa. pantang dapat berita sedih dari dia je mesti nak meleleh. gua ni rock dari luar tapi dalam macam tisu der. huhu

15 September 2011

To My Hati~

~Dadali - Di Saat Aku Mencintaimu~
terbukak balik gambar2 lama. belek2 gambar2 lama.
tiba2 terbukak folder gambar si Mr. A dan Mr. B dulu.
Mr. B tu tak berapa nak ada perasaan lagi dah sebab kes dah lama tutup tapi Mr. A tu yang sangat tak boleh terima.
tiba2 hati rasa macam ada kejutan elektrik.
dan secara kebetulan jugak tiba2 dia muncul balik dalam FB aku berkomen2 bagai.
haishhhh hati tolonglah jangan buat hal.

dear HATI,
tolonglah kuat menghadapi dugaan ini.
aku dan dia mungkin nampak biasa tapi hanya tuhan yang tahu hati aku dan dia bagaimana.
serius hati aku rasa macam tak kuat bila hadap dia.
tapi aku still nak hadap buat macam tarapapa yang berlaku konon nak tunjuk yang dia tarak bagi effect apa2 pun dalam hidup aku.
hati silalah tolong aku. tolong sokong aku and tolong bertahan serta tolonglah hantar isyarat ke otak aku ingatkan pasal Mr. Bobot ok?aku merayu padamu wahai hati.

Yang ikhlas,
Tuan Punya Hati.

*aku memang nampak biasa melayan je dia. tapi hati aku rasa lain macam. kenapa ea hati ni macam ni??
**Mr. Bobot - i'm sorry sebab tiba2 berperasaan macam ni. tula lain kali temankan saya mesej hingga saya tidur. tak pasal2 tangan saya ni gatal bukak benda bukan2 bila awak tak mesej saya taw. huhu
***you are still the best Mr. Bobot. :)

12 September 2011

apa dia?

tajuk tu xde kena mengena dengan entry ok.
cuba teka aku kat mana sekarang? cubalah teka.....haishhh!!!! malas la nak cakap tulis aku kat mana. kat akhir entry ni nanti aku tulis aku kat mana.

yg penting sekarang ni aku nak bagitahu yang aku teramat la takde mood. mood melayang entah ke mana. macam2 ada dalam otak ni. macam2 yang nak difikirkan. dan aku sangat la malas untuk study. serius malas. dengan ada subjek kena repeat tu lagi la pening kepala otak weh.

but apa2 pun aku akan berusaha keras untuk sem ni. aku nak cover balik sem lepas punya yang aku main2 tu. start sem ni dah tak boleh main2 dah. kesian kat abah dengan mak nanti kalau aku kecewakan diorang. dah banyak yang diorang korbankan untuk aku. dan jugak aku tak nak hampakan juga harapan si dia.

hee~ alhamdulilah aku ada laptop dah. itu pun belas ehsan dari kakak aku. dia jual kat aku rm400 je laptop dia dah la aku cilok sekali mp3 player dia. huhu jahat betol aku ni.tq ye kakak ku. haishhh tak tahu nak update apa sebenarnya ni. ok la saya melaporkan dari Seri Iskandar Perak. <----- aku dah kat Perak ok. dah masuk sekolah balik dah. serius malas nak ke kelas beb. ~~

07 September 2011

nothing special! :D

6 syawal = 4 september

muntah2 + sakit + badan sangat panas = gembira! 
hah gembira??! yupp....hee~ :D amazing experience.
but still ada sikit selisih faham but overall we enjoyed it right? :)

SPEECHLESS!!

*i am very sure that we are meant for each other. insyaallah. amin~ 

03 September 2011

kemaafan

manusia tak pernah sempurna. setiap manusia sentiasa buat kesilapan. tiada seorang pun yang sempurna. hanya Allah sahaja yang sempurna.

ye aku juga manusia.
mereka juga manusia.
kau juga manusia.
manusia yang sering buat kesilapan.
kesilapan yang kadang kala boleh buat manusia lain sakit hati dengan kita.
aku tak sempurna begitu juga manusia lain.
dan mereka juga manusia. punya hati dan perasaan.
mereka juga buat salah.
maafkan mereka.
maafkan aku.

*mengapakah manusia itu tidak mahu memaafkan sedangkan memberi kemaafaan itu kan suatu perkara yang dituntut?
**semoga mereka saling memaafi dan ingat akan keluarga yang akan dibentuk dan anak2 yang bakal membesar.
***Facebook memberi kesan buruk pada aku. asal aku gatal sangat jadi stalker terhebat ni. dah sakit hati susah hati sendiri lak dah. haishh!! nak pasang niat lepas kahwin nak delete FB boleh tak agak2 ea?? huhu

01 September 2011

selamat hari raya

assalammualaikum....
firstly aku nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri kepada semua umat islam yang membaca blog ni. maafkan aku jika sepanjang korang baca blog ni aku ada buat korang tercarut termaki kan (memang ada pun. huhu). tak terlambat kan aku wish raya ni?ala raya sebulan kan kan. semoga semuanya selamat pergi dan pulang ke kampung halaman.

fuhh...agak lama tak update blog ni. gila busy aku ni kan. walaupun dah lama berhenti kerja as part time tu tapi aku busy kat rumah lagi2 laptop rosak so aku cari la aktiviti lain untuk dibuat untuk mengisi masa lapang aku. bulan puasa hari tu aku buat kuih raya dengan anak2 buah aku. 1st time taw buat kuih raya sorang2 tanpa bantuan mak. dari menguli sampai la ke bakar semua aku je yang buat sorang2. nak2 akak2 aku semua dah duk jauh dari rumah so aku la yang sangat rajin ni tolong buat kuih raya. dan alhamdulilah kuih raya tu semua sedap bak kata anak buah aku "sedap la kuih maksu buat ni." hahaha ok tipu sikit je takpe kan kan, hihihi.

actually masa bulan ramadhan tu banyak benda berlaku tapi disebabkan aku malas dan tiada masa nak taip makanya aku simpan sorang2 jela. yang penting aku sangat gembira masa bulan puasa hari tu. hee~ :D

ok pasal raya pulak. hmm raya pertama a bit boring la bagi aku sebab adik beradik aku semua beraya kat rumah mentua diorang. yang ada pun aku dengan kakteh aku yang belum kahwin and kak ngah aku anak beranak je raya kat rumah abah ni. disebabkan boring abah pun ajak balik kampung belah mak kat klang petang raya tu sekejap. dan hari ni kitorang dah ada kat rumah dah sebab akak2 aku nak balik dah bawak anak2 diorang. dan malam tadi je dah kecoh riuh dengan suara budak2 kecik ni main bunga api. macam ni la baru seronok.

plan raya ni nak konvoi raya lagi dengan budak2 sekolah menengah aku tapi tak sure lagi bila sebab macam biasa la aku yang kena jadi planner set time and venue semua. just wait and see jela. hopefully tahun ni jadi la lagi macam tahun2 lepas. ok la dah terpanjang lak entry kali ni. nanti2 aku update lagi.

*thanks Mr. Bobot sebab sanggup teman kita buka puasa walaupun terpaksa buka dalam kereta. hee~ but i really enjoyed it.
**susah jugak bila ada isteri yang queen control and bergaji besar dari suami. suami pun boleh lari merajuk taw. haish macam2. semoga berbaik semula kalian demi anak2 yang comel.
***tak sabar nak beraya kat batu pahat weekend ni. ahaks!! ;D

12 August 2011

AFANI SHOPPE

terima kasih pada siapa2 yang duk view blog yang tak seberapa ni....kalau korang perasan aku ada letak 1 link baru atau gadget kat tepi kanan tu. namanya afani shoppe. ok itu bisnes orang tapi aku cuma tolong sikit2 la. actually tu bisnes akak aku. kami baru nak menceburkan diri dalam bidang bisnes ni. so pada korang2 yang ada FB tu silalah klik like and boleh road tour page tu. kalau berminat nak tempah boleh komen kat photo atau PM je kat page AFANI SHOPPE tu ok.

coming soon kami akan tambah produk2 lain la. but untuk sekarang ni kami jual produk2 home deco yang berasaskan kayu je dulu. esok2 dah ada modal lain kami tambah lagi ok. enjoy ye.

ni ada gambar produk tu sikit. :)

ni untuk kategori kitchen. 

this if for bathroom and toilet.

this is for bedroom.


ini pun utk bedroom jugak

this one is for living room.




11 August 2011

hati ini penat

assalammualaikum.....

location : seremban, negeri sembilan
task : temankan kakak aku di rumah beliau

hurmm.....susah betul nak puaskan hati semua orang kan?aku rasa kerja aku asyik menjaga hati orang je. tapi ada diorang pernah fikir hati aku ni?susah la nak cakap. semua orang asyik nak pentingkan diri sendiri je. aku ni bukan hamba bukan juga orang gaji bukan juga orang yang senang dipijak. aku hanya ikut cakap mak aku sebab dia orang yang paling aku sayang.

aku tak pernah nak berlaku tidak adil pada siapa2. kalau boleh aku nak berlaku adil je pada semua orang. biar semua orang happy walaupun hati aku ni tak happy. tapi nak buat macam mana dah itu pekerjaan tetap aku dari dulu iaitu membuat orang sekeliling yang aku sayang happy walau aku terpaksa mengorbankan macam2 termasuk hati aku ni.

bukan nak mengungkit tapi hanya luahan. luahan yang takde sape pun akan dengar. yang takde sape pun akan ambil peduli. kalau aku boleh belah diri aku ni dan bagi pada semua orang dan itu boleh buat semua orang happy dah lama aku buat.

aku dah penat asyik nak jaga perasaan and hati orang lain.

aku dah penat asyik menjadi budak yang boleh disuruh2 buat apa saja.

aku dah penat untuk mengalah dalam setiap perbalahan.

aku dah penat tersenyum dan ketawa di luaran.

aku dah penat sembunyikan air mata dalam hati aku.

aku dah penat nak layan kerenah setiap seorang yang hanya tahu mementingkan diri saja.

aku dah penat asyik minta maaf untuk kesalahan yang tak aku buat.

i'm damn tired. really really tired and exhausted.

sorry pada mereka yang telah aku kasari secara tak sengaja. sorry pada mereka yang telah aku tunjukkan sikap mementingkan diri aku. sorry sorry sorry. itu semua aku buat demi diri aku. mungkin sudah tiba masa untuk aku fikirkan tentang diri aku sendiri.

*Mr. Bobot plz do help me. plz be nice to me. there is no other person could make me feel better except u.
**aku tahu ALLAH sentiasa ada. insyaallah ALLAH tahu yang terbaik untuk diri aku. tunjukkan aku jalan yang benar Ya Allah......
***aku dah cakap aku bukan lah anak bongsu yang tipikal but i am an extraordinary. i am way to different from other youngest child. i am not a spoil brat. told ya! :(

02 August 2011

long journey

assalammualaikum...
fuhh lama betol aku menghilang dari dunia online ni. blog ni pun dah macam blog terbiar je. macam biasa la alasan aku masih sama iaitu laptop ku nyawa nyawa ikan. time dia elok memang elok tapi bila datang mood nak rosak dia tu la yang aku malas nak online. 1st of all selamat berpuasa semua. tak sangka betul dah bulan Ramadhan balik kan.

ok kali ni just nak cerita apa yang jadi hari ni iaitu 2hb Ogos 2011. cewahh terus taip ni lepas terjadi peristiwa ni. hari ni 1 hari aku berjalan sebab hari ni aku off day. sepatutnya aku off day khamis tapi disebabkan bff aku ada interview di cyberjaya dan ayah dia tak dapat nak hantar, dia suruh aku temankan dia ke sana. mak aku pun bagi green light so tu yang aku mintak cuti hari selasa. plan asal kami nak pergi berdua tapi macam biasa kalau aku nak pergi jalan2 mana2 aku mesti bagitahu Mr. Bobot aku. itu harus sebab itu peraturan kami supaya masing2 tahu di mana dan itu jugak untuk kejujuran. so bila aku dah bagitahu dia aku nak pergi cyberjaya dia pun macam risau la jugak. sweet nya kamu kan. ok saya sangat gedik! lalu dia pun offer la diri dia untuk ikut dan melindungi kami, cewahh!! (padahal aku yang buat ayat ala2 gedik manja tanya "awak tak nak teman ke?") hahaha ayat habis gedik di situ ye.
lepas sesi gaduh2 manja sambil keluarkan ayat2 berbisa yang habis sentap akhirnya dia jadi teman kami berdua. aku mintak dia teman pun sebab aku taknak la tercongok sorang2 nanti time bff aku tu interview lagi 1 supaya at least kami rasa selamat sebab ada lelaki. tapi kami gerak asing. dia dari kampung halaman batu pahat menaiki kereta beliau dan kami pulak naik bas dan kami jumpa kat KL. ada sebab kami pergi asing2 ni tapi malas la nak cerita. lepas jumpa tu kami gerak la sama2 and the rest was history.

journey aku and bff aku : Melaka >> TBS >> Cyberjaya >> Putrajaya >> Melaka
journey Mr. Bobot aku : Batu Pahat >> TBS >> Cyberjaya >> Putrajaya >> Melaka >> Batu Pahat

*his journey was more tiring than us. buke puasa bersama yang 1st untuk kita dan ianya unik. sorry Mr. Bobot susahkan awak. tapi saya suka awak buat semua tu untuk saya. saya sayang awak lebih la. huhu mekaceh buat saya happy and sanggup layan kerenah saya ea awak. :D

24 July 2011

tak tahu apa tajuk

dah lama tak update blog. ok aku sibuk sangat. actually tak sibuk mana pun kot cuma malas nak bukak laptop yang dah makin uzur ni. asal bukak je kang tiba2 tup dia padam sendiri.
aku pun pagi2 dah pergi kerja balik malam. dah balik malas nak bukak laptop nak online ke apa ke sebab mata dah sangat mengantuk. ada macam2 cerita nak cerita sebenarnya tapi nanti la aku cerita. tengah takde mood nak update panjang2 sebab keadaan laptop begini. mungkin aku akan cari laptop baru kat pc expo 29, 30, 31 julai ni kat mitc melaka nanti. mungkin......yela poket tengah kering. gaji tak dapat lagi.
kita tengok jela apa jadi nanti.

*pergaduhan mematangkan kita. :)

06 July 2011

bantal busuk!

ini cerita seronok bagi aku tapi annoying kot bagi orang lain.
nak tahu apa?hihihi
kisahnya begini. aku ada bantal busuk (ok aku tahu mesti semua akan kata eeuuww! haha) tapi tak la busuk mana cuma bau masam2 je. HAHA 
sarung bantal dia dah sangat luntur warnanya and sangat la pekam bentuknya.
budak2 rumah aku smua geli nak pegang. HAHAHA. 
so balik rumah aku ngadu dengan mak cakap dorang semua perli2. lepas tu mak kata "nanti kita cari kain buat sarung baru" hah tak ke seronok tu. HAHAHA
mak aku memang suka layan aku dengan benda2 gini. kitorang pergi cari kain kat kota fesyen melaka. beli kain ela. mak siap suruh pilih dua warna. katanya "pilih dua warna nanti boleh buat dua sarung. boleh ganti2 nanti kalau basuh satu sarung tu."
lalu aku pun pilih la. mak yang tanggung semua kos tau. memang sayang mak la! lepas tu baru semalam mak tolong potong kain tu bentukkan jadi sarung bantal. aku tukang jahit sebab mata mak dah tak berapa nak clear bab2 menjahit ni sebab tu aku yang kena jahit menggunakan mesin jahit. dan akhirnya terbentuk la sarung bantal busuk ku yang baru.

*hihihi tak sangka mak boleh layan anak mak sorang ni punya kepala. bantal busuk tu mak oi. kalau bantal kepala ok la kan. hahaha tapi terima kasih la mak sebab tolong anak mak ni. sayang mak lebih la! :D
**yeayy!!! dah ada sarung baru!!! tapi dah tak bau busuk sangat la. xsyok sangat nak peluk. mungkin aku perlu buat seseuatu untuk masamkan dia balik. HAHAHAHA

ini sarung bantal baru. taknak tunjuk yg lama sebab confirm akan ada yg muntah nanti. haha

ini bantal busuk aku yg telah dibalut 1 lapisan sebelum sarung baru disarung.. ni kain  perca lama mak gunakan untuk balut sebab mak kata kalau bantal tu bogel memang ramai yang akan muntah bila tengoknya. haha

04 July 2011

lalalalala kerja!!

kerja kerja kerja kerja....
hari tu dah kerja promoter tapi 2 minggu je sebab sale tu 2 minggu je. dorang nak guna untuk sale tu je so aku kerja 2 minggu jela. the worst is aku tak dapat lagi gaji hari tu. dah nak masuk sebulan dah aku habis kerja tu. memang sakit hati. dah telefon tanya and orang tu kata tengah bulan 7 ni nanti dia telefon. kalau tak dapat jugak memang aku buat aduan kat pejabat buruh. huh!

sekarang ni aku kerja balik as a promoter jugak tapi kat tempat lain. kerja sampai raya nanti. nak cari duit lebih untuk raya. mintak2 kali ni ok la tempat kerja tu. cuma tempat ni agak ketat tak boleh nak bawak handphone langsung masuk tempat kerja. kalau bawak kena tinggalkan kat loker. memang boring. tapi takpela ada budak2 laen boleh la layan borak2 nanti.

tak sabar nak puasa and raya. hahaha. tapi baju raya takde pun. pakai baju konvo hari tu je. malas nak beli baru. tahun depan la beli baru.

*entry sebelum ni sangat sedih sebab menangis. tapi tu sekejap je. haha sekarang ni dah happy balik. i love you Mr. Bobot. i won't do it again. :D

01 July 2011

sedang menangis~

please stop crying..



stop crying!!!




i must stop crying!!!



























I CAN'T STOP CRYING! WHY OH WHY?
BE STRONG HEART!! :'(

28 June 2011

mimpi lagi?

malam tadi dapat mimpi lagi. mimpi yg sama macam hari tu dalam mimpi sang pelangi lama 
aku tak tahu kenapa mesti dia yg muncul dalam mimpi aku lagi sekali.
ye lagi sekali. lain orang yg aku nak mimpi lain orang pulak yg masuk mimpi aku.
serius aku tak tahu kenapa aku senang sangat nak mimpi dia ni.
haish..tengah hari pagi tadi bangun je dah serabut kepala aku dok ingat mimpi tu.
adehh harap2 jangan la mimpi dia lagi. dah cukup sakit dah dulu2.
kepala and hati ni perlu dikunci la rasanya dari perasaan2 entah apa2 tu.
dream is just a dream. hurmmm....

*masih terasa dengan penangan result yg teruk yg siap ade kena repeat 1 paper. ok fine aku rileks je sebab sendiri punya salah. so just go on je la kan. macam motto hidup aku "berani terima kenyataan dan hidup mesti diteruskan" :D

26 June 2011

1 minggu down, 1 minggu happy!

woohoo sudah bersawang blog aku ni. tiada masa kerana sibuk dan juga laptop yg buat hal dan juga kerana berukband ku tak berbayar. cewaahh mcm2 la alasan aku kan.
dan sepanjang aku menyepikan diri mcm2 la peristiwa aku lalui. result exam pun dah keluar dan result aku sangat la tidak memberangsangkan. aku down gila 1 munggu tu sebab result yg teruk.
selepas 1 minggu yg sangat down tu then aku buat keputusan utk melarikan diri membawa hati yg duka ke Johor Bharu. cewaahh hatu yg duka la sgt. padahal ade agenda pergi sana. HAHAHA
aku pergi JB lepak rumah kakcik aku sambil main2 dengan anak2 buah aku yg comel. lepas tu kakteh punya tunang pulak rajin dengan rela hati volunteer bawak aku pergi jalan2. padahal aku takde duit pun. HAHAHA
duduk JB memang di sponsor habis. asyik pergi makan je la kerja aku. ye memang berat aku makin naik.

tapi kan yang paling best sekali ialah acara kemuncak pada hari jumaat iaitu hari untuk aku pulang semula ke rumah. oh lupa, aku pergi JB 5 hari je sebab mak aku tak bagi duduk sana lama2. almaklum la aku kan anak mak. HUHU
ok2 balik pada acara kemuncak tu, nak tahu sebelum aku balik ke rumah aku singgah ke mana? jeng jeng jeng! aku ke rumah Mr. Bobot di Batu Pahat. dia bawak aku pergi jumpa family dia. gila nervous la gua cakap. 1st time kot aku dibawa pergi jumpa dengan orang tua pasangan aku. sebelum2 ni aku kapel tak pernah2 la dorang2 bawak aku balik rumah jumpa family. ni yg 1st time la. memang pengalaman baru bagi aku. nasib baik mama and ayah dia sporting. best la. mama dia siap suruh aku panggil mama je. mana tak happy. dan Mr. Bobot aku yg jeles akhirnya sebab mama dah suka kat aku. HAHA

macam biasa la bila dah ada kat rumah dia aku la yg kena buli. memang tak patut betol Mr. Bobot ni taw. tapi takpe yg penting kami berdua happy. :D
then petang tu aku balik melaka balik dengan selamatnya menaiki bas. overall i have wonderful week after a week yg penuh dengan rasa down.

*i am glad to get to know you my dear love. i really love you. my heart belong to you now. :D sarang hae!