27 December 2012

aku ke?

am i a strong girl?
____________________________________________________________________________

kuat ke aku ni? kawan2 aku selalu definisikan aku ni kuat, macho, macam lelaki etc. etc. sifat yang macam lelaki la. mungkin aku nampak kuat di luar sebab aku lebih suka buat sesuatu tu sendiri and berdikari. berdikari tu dah macam dididik dari kecik. semuanya dilatih oleh parents aku untuk sentiasa tidak mengharapkan bantuan orang. maka mungkin sebab itu aku nampak agak ego kadang-kadang la. and nampak sikap maskulin aku tu sikit. (maskulin ker?) hehe.

tapi yang sebenarnya aku ni sangat la cengeng (kuat menangis). kadang-kadang tu baru kena terjah sikit aku dah menangis dah. baru kena marah sikit mula berair mata dah. baru kena kutuk sikit sensitif semacam dah. tapi semua tu aku tak kasi orang nampak. aku menangis sorang-sorang. aku tak suka bila orang nampak aku menangis. aku rasa kalau orang nampak aku menangis, aku ni macam loser sebab dah besar2 pun nak menangis. itu yang aku rasa lah. and sebab tu lah tak semua orang boleh nampak aku menangis. kalau aku sebak rasa nak menangis depan orang pun aku akan cuba tahan sedaya upaya supaya air mata tu tak gugur jatuh ke bumi. aku akan menangis bila aku dah sure yang takde orang sekeliling aku. tapi bila dah sampai tahap kepala aku tak tahan dengan segala beban, air mata tu boleh je tumpah depan orang. kalau itu jadi itu maknanya aku dah terlalu tak tahan dengan masalah yang ada. dan bila itu jadi jangan tegur aku. aku akan ok dengan sendirinya.

terasa diri macam loser gilalah bila jadi macam tu. aku terasa macam aku bina wonderwall yang tersangat lah besar dan tinggi dan tebal supaya orang tak boleh nak predict hati aku rasa apa. bukan aku sengaja tapi benda tu dah auto dalam diri aku. aku susah nak bagi orang masuk dalam dunia aku sepenuhnya. hanya orang tertentu je yang boleh pecahkan dinding aku tu. itu pun kalau orang tu betul2 bersabar and kenal aku serta faham perangai aku yang sebenarnya. susah nak kenal diri aku yang sebenarnya. sebab tu ada orang yang kata aku ni sebelum kenal nampak sombong gila dan berlagak tapi bila dah kenal terlebih gila la pulak. tapi yang terlebih gila tu bukan diri sebenar aku jugak. itu hanya cover segala rasa yang down ada dalam diri ni. terasa macam ada banyak topeng pulak aku ni kan?haha. but that is me. suka sangat sorok semua benda konon nak tunjuk hebat yang aku ok sentiasa yang konon aku ni happy semedang macam tak pernah ada rasa marah. tapi bila aku dah rasa marah sangat ia akan meletup macam gunung berapi. dan masa tu janganlah duk gatai nak cakap pape dengan aku.

but then nobody knows who you are. sometimes you even don't know who you are too. susah nak kenal diri sendiri jugak. dan aku mengaku aku masih mencari siapa aku. aku masih mencari macam mana perangai aku yang sebenar. tapi orang kata kalau nak tahu diri kita ni macam mana kita kena tanya kawan2 rapat sebab mereka lebih mengenali kita. tapi betul ke? hmm depends la kot.

dan mengapa entry ini dibuat aku pun tak tahu. mungkin sebab tak tahu nak post apa sebenarnya. hmm....

*bukan semua benda boleh dijadikan gurauan. mungkin bagi 'mereka' aku ni seorang anak kecil yang boleh dijadikan bahan gurauan tanpa memikirkan perasaan aku. aku juga manusia punya perasaan punya rasa segalanya. jangan sampai aku jadi keras hati tak peduli perasaan semua orang. tolong jangan paksa diri aku untuk menjadi seperti tu. kalau aku dah keras hati, family aku pun aku takkan ambik peduli dah. aku sangat sakit waktu ini. aku perlukan tempat untuk berehat dari segalanya. tolonglah hambamu ini Ya Allah.

22 December 2012

teaser yg x berapa nak teaser

dah lama tak menjenguk ke blog kesayangan ni. line broadband dah kena barred tu yang jarang update dah. lagi pun otak tengah beku memikirkan masalah2 sendiri dan juga orang lain. tapi dalam masa sebulan ni macam2 perkara terjadi. ada niat nak update bersama gambar apa yang dah jadi sebulan ni tapi jari dah beku nak taip cerita panjang2.

nanti lah aku update perjalanan hidup aku ni. yang penting aku bakal menghabiskan sisa-sisa hidup di Perak ni tinggal lagi sebulan je. then i am freedom and will get my degree scroll. tu yang aku dah tak sabar sebenarnya.

dalam kegembiraan nak habis belajar ni ada kesedihan yang aku sorokkan. semoga aku tabah hadapi segala ujian. semoga aku dan dia bersama tempuh segalanya. dah alang-alang aku update ni aku nak ucap selamat hari jadi pada diri sendiri. tinggal lagi 3 hari untuk umur aku bertukar menjadi 23 tahun. semoga tahun hadapan akan lebih baik. amin...

11 November 2012

my little precious

introducing my little precious. my little lovely prince and princess. maksu love them.

Ain safiyyah. anak sulung abang aku. she's pretty just like her mom. sangat lemah lembut orangnya. 

Aleesya safiyyah. 2nd daughter of my brother. second sister to ain safiyyah. sangat banyak kerenah ini budak. selalu menyakat kakak dia. perangai sangat serupa dengan abang aku.

this new born baby is the third daughter of my brother. Afrina safiyyah nama dia. ahli terbaru sekali dalam family kami.

ini pula nur aisyah athira atau kakak. cucu sulung dalam keluarga kami. anak sulung pada kak ngah aku. sangat penyabar orangnya melayan karenah adik2 dia. pandai dalam pelajaran juga. ramai orang sukakan dia sebab sikap dia yagn peramah.

nur aisyah amira sangat becok orangnye. anak kedua kak ngah aku. selalu kena marah dengan aku dan jugak kena sakat dengan aku. sangat bengang dengan aku sebab maksu dia ni jahat. hehe.

yang ini pula iqbal. anak ketiga kak ngah aku. sangat manja dengan mak dia. selalu jugak kena sakat dengan maksu dia ni.

nama dia amshar. anak sulung pada kak bad aku. dia ni dulu masa kecik2 sangatlah debab. bila dah besar kurus pulak. mengada ngada jugak ni. kalau datang rumah atuk dia selalu kena marah dengan maksu dia. haha. maksu sangat jahat ye anak2 buah ku.

yang ini memang faveret ramai orang. dia lelaki ye nama abbasy. anak kedua kak bad aku selepas amshar. time ni aku saja kenakan dia pakai cekak. boleh pulak tersengih tu. banyak buat lawak. jarang menangis. suka buat kami tergelak dengan keletah dia.

yang ni fareez adam. panggil adam je. anak sulung kakcik aku. he is a gangster ok. hehe tengok gambar pun dah gerun kan? sangat kasar dan ganas budak ni. tapi ada banyak kelemahan. takutkan lipas, gelap, dan macam2 lagi la. gansgster kecik johor ni. 

nazmi atau adik. anak kedua kakcik aku. selalu kena buli dengan abang dia si adam. manja dengan mak dia. minat awek2 cun je. kalau awek tak cun nak dukung dia tak mo layan. haha sangat gatal.

kanak2 ribena. sangat suka kalau diorang semua ni balik rumah atok time maksu ni ada. boleh sakat diorang. ye aku tahu aku maksu yang kurang baik sebab suka sakat budak2 kecik ni tapi aku sayang diorang sepenuh hati. tak sanggup nak hilang diorang ni. rindunya dengan budak2 kecik ni. anak2 buah maksu ni boleh tak jangan membesar. biar kecik je boleh maksu main2 sakat2 korang selalu. kalau dah besar nanti tak best dah. huhu.

10 November 2012

musim mengawan

sekarang musim hujan musim sejuk.

musim sejuk ni musim mengawan.

sebab apa musim mengawan sebab ramai orang kahwin la tunang la merisik la dan sewaktu dengannya.

musim sejuk jugak menyebabkan mengantuk dan lapar.

conclusion dia, kena pergi jemputan orang kahwin supaya dapat hilangkan lapar tu nanti dan dapat tengok orang mengawan (posing dalam gambar) atas pelamin. bila dah setel semua barulah senang dan selesa untuk tidur. cewah! ayat dah macam buat tesis pulak. huh! tesis tak siap lagi!

*rasa nak mengawan jugak boleh tak? ok fine aku gatal!

30 October 2012

al-fatihah

selamat hari raya haji untuk semua. aku tahu aku dah terlambat. takde mood dan takde cerita nak update blog ni. busy dengan final year project sebab dah final sem. raya haji tahun ni hambar sebab kat taman aku takde buat korban. makanya duduk rumah je. tapi petang tu pergi melawat bestfriend aku yang baru lepas melahirkan anak. dapatlah lepas rindu jumpa bff dan anak dia. comel sangat anak dia. tak sangka kawan yang dulu nakal sama2, ponteng kelas sama2, ponteng sekolah sama2, bergaduh sama2 akhirnya dah jadi seorang ibu. sangat tak percaya yang dia dah jauh meninggalkan aku. aku ni je masih tak berubah. masih dengan perangai nakal yang entah bila nak hilangnya.

dan cerita pasal kawan sekolah, ada satu berita buruk untuk geng sekolah kami. salah seorang rakan kami telah meninggal dunia pada hari ahad, 28/10/2012. aku sungguh tak percaya dia dah meninggalkan kami. tapi yang menanggung pedih dan sakit ialah kembar arwah. diorang sangat rapat. segalanya berkongsi. aku rapat dengan kembar arwah tapi aku kenal jugak si arwah walaupun tidak serapat mana. aku sedih bila mengenangkan si kembar. macam mana akan dia harung semua ni. tapi aku respect dengan mak dan ayah dia sebab masih tenang walaupun dalam hati aku tak tahu macam mana perasaan diorang.

berita pasal arwah ada keluar dalam suratkhabar utusan hari ni 30/10/2012. arwah terlibat dalam kemalangan di highway. masa tu arwah naik motosikal lasak kawasaki yang dia baru beli masa bulan puasa hari tu. tak sampai setahun lagi motor tu dia guna. kembarnya cerita dia nak ke JB untuk jumpa mak angkat dia tapi malangnya dia terlanggar bontot kereta dan motor dia berpusing. arwah tercampak ke tengah jalan dan bas ekspres yang tengah laju gilis kaki arwah. arwah meninggal masa dalam perjalanan ke hospital batu pahat. dalam pukul 3.30 petang si kembar telefon aku dan beritahu yang arwah dah tak ada. aku jadi blur dan blank sekejap sebab tak percaya dengan berita yang aku dengar kat telinga aku sendiri. aku tak mampu nak menangis masa tu sebab aku memang blur dan blank. otak aku tak dapat nak berfungsi. dah la masa tu aku baru bangun tidur. memang otak tengah mamai2 lepas tu dapat pulak berita sedih macam tu.

aku tak dapat nak ikut kebumi arwah sebab arwah dikebumikan kat kampung beliau di sebatu merlimau. arwah selamat dikebumikan dalam lebih kurang jam 11 malam. aku dapat update pasal arwah pun sebab Mr. Bobot yang pergi tengok jenazah, tolong hantarkan jenazah. Mr. Bobot kenal sebab raya hari tu aku bawak dia pergi beraya ke rumah diorang. dan tunang si kembar arwah juga adalah kawan baik Mr. Bobot jadi dia rasa dia patut teman kawan dia. aku bersyukur sebab Mr. Bobot tahu apa yang perlu dilakukan saat2 kawan dia dalam kesusahan. aku betul2 bersyukur dengan kehadiran Mr. Bobot dalam hidup aku.

dan hakikatnya sekarang ni aku masih tak percaya yang arwah dah tak ada di dunia ni lagi. sedih aku dengar kembarnya cerita tentang keadaan jenazah. malam ni ada kenduri tahlil lagi untuk arwah. insyaallah aku akan ke sana untuk teman kawan aku. dia perlukan sokongan dari kawan2.

*al-fatihah untuk arwah Siti Zsareny Ab Halim. moga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang beriman. dan untuk Siti Zsarena, aku akan ada dengan kau. aku akan sokong kau. kau perlu kuatkan semangat. jangan risau aku tahu Topek mampu jaga kau dan keluarga kau. kuatkan semangat kau Nina demi keluarga kau.
*untuk awak Mr. Bobot, saya berterima kasih pada awak sebab jadi kawan yang baik untuk Topek dan jadi bakal suami yang baik untuk saya. terima kasih sebab teman diorang hingga ke kubur dan tolong apa yang patut walaupun awak baru je kenal family diorang. saya bersyukur dapat kenal awak. kalau orang lain mungkin diorang tak endahkan apa yang saya dan kawan2 rasa. terima kasih sangat2. :')

07 October 2012

the fighter

assalammualaikum w.b.t..
dah lama tak menaip kat blog ni. sibuk sikit. sibuk ke? bukan sibuk tapi tak ada idea nak menaip panjang2. kalau taip pendek nanti tak best. tak mendatangkan keseronokan. so untuk entry kali ni aku tak tahu nak tulis apa jugak cuma aku nak update jugak untuk mengisi kekosongan blog ini yang dah agak lama ditinggalkan. aku nak kongsi satu lagu yang aku rasa best. lagu ni actually dah lama pun and aku confirm semua orang pernah dengar. lagu ni untuk olimpik hari tu. a song from gym class heroes feat ryan tedder which i feel  the lyrics are awesome!! aku ni ada satu habit tak tahu la buruk ke baik tapi memang habit yang tak dapat dihakis lagi. bilamana aku rasa sakit hati atau susah hati atau bergaduh tak kira la dengan siapa2 pun, aku akan dengar 1 lagu tu berulang kali dengan volume yang sangat kuat sampai 100 kali pun takpe. kadang2 dari pagi sampai ke malam. tak kira la kat handphone atau laptop aku akan buat perkara sama. dah merepek lebih pulak. nah dengar la lagu ni ok. aku ada sertakan dengan lirik dia sekali.


Yeah!Verse 1:Just wakin up in the morningAnd to be well,Quite honest with ya,I ain't really sleep wellYa ever feel like your train a thoughts been derailed?That's when you press on- Lean In....Half the population's just waitin to see me failYeah right, you're better off tryina freeze hellSome of us do it for the femalesAnd others do it for the retailsBut I do it for the kids, life through the towel in onEverytime you fall its only making your chin strongAnd I'll be in your corner like Mick baby, til the endOr when you hear the song from that big lady
Bridge:Until the referee rings the bellUntil both your eyes start to swellUntil the crowd goes homeWhat we gonna do ya'll?
Chorus (Ryan Tedder):Give em hell, turn their headsGonna live life til we're dead.Give me scars, give me painThen they'll say to me, say to me, say to meThere goes a fighter, there goes a fighterHere comes a fighterThat's what they'll say to me, say to meSay to me, this one's a fighter
Verse 2:And if I can last thirty roundsThere's no reason you should ever have your head downSix foot five, two hundred and twenty poundsHailing from rock bottom, loserville, nothing townText book version of the kid going nowhere fastAnd now im yelling kiss my ass,it's gonna take a couple right hooks a few left jabsfor you to recognize that you really aint got it bad
Bridge:Until the referee rings the bellUntil both your eyes start to swellUntil the crowd goes homeWhat we gonna do ya'll?
Chorus (Ryan Tedder):Give em hell, turn their headsGonna live life til we're dead.Give me scars, give me painThen they'll say to me, say to me, say to meThere goes a fighter, there goes a fighterHere comes a fighterThat's what they'll say to me, say to meSay to me, this one's a fighterEverybody put yo hands upWhat we gonna do? (x7) ya'llIf you fall pick yourself up off the floor (get up)And when your bones can't take no moreJust remember what you're here forCuz I know imma damn sureGive em hell, turn their headsGonna live life til we're dead.
Give me scars, give me painThen they'll say to me, say to me, say to meThere goes a fighter, there goes a fighterHere comes a fighterThat's what they'll say to me, say to meSay to me, this one's a fighterTill the referee rings the bellTill both ya eyes start to swellTill the crowd goes home,What we gonna do kid?

16 September 2012

cara aku

finally i did it! akhirnya aku berjaya buat daging salai masak lemak cili api. hehe. first time buat and tak sangka boleh jadi. well even tak berapa sedap sangat pun but still ia menjadi dan ada rasa masak lemak tu. resepi aku tengok kat google dan jugak tanya pada mak aku. last2 dengan keberanian yang aku ada aku cuba bereksperimen di dapur rumah sewa. dan taraa!! dah jadi... :D

gambar gua tak menggiurkan sangat pun kan sebab diambil terus dari periuk. haha

aku punya bahan2 tak ikut sukatan pun. aku main campak2 sana sikit sini sikit. masuk ikut sedap hati last2 menjadi lah jugak. lepas ni boleh la buat lagi. hehe. masak lemak cili api ni aku takut nak buat sebab menggunalan santan. mana2 masakan guna santan aku takut nak cuba sebab santan ni dia macam leceh sikit. api nak kena jaga la, tak boleh kasi pecah minyak la, air tak boleh lebih la tak boleh kurang dan macam2 la. tapi akhirnya aku berjaya jugak. alhamdulilah kenyang perut hari ni.aku cuma guna bahan2 di bawah ni saja.

cili api
serai
serbuk kunyit
asam keping
ubi kentang
daging yang dah disalai
garam
santan
air

firstly aku mesin cili api tu dengan air sikit la. lepas tu aku campak je dalam periuk dengan serbuk kunyit dan juga serai yang dah dititik. gaul2 sikit kasi naik bau lepas tu tambah air sikit. then masukkan daging biar daging tu resap air tu dulu. agak2 air dah berkurang, aku masukkan santan pekat dan letak air lagi sekali. lepas tu aku terus masukkan kentang dan garam. biar mendidih tapi api biar sederhana. bila kentang dah empuk aku pun tutup api. dah siap! senang je kan? aku rasa kalau orang negeri sembilan masak mesti lagi sedap kan? ni cara aku masak dengan menggabungkan cara2 aku jumpa kat google dengan cara mak aku. cara korang macam mana pulak? hehe :p

*kalau dapat bagi Mr. Bobot makan ni mesti lagi best. huhu

11 September 2012

from batu pahat with love~

8/9/2012 hingga 10/9/2012

sangat berterima kasih dan bersyukur atas nikmat yang sementara itu. 
sangat suka dan gembira dengan kenangan yang dicipta.
akhirnya tercapai jugak hasrat yang satu itu. 
terima kasih sebab merealisasikan impian saya satu persatu.

thanks kepada Mr. Bobot. saya hargai kesusahan anda. love you! =)

28 August 2012

raya 2012

alhamdulilah raya yang boleh dikatakan disambut dengan sederhana. nak cerita pasal raya tahun ni.nasib baik 4 5 hari sebelum raya abah dapat keluar hospital kalau tak memang mak tak masak pape la jawabnya. so disebabkan abah dapat keluar hospital, aku dan mak pun menjalankan operasi mencari bahan mentah untuk dimasak di pagi raya. aku lah yang tolong membawa mak ke pasar di subuh hari. perghh! jadi anak yang solehah kejap. hihi. 

tiap2 tahun kitorang akan anyam ketupat sendiri taw. tapi ketupat biasa jela. ketupat palas tak reti lagipun orang selatan lebih suka makan ketupat biasa je. lepas dah beli daun ketupat kat pasar, acara menganyam pun bermula. buat la dalam 50 biji jek. then tahun ni dapat buat kuih 4 jenis je. yang lain2 ada la orang bagi. mak macam biasa akan masak rendang lodeh dan juga ayam goreng berempah. pagi2 raya itulah menu kami.  raya tahun ni kebetulan adik beradik aku semua ada kat rumah di pagi raya kecuali abang sulung aku jela sampai lambat sikit. 



lepas makan2 semua lepas zohor kitorang semua bertolak ke Klang kampung mak aku sebab adik beradik mak aku semua ada kat kampung. ramai tu kat sana. kitorang konvoi 5 kereta ke sana. dan aku membawa salah satu kereta disebabkan kaki abah bersimen kan. aku lah yang menjadi driver untuk 2 hari berjalan raya tu. sampai klang tu dalam pukul 6 petang. alhamdulilah jalan tak berapa nak jem sangat. nasib baik bawak kereta auto kalau manual mau kejang kaki aku. lepas ngok ngek ngok ngek borak2 kat rumah nenek, then kitorang gerak pergi rumah abang sulung aku kat Nilai. tidur sana sebab kat klang tu dah penuh takde tempat tidur. memang penat lah aku jadi driver hari tu. keesokan paginya gerak ramai2 (kecuali abang sulung aku tak ikut la) ke simpang pelangai. simpang pelangai ni kat sempadan negeri sembilan dan pahang. nak pergi sana dengan masa yang pendek dan cepat kena lalu jalan dalam yang berliku liku macam ular. mencabar jugak la bawak kereta kat jalan macam tu nak2 ada abah kat sebelah dah macam orang JPJ. huhu. nasib baik kereta auto bukan manual kalau tak lagi letih kaki aku. kat simpang pelangai tu kitorang pergi rumah mentua kakak aku yang no 3. saja berjalan beraya ramai2. seronok sebab konvoi. petang dalam pukul 6 lebih tu kitorang gerak balik ke Melaka balik untuk menamatkan konvoi berjalan beraya. balik melaka pun kena ikut jalan yang sama. lagi mencabar sebab dah malam tambahan pulak hujan lebat. banyak eksiden berlaku masa tu. bila eksiden makanya jalan jem la. sampai agak lambat jugak la. aku ni dah la rabun silau bila kena cahaya lampu kereta tu, perghhh!!! berpinar mata. aku pakai spec dan tahan jela yang mampu. last2 sampai rumah dalam pukul 11 malam. lambat pun sebab singgah masjid, singgah KFC untuk makan malam.

stokin menanti kepulangan kami. hihi

dan pada 5 syawal seorang lagi sahabat baik aku telah melangkah ke alam baru. dengan mengejut dia bagitahu aku dia nak bertunang. memang nak kena sekeh kepala budak lin ni taw. hmm.....lin dah bertunang, maya pulak dah kahwin dan tengah tunggu nak bersalin je ni. yg tinggal single aku sorang jela. eh2 single maksud aku masih belum ada ikatan yang sah. aku ada Mr. Bobot aku yang setia di sisi. cumanya nak melangkah satu tapak lagi ke depan tu lambat lagi. anyway, aku sangat happy untuk bff aku ni. semoga korang sentiasa bahagia di sisi orang tersayang dan doakan aku cepat2 kahwin ye. 

my bff sudah sah jadi tunangan orang.

*Mr. Bobot cepat2 kumpul duit taw. jangan nak gigil2 lutut je tapi tak kumpul duit. kalau tak saya ketuk lutut tu kang. hihihi. love youuuuu!! (dengan muncung) :p



14 August 2012

alhamdulilah

alhamdulilah akhirnya abah dah keluar hospital. kaki dia tak jadi operate. doktor bagi balik. just disimen kaki dia. kesian abah kena bertongkat kat rumah. beraya dengan kaki disimen la. bila keadaan abah macam ni aku rasa berat hati je nak tinggalkan abah dengan mak berdua kat rumah. rasa macam tak nak balik Perak balik. tapi aku kena balik sana nak habiskan lagi 1 semester je. hmm......hati ni berat sangat nak tinggalkan rumah. lepas ni siapa nak tolong mak kalau ada pape jadi, siapa nak tolong bawak mak pergi pasar, siapa nak tolong hantar mak and abah pergi kelas agama diorang nanti. memang la abah kata dia boleh bawak kereta sebab kereta auto ada. tapi aku tetap risau. hmmm macam mana lah nanti keadaan abah and mak.

*selamat hari raya aidilfitri. aku mohon maaf pada semua pembaca andai ada membuat anda termaki hamun bila baca blog ni. raya tahun ni macam tak seronok. :(

rindu Mr. Bobot. 

10 August 2012

abah.. =(

abah belum keluar hospital lagi. hari2 semakin sibuk. hari2 bawak mak pergi melawat abah tengah hari and petang. bangun pagi kena standby tengah hari untuk ambik anak2 buah dari sekolah. sejak abah masuk hospital ni aku la yang ambik alih tugas abah kat rumah. bawak mak pergi pasar beli barang, ambik budak2 balik sekolah, tolong pergi kedai la and banyak lagi la. senang cerita semua aku yang buat. dah aku je yang tinggal kat rumah dengan mak makanya aku la kena buat semua kerja. sibuk betul. FYP aku pun tak terbuat langsung. macam mana lah nasib aku sem depan ni.

nasib baik result aku sem 5 ok. dapat 3 pointer lebih la jugak. syukur alhamdulilah. then hari sabtu hari tu 2 hari lepas abah masuk hospital, semua adik beradik aku balik. abang, akak, kak bad, kakteh, kakcik and sepupu aku dari klang pun ada datang untuk tengok abah. pada mulanya memang kitorang nak buat makan besar sabtu, abah pun dah rancang nak kemas2 depan rumah, then tetiba abah jatuh pulak and masuk hospital plak terpaksa la berbuka puasa ramai2 tanpa abah. tapi meriah sampaikan kena berbuka depan rumah kat garaj kereta tu. kitorang susun meja buat macam buffet gitu. duduk bersila kat simen ramai2. bayangkan la dengan kanak2 yang ramai tu memang kecoh dibuatnya rumah aku tu. tapi tula ada kebaikan di sebalik ni semua. adik beradik aku semua dapat berkumpul ramai2 sama2. bukan senang nak kumpul ramai2 ni. masing2 sibuk bekerja kan. harap2 raya ni meriah jugak la macam berbuka hari tu.

dan aku harap abah cepat lah keluar hospital. bila lah doktor nak operate masukkan besi ke dalam tumit kaki dia ni. hmmm.....semoga abah cepat sembuh. jangan lah duduk hospital sampai raya ni abah. :(

happy iftar. =)


06 August 2012

kuih putu ayu @ puteri ayu

hari tu aku ada try buat kuih putu ayu atau puteri ayu ni. nasib baik menjadi. atas permintaan seorang kawan, ni aku bagi resepi mak aku. kalau rajin cuba lah. 

adunan ni aku buat dapat la dalam 30 ketul gitu. kalau nak lebih just gandakan je semua bahan tu.

bahan-bahan :

2 biji telur
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir (kalau tak suka manis boleh letak 3/4 cawan je)
1 camca ovelette
1 cawan santan 
1 cawan air (bagi yg suka rasa pandan boleh guna air pandan tapi aku malas hari tu :p)
sedikit pewarna hijau
kelapa parut putih untuk topping dia
garam
2 sudu tepung ubi

cara-cara :

1) mula2 sekali basuh la acuan dia bersih2 dan lap kering2. then ambik kelapa parut putih tadi gaulkan dengan sedikit garam dan tepung ubi. tepung ubi tu untuk pastikan kelapa tu tak berderai la.
2) lepas tu sapukan minyak sikit pada acuan untuk pastikan bila dia dah masak nanti senang nak keluar.
3) tekan sikit kelapa ke dalam acuan ikut citarasa sendiri. tekan biar padat.

ihsan google

4) ambik mangkuk kosong untuk buat adunan hijau tu. masukkan gula, telur, ovelette dan pukul sampai kembang dan naik. biar dia sampai ringan la. pakai pemukul mesin lebih cepat taw.
5) lepas tu masukkan santan dan air. masukkan pewarna hijau sikit ikut citarasa nak pekat ke cair warna tu. kalau nak try warna lain pun apa salahnya.
6) kemudian masukkan tepung gandum. pukul sampai dia sebati. dah siap bolehlah masukkan ke dalam acuan yang ada kelapa tadi.

ihsan google

7) panaskan kukusan dan kukus selama 7-8 minit. jangan biar lama2 kalau tak nanti dia kecut dan tak gebu. kalau nak lagi gebu boleh tambah ovelette tu lebih sikit pun takpe.


dah jadi dah kuih kitew. lagi gebu lagi sedap taw.

hari tu ada try buat badak berendam dengan mak jugak tapi resepi dia tak sempat tanya mak lagi. nanti2 kalau dah ada aku update pasal badak berendam lak. 

kuih badak berendam
*semoga abah cepat sihat dan sembuh. rabu ni mungkin abah ada operation untuk masukkan besi. abah, cepat2 la keluar hospital ye. =)

03 August 2012

abah semoga cepat sembuh!

2/8/2012 bersamaan14 Ramadhan satu kemalangan telah berlaku kepada abah aku. ceritanya bermula petang tu tengah dia sibuk2 pasang lampu lip lap raya yang aku baru beli kat mydin lepas tu mak aku ngadu cakap air tangki kat belakang rumah tu meleleh. lepas habis tolong dia pasang lampu tu aku masuk ke bilik kejap duk telefon mr. bobot. habis telefon tu tiba2 aku dengar mak aku panggil jerit2 kat dapur. mak aku suruh hantar abah pergi hospital cepat abah dah jatuh. aku pun kelam kabut la dengan panik segalanya. nasib baik rumah aku rumah taman ada banyak lorong2 boleh masuk. aku ambik kereta bawak ke belakang tu then mak panggil jiran2 yang ada suruh tolong papah abah masuk ke kereta. masa tu aku macam nak nangis tengok abah. abah mengadu sakit2 macam nak patah. aku pun pergilah hospital bawak ke bahagian emergency daftar kan abah semua. aku tunggu berdua dengan abah sementara nak panggil nombor masuk tu. aku sorang jela yang tolong abah nak ke toilet la masa tu, tolong tolak dia sebab dia duduk atas kerusi roda.tunggu punya tunggu last2 abah kena tahan wad. lepas berbuka abah trasfer masuk wad. aku balik kejap mandi semua then malam lawat abah bawak mak sekali tengok.

oh lupa abah aku jatuh sebab apa. dia jatuh dari tangga aluminium tu, then dia salah landing kaki kot. kaki kiri dia bengkak gila. bila tengok x-ray tulang dalam tumit kaki kiri dia dah pecah bersepai. tu yang kena tahan wad terus.  lepas aku balik semalam abah hantar sms kat mak cakap kaki dia dah kena simen. and tengahari tadi pergi melawat kaki dia dah bersimen and kena tengok dalam masa 2 3 hari ni tulang dia cantum ke tak. kalau tak kena operate and masuk besi. tapi mintak2 tak payah operate la. nanti sakit ngilu pulak. abah tu dah lah umur 60 tahun takut dia tak boleh nak tahan je. dan sekarang ni kerja aku bawak mak pergi tengok abah hari2 la. nasib baik masa kejadian ni aku ada kat rumah. kalau aku takde tak tahu lah sape yang nak tolong bawak abah pergi hospital tu. 

aku berdoa semoga abah cepat baik. kesian abah kaki tak boleh bergerak sangat dah. tolong doakan abah aku sekali ye. =)

30 July 2012

akur janji

Hari tu kan....kita gaduh.....sakit hati nye tak payah cakap lah....tapi kan tapi kan awak dah pujuk saya dengan cukup baik sekali. pandai awak pujuk saya. huhuhu saya terharu bila dengar lagu yang awak bagi kat saya ni. terus sejuk hati saya. huhu....ni lirik lagu tu...sayang awak.. :D
opppss!!! tergediks sudahhh!!! hahaha

Tajuk : Akur janji
Penyanyi : Edie & Wanie

Tak pernah ku menduga
Kan bertemu denganmu
Bersatu di alam cinta

Tak pernah ku merasa
Bahagia begini
Di sisimu

Kekasih ku sayang kan kamu
Cintaku kasihku untukmu
Kekasih hanya kau ku mahu
Hidup dan mati bersamamu

Akur janji setia padamu
Akur janji menjaga hatimu
Akur janji jiwa dan ragaku
Ku serah padamu

Akur janji ku hanya untukmu
Akur janji kaulah kekasihku
Akur janji seluruh hidupku
Ku serah padamu

Aku tak bisa sendiri tanpamu
Sedetik pun ku tak mampu
Sejuk hatiku oh tenang jiwaku
Memandangmu

Hatiku hatimu telah bertemu
Sayangmu sayangku jadi satu
Rindumu rinduku disimpulkan
Tercipatalah sebuah ikatan

Akur janji setia ku padamu
Akur janji menjaga hatimu
Akur janji jiwa dan ragaku
Ku serah padamu

Akur janji ku hanya untukmu
Akur janji kaulah kekasihku
Akur janji seluruh hidupku
Ku serah padamu

Ku percaya
Jodohku denganmu
Ku percaya
Kau permaisuriku
Ku percaya
Kasih sayang kita kan kekal abadi
Moga Tuhan merestui


27 July 2012

membebel

pelik la bila tengok ada anak tak berhati perut ni. sepatutnya anak lelaki yang kena menjaga ibu bapa and mendengar cakap ibu. and isteri kena dengar cakap suami. tapi sekarang dah terbalik. isteri @ anak perempuan pulak yang mendengar kata ibu and jaga ibu, yang suami dengar kata isteri pulak. apa nak jadi kan.

lagi satu bila ada anak2 yang tak mengenang budi. dah disediakan segala benda oleh si mak dan ayah. sampai dah beranak pinak pun masih mak ayah yang tanggung. macam mana tu? memang lah kerja tapi sesibuk mana pun kerja tu, sebagai isteri dan juga anak, patutnya kenalah masak untuk suami and mak tu. ni tak, terbalik pulak. mak pulak yang masak untuk anak siap bagi bekal bawak balik untuk anak tu makan satu family. kalau ada hulur duit tanggung mak tu takpe jugak. ni semuanya free. jaga cucu2 pun free, bagi makan pun free. bila mak tu bising boleh pulak si anak tu buat tak tahu je. tebal sungguh muka anak tu kan. sampai bila la benda ni nak berterusan. haishh! kesian insan yang bernama mak tu. si anak ni takde otak agaknya, tak boleh berfikir ke? buta hati betul la...

semoga la si anak tu sedar diri sebelum terlambat, sebelum menyesal macam dalam cerita tanah kubur tu kan. moga2 bakal anak aku takde yang macam tu. moga aku pun tak jadi macam tu jugak. amin~

25 July 2012

Kepada Kamu


Kepada Kamu…

Aku ingin Kamu Menjadi Imam Di Setiap Solatku..
Agar Solatku Lebih Bermakna Dan Terjaga Hendaknya…

Aku ingin Kamu Menjadi Penjaga Diri Dan Maruahku Agar Hidupku Lebih Tenang Dan Bahagia…

Aku ingin Kamu Menjadi Pendidik Hati Dan Jiwaku Agar Rohaniku Terisi Hikmahnya…Dan Akhlakku Terjaga Hendaknya…

Aku ingin Kamu Menjadi Pemerhati Setiap Gerak Dan Langkahku Agar Aku Tahu Mana Salah Dan Buruk Laku Ku…

Aku ingin Kamu Menjadi Peneman Dikala Suka Dan Duka Ku, Agar Satu Hari Jika Ujian Itu Datang Air Mataku Ada Yang Menghapuskan…

Aku ingin Kamu Menjadi Pembela Diriku Dan Agamaku Agar Aku Terus Berada Diatas Jalan Yang Benar…

Aku ingin Kamu Menjadi Penggerak Semangatku..Agar Bila Aku Kelesuan Kau Mampu Memberi Bantuan Walau Hanya Sekadar Senyuman

Aku ingin Kamu Menjadi Sahabat Buat Diriku..Mendengar Luahan Hatiku Agar Aku Boleh Berbicara Apa Saje Denganmu Tanpa Rasa Ragu…

Aku ingin Kamu menjadi Penghibur Tika Ku Kesunyian Agar Aku Boleh Ketawa Riang…

Dan Sudikah Kamu Menemani Hidupku Sepanjang Hayatku Didunia Ini Dan Menghargai Kehadiranku Disisimu…

*hee~ ayat ni macam kenal je kan. aku copy dari blog ini dan kemudian aku edit sikit. ^_^

23 July 2012

tak terluah


benda yang sama berlaku lagi. salah faham. salah faham. salah faham.
susah sangat ke nak faham apa yang aku nak ea? kenapa tak boleh nak menerima aku seadanya? aku ni terlalu buruk dan jahat sangat ke di mata orang? apa aku buat semuanya dirasakan macam salah. apa aku ni tak layak digelar perempuan ke hanya sebab perilaku aku agak kasar? perempuan semua mesti bersopan santun, lemah lembut, gelak tutup mulut je ke? ye aku tahu itu memang sepatutnya keadaan untuk seorang perempuan. tapi kalau dah aku ni memang dilahirkan macam ni, dah dilatih macam ni, dah dibesarkan dalam keadaan begini dan jadi macam ni salah ke?
kalau dilihat dari segi kelebihan, aku rasa perempuan yang lemah lembut ni semua senang dibuli senang dibelasah. tak ke patut bersyukur ada perempuan macam aku ni yang serba boleh buat macam2 benda2, yang mampu berdikari, yang kalau orang nak dajalkan aku pun orang tu akan fikir 5 6 kali.... tak ke?

teruk ke perempuan kasar macam aku? walaupun aku ni kasar tapi itu semua luaran je. dalaman aku ni masih seorang perempuan yang memerlukan perhatian dari seorang lelaki yang aku sayang. aku masih bersifat ladies cumanya bukan ladies yang tipikal, yang biasa lemah lembut. sebab inilah aku tak suka perempuan yang lemah lembut sebab di mata orang, perempuan jenis ni baik, suci, tak buat jahat, bersih. tapi kebanyakan (BUKAN SEMUA) perempuan lembut yang aku kenal semuanya talam dua muka atau akan tikam kawan dari belakang hanya kerana lelaki. ini pengalaman yang aku dapat dari kawan2 dan juga pemerhatian yang aku buat la. sorry if i am wrong. ahhh apa la aku merepek dah ni...

kesimpulannya, salah ke sifat aku kasar sedikit? ye aku tahu boleh berubah dan kena berubah tapi aku rasa sifat aku tu tak memberi kesan negatif pada orang lain la KOT...kotttt la......tapi aku masih tahu jaga batas2 aku. aku terlebih kasar pun dengan perkataan mulut la selalunya. dah orang melaka nak buat macam mana kan. tapi batas aku berkawan masih ada. mungkin dulu ye aku tak fikir panjang suka2 hati bertepuk tampar sana sini tapi ITU DULU...itu semua dah menjadi SEJARAH. ITU SEMUA DULU...D.U.L.U..... dan aku cuba menjadi lebih baik. bukan aku tak berubah langsung. aku cuba berubah dan sikit2 aku berubah. macam orang selalu cakap la, nak berubah tak boleh secara drastik kena berubah sikit2, dan nak berubah tu pun banyak cabaran, kadang2 kena ada bimbingan dari orang tertentu juga. aku akan berubah sebab aku nak berubah. aku taknak berubah sebab orang nak ubah aku. kalau aku boleh terima kelemahannya kenapa dia tak boleh terima kelemahan aku. aku ni manusia biasa. manusia biasa memang ada kelemahan. dan kelemahan tu kadang2 susah nak dibuang. hmmm...

"if sekali itu kita dah decide untuk menyayangi seseorang itu, itu bermakna kita dah membuat keputusan untuk menerima baik dan buruknya dia. jika kita menyayangi seseorang itu, kita tak akan mempersoalkan kisah silam dia tapi menerimanya kerana kisah silam dan sekarang berbeza dan kisah silam itu tidak akan dapat dibetulkan lagi."

segala yang berlaku dulu memang salah aku sebab berfikiran mentah, buat semua benda tak fikir panjang yela jiwa remaja. tapi jangan cakap kau punya zaman remaja semuanya warna warni penuh ceria tak pernah buat salah atau buat jahat. aku mengaku kesilapan aku dan aku memang tak nak ulang zaman jahiliah aku tu lagi. sekian terima kasih.

*bukan senang aku nak sayang seseorang tu SEPENUH HATI aku dan menjadi setia. tapi bila aku dah sayang, aku sayang dengan serius. tapi bila hati aku dah jadi keras ia akan jadi sekeras batu dan aku mungkin boleh berubah menjadi diri aku yang lama yang mana aku elakkan sangat2.

entah apa aku merepek la ni. T__T

22 July 2012

puasa

perbezaan 2 Ramadhan tahun ni dan tahun lepas.

tahun lepas berbuka kat R&R Ayer Keroh sebab temankan bestfriend pergi interview kerja dia. kalau nak tahu apa jadi tahun lepas tu boleh baca sini >>> long journey
itu antara kenangan terbaik bagi aku.

tapi tahun ini puasa macam biasa berbuka di rumah bersama mak dan abah je. 
kakak2 dan abang aku semua dah kahwin jadinya tinggal la si maksu sorang ni berbuka dengan mak abah di rumah.

*tiba2 rindu kenangan tu. 

20 July 2012

my puding triffle

selamat berpuasa kepada semua muslimin dan muslimat. semoga ramadhan tahun ini memberi seribu makna...
untuk 1st day puasa ni aku ada buat special food untuk family aku. puding triffle. nyum3 sedap!!! 1st time buat sendiri taw. kalau nak resipi triffle ni boleh tengok kat blog ini >> puding triffle
sangat senang...esok berbuka nak makan triffle ni...sayangnya mr. bobot tak dapat nak rasa. takpe2 nanti i buat yang baru... :D



1st layer-cak swiss roll, 2nd layer-kastard, then susun buah peach, 3rd layer-crystal jelly

*nanti nak buat lagi untuk hantar ke rumah mr. bobot. :D

16 July 2012

cokelat~

satu benda yang boleh buat aku gembira ialah coklat. kadang2 aiskrim. tapi coklat lagi best kot. dan sangat best bila dapat si dia yang memahami kehendak ini. tiap kali jumpa mesti dapat 1 bar coklat tak kira la besar atau kecil. (walaupun la kadang2 tu dia lupa) tapi kadang2 aku tuntut jugak. hahahaha. aku memang gf yang kejam. :D

dan setiap kali dia bagi aku mesti simpan pembalut coklat tu. dan hasilnya seperti di gambar bawah. nampak sikit sebab tak selalu jumpa disebabkan jarak yang jauh dan susah nak jumpa. yang penting setiap kali dapat coklat ni mesti aku simpan dulu and makan sikit2. sayang nak habiskan semua sekaligus. :D


*terima kasih ye awak! teruskan tradisi bagi coklat ni ea.. hee~ :D

15 July 2012

cuti sem

14/7/2012

AWESOME DAY!!!
sangat2 awesome n best.
dapat balik rumah untuk cuti 2 bulan.
puasa dan raya di rumah lagi tahun ni.
sangat best bila ada kat rumah sendiri.

dan paling penting memori perjalana dari ipoh sangat best.
memori semalam takkan dilupakan.
thanks a lot!

dan sekarang bermulalah permainan bersama kanak2 kecil di rumah.
keseronokan di rumah bermula sekarang.
tapi tak boleh seronok sangat sebab fyp menanti untuk dibuat.

*rindu terubat. =)

10 July 2012

7o^e

bila mana hati tengah marah
semua rasa yang terpendam terluah
segala kata makian dihambur keluar
bukan betul marah
tapi bila marah rasional hilang
hilang menjadi orang yang tak berotak
cakap apa yang hati rasa
hati bila mula mengawal emosi
segala jadi binasa
jadi sengsara
jadi gaduh
boleh cerai berai
boleh bertumbuk
boleh terasa dengan kata2
marah itu bukan perkara baik
bila semua dah terjadi baru nak menyesal
tapi luka masih ada
luka akan menjadi parut
parut meninggalkan memori
memori yang membuatkan kita sentiasa berjaga di masa hadapan
langkah berjaga2 yang kadangkala merimaskan

*sorry. i am very sorry. mungkin ini adalah yang terbaik untuk masa ni.

09 July 2012

roti bakar atas kuali

pernah try tak buat roti bakar tapi bukan bakar pakai toaster? bakar guna apa? hehe ni yang nak bagitahu ni. bakar guna kuali yang dipanaskan atas dapur. tak pernah try? kena try sebab dia sedap rangup2 gitu. tapi kena makan time dia panas2 baru sedap.

aku dapat idea ni sebab duk rumah sewa yang takde toaster. almaklum la student kan. nak bawak dari rumah toaster tu malas jadinya kuali la jadi toaster aku. disebabkan tengah exam week perut asyik meragam minta diisi aku pun beli roti. mulanya nak makan bodoh2 macam biasa sapu marjerin and tabur gula. instead buat macam biasa tu aku dapat idea why not aku try bakar guna kuali. budak2 rumah pun bagi suggestion jugak. so aku try la. memang sedap la.

cara dia senang je. ambil roti kosong tak kisah la jenama high 5 ke gardenia ke tapi aku lebih suka gardenia. then korang sapu marjerin atas roti tu. lepas tu baru layurkan dia atas kuali yang dah panas. dalam kuali tu jangan letak minyak atau apa2 pun. biar je kosong. layurkan bahagian yang korang sapu marjerin tu dalam kuali and tekan2 sikit nak kasi garing. biar ada hitam2 sikit baru sedap and rangup. then kalau nak lagi sedap tabur gula atas roti yang dah dibakar tu and siaplah roti bakar atas kuali. hehe.


05 July 2012

renungan #5

hidup.
macam2 boleh berlaku.
dari suka boleh menjadi tak suka.
dari tak suka boleh menjadi suka.
selagi hidup selagi tu semua boleh berubah.

jangan rasa diri tu hebat sangat,
sebab ada yang lebih hebat lebih mengetahui segalanya.
jangan rasa diri tu baik sangat,
sebab ada yang lebih mulia.
jangan rasa diri tu berkuasa hingga semua orang dipaksa untuk mendengar kata,
sebab ada yang lebih berkuasa lebih hebat.

mesti kena sesuaikan diri ikut keadaan.
jangan masuk kandang kambing masih nak buat lagak lembu.
ikut keadaan biar semua orang selesa.

kalau sorang je yang tak suka kita mungkin la orang tu yang bermasalah.
tapi dah kalau setiap tempat kita pergi tu ada je orang tak suka dan kuantiti orang tu lebih dari satu mungkin kita patut berhenti sejenak and renung diri kita balik.
mungkin kita yang bermasalah hingga orang tak suka. 
tak salah pun kalau sesekali mengalah sesekali renung diri sendiri.
malah itu cara terbaik untuk biar diri sendiri berada di landasan yang betul.

*and again ini bukan tinta untuk menuding jari pada sesiapa. ini sekadar renungan untuk diri sendiri dan juga orang sekeliling. just stop for a while and think what had we done wrong. it will not cost you. :)
semoga aku sentiasa beringat. 

27 June 2012

exam menjelma

28/6/2012
first paper examination for semester 5 in bachelor degree of quantity surveying (hon.). 
subject : building services
belajar tentang lift, escalator, air-conditioning, gas supply.
doakan aku berjaya menjawab esok dan juga paper2 yang mendatang.
selepas esok 5 paper lagi bakal diduduki. pray for me people! =)



*tak sabar nak balik dah sebenarnya. rindu sangat. :(

04 June 2012

my hobby

korang ada hobi tak? mestilah ada kan? kalau masa sekolah dulu mesti ada tanya pasal hobi kan? kalau dulu aku selalu jawab hobi aku berbasikal walaupun la aku takde basikal masa tu. tapi bila dah besar2 ni hobi aku dah bertukar. aku suka mengumpul tiket2 sekarang ni. tak kira lah tiket bas ke tiket wayang ke tiket masuk ke tempat2 menarik ke semua aku simpan. tapi tiket2 yang aku simpan hanyalah tiket2 yang aku pernah pergi dan tiket bas yang aku pernah naik jela. kalau pergi ramai2 selalu diorang taknak simpan kan makanya aku lah yang amik simpan. tiket wayang aku mula simpan dari pertama kali aku pergi tengok wayang. masa tu aku sekolah lagi. aku pergi tengok dengan kawan aku. walaupun sebelum2 tu ada pernah masuk wayang tapi masa tu aku kecik lagi and aku pergi dengan adik beradik aku je so yang itu tak kira la. aku kira yang pertama masa aku pergi sendiri dengan kawan aku. masa tu aku tengok cerita salon. ala yang raja farah mula2 berlakon tu. dan sampai sekarang kalau pergi tengok wayang aku akan simpan. 

tiket bas pulak aku start kumpul sebab aku masuk uitm. masuk uitm aku mula belajar naik bas dari perak ke melaka. tiket bas ni aku kumpul hanya tiket yang merentas negeri ye. kalau macam tiket bas yang antara bandar tu setakat 50 sen ke rm1 tu aku tak simpan. aku jarang naik bas antara bandar tu. aku kumpul tiket tu mula2 saja nak tengok 1 sem berapa ringgit aku habis kat tiket bas je. dah lama2 rasa seronok pulak kumpul. sampai sekarang aku masih simpan tiket2 tu. dan tiket2 untuk entrance ke tempat2 menarik2 tu pun aku kumpul jugak tapi tak banyak sangat la. aku kumpul sebab aku rasa ia ada nilai memori sendiri. bila aku selak balik tiket2 tu aku teringat memori2 dulu and boleh buat gelak la. yang penting tu semua kenangan. dan hobi ni aku tak tahu la sampai bila akan aku teruskan. nah ni gambar2 untuk korang yang tak percaya. hehe.

antara tiket2 yang dikumpul

masih tak banyak lagi. 

antara tiket2 wayang yang dikumpul. nampak tak banyak sebab aku tak larat nak bukak semua susun cantik2.

tiket wayang

*ini hobi aku. korang macam mana pulak?

28 May 2012

1 tahun 5 bulan

overflowing love. after 1 year and 5 months. the top item dalam list "the most wanted item" akhirnya dah dapat. 25/5/2012. a special moment, a special memory. aishiteru! saranghae! i love you! ich liebe dich! :D

silver couple ring. =)

*walau tak mahal mana tapi saya tetap suka dan hargainya. terima kasih awak! :D

29 April 2012

dunia

Jiwa tidak pernah kosong
tapi manusia itu sendiri yang sengaja biarkan ia kosong
Jiwa tidak pernah kosong
kerana di dalamnya ada nama sang pencipta
Bukan niat untuk menunjuk diri
sekadar tinta untuk muhasabah diri
Tidak terniat menyakitkan hati
sekadar berkongsi luahan hati.

Terlalu banyak provokasi
Terlalu banyak modenisasi
yang tidak perlu diberi publisiti
yang diperlukan hanyalah improvisasi
Hentikan penipuan terhadap diri sendiri
kerana yang diperlukan kebenaran hakiki
Kebebnaran hakiki dalam realiti
Tak perlu lagi ditabur janji
jika tiada niat untuk dipenuhi
kelak timbul sifat munafik dalam diri.

*manusia ini bijak sebenarnya jika mereka berhenti sejenak untuk berfikir.

26 April 2012

renungan #4

maaf aku ucap dulu kalau entry aku ni akan menyebabkan orang sakit hati atau fikir aku ni bagus. kalau rasa menyampah jangan baca terus je klik close ok? no heart feelings! :)

first of all, aku nak cerita sikit la. manusia ni kadang2 eh bukan kadang2 tapi selalunya la kan salah orang  memang nampak tapi salah sendiri jarang nampak. cakap itu ini pung pang pung pang tapi tak sedar diri sendiri yang buat benda tu. ape? kata2 aku kasar ke? eh tengok dulu kata2 siapa yang kasar. aku ni kalau orang tak mulakan aku pun takkan mulakan. kalau sekali orang dah buat taik dengan aku selamanya aku akan ingat dan aku akan balas balik apa yang dibuat. aku akan balas tak kira la buat baik atau  jahat tapi aku akan membalas. maaflah aku ni memang jenis suka membalas. kalau nak aku balas baik buatlah baik dengan aku. kalau nak tengok aku balas jahat buatlah jahat dengan aku.

eh aku cakap orang tapi aku pun sama? hmm ye aku tahu kadang2 aku ni pun ada menyakitkan hati orang sama ada dengan sengaja atau tidak sengaja. tapi sekurangnya aku minta maaf dengan orang tu. dan aku tidaklah setebal muka orang2 yang dah buat salah tapi pretend macam tak buat salah. jangan fikirkan diri sendiri sangat. kita hidup dalam dunia dengan orang ramai. kadang2 kita kena jugak ambil berat tentang apa yang orang sekeliling kata. jangan ambil yang negatif tu tapi jadikan ia positif. sekurangnya fikir dulu sebelum menghembus segala benda kat orang. jaga hati orang lain kalau nak hati kita dijaga. fikir positif je. fikir apa pahala yang kita akan dapat kalau kita buat sesuatu. dengan tu kita akan jadi lebih rela untuk berbuat sesuatu. aku bukan nak kata aku ni baik. tak sama sekali. aku cuma nak ingatkan je. ni untuk aku sendiri jugak. just think before you speak.

*pentingkan diri itu perlu tapi jika terlalu pentingkan diri itu sangat tidak bagus. tengok situasi kalau nak pentingkan diri pun.
*dah lama tak berblog. tiba2 je keluar entry marah gini kan. apa nak buat. dunia.

27 March 2012

Lara lagi

Hanya sampai di sini saja
kisah cinta kita berdua
tiada daya selamanya
terhenti di sini

Biarku pujuk hati ini
merawat rinduku sendiri
setelah aku kau lukai
sedangkan kau tahu

Kasih aku hanyalah untukmu
tiada lain dalam diriku
takkan berubah
walau dipisah laut biru

Cinta aku hanyalah untukmu
tak pernah goyah tak pernah jemu
takkan terpadam dalam hatiku
ia milikmu.......Percayalah

Mungkin sudah suratan kita
terpisah sebegini saja
pasti di satu hari nanti
ku jejak bahagia

*layan jiwang buat sementara waktu.

25 March 2012

Ayah, abah, daddy, bapak, papa, abi, baba

APA YANG ANDA TIDAK TAHU TENTANG SEORANG AYAH

Mungkin ibu lebih kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari. Tapi tahukah kita, sebenarnya ayahlah yang mengingatkan ibu untuk menelefon kita?

Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita..Tapi tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dengan wajah yang letih ayahlah selalu menanyakan apa yg kita lakukan seharian.

Saat kita sakit@demam, ayah sering membentak "sudah diberitahu! jangan minum ais!".Tapi tahukah kamu bahawa ayah sangat risau.??

Ketika kita remaja, kita meminta izin untk keluar malam. Ayah dengan tegas berkata "tidak boleh!"..Sedarkah kita bahawa ayah hanya ingin menjaga kita? Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yang sangat berharga.

Saat kita sudah di percayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melanggar kepercayaannya...Maka ayah lah yang setia menunggu kita di ruang tamu dengan rasa sangat risau..

Setelah kita dewasa,ayah telah menghantar kita ke sekolah@kolej untuk belajar..
Di saat kita memerlukan ini-itu, untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi.tanpa menolak, beliau memenuhinya..Saat kamu berjaya..Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dengan bangga..

Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin untuk mengambil kita dari ayah..Ayah sangat berhati-hati mengizinkan nya..Dan akhirnya..Saat ayah melihat kita duduk di atas plamin bersama pasangan nya..ayah pun tersenyum bahagia..

Apa kita tahu,bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?
Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia..Dan dia pun berdoa "Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakan lah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya"..

Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yg sesekali dtg untuk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yang tak lagi kuat untuk menjaga kita..

Sayang Ayah silalah share :)

sumber : facebook

*Saya sayang abah saya, baru sedar umur abah dah 60 tahun rupanya masuk tahun 2012 ni. =)

21 March 2012

blog dia

hola. kali ni nak promote satu blog lagi. kerja aku duk promote page and blog orang jela kan. tapi orang yang terdekat and tersayang jela. hehe :D
so kali ni nak promote 1 blog. blog ni blog perniagaan jugak. bisnes orang terdekat dengan aku. dah2 tak payah nak bising2 lagi. meh aku bagi link blog dia. ni link dia. Landskap Kayu korang klik la and follow sekali kalau nak ok? tak paksa pun. aku ni cuma nak bantu dia je. :)

meh nak cerita sikit pasal blog tu. blog tu lebih kepada untuk tunjuk pada customer yang nak tempah. bisnes apa? bisnes landskap kayu and buat2 apa2 barang yang berasaskan kayu. perabot ke barang2 landskap ke. apa2 yang berkaitan kayu la senang cerita. hmm....nak cerita pun susah la lebih baik korang klik tengok and follow. blog tu baru dibuat la. dan akan diupdate selalu insyaallah. so tu je. sayonara! :)

18 March 2012

Tuhan jagakan dia

tengah duk godek2 youtube semalam sekali terjumpa satu lagu ni. lirik dia best tapi lagu dia agak slow la. tapi dah nama pun jiwang kan so memang la slow. hehe dengar2 la lagu ni ye. dan lagu ini ditujukan khas kepada dia. :D


Hanya dirimu yang ku cinta
Takkan membuat aku jatuh cinta lagi
Aku merasa kau yang terbaik untuk diriku

Walau ku tahu kau tak sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepadamu

Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku

Walau ku tahu kau tak sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepadamu

Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku kan tetap milikku
Aku sungguh menyintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku

*terkejut dapat tahu seorang sahabat aku dah meninggal dunia. dapat tahu pun lambat. al-fatihah untuk arwah Noramin Mohamad Nor bekas MPP UiTM Perak. semoga roh nya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang beriman. amin~

14 March 2012

weekend

it's a hectic week but worth it!
dah start sesi pembelajaran balik. new semester with new hopes and old bag. haha
harap2 semester ini akan lebih cemerlang.
ok2 taknak cerita pasal kelas, assignment, lecturer, bla bla bla.....nak cerita perihal hujung minggu yang seronok.

Sabtu & Ahad - 10/3/2012 & 11/3/2012

dari jam 8 pagi - 5.00 petang ada bengkel untuk research methodology. bengkel ni tolong brainstorm la untuk dapatkan lagi idea touch up mana yang tak cukup untuk proposal final year project. siap ada presentation lagi. dan ehem ehem! aku present untuk group aku. and and!!! aku dapat tempat ketiga. hahaha rasa sangat kelakar sebab aku ni kalau bab present memang nervous mengalahkan nak akad nikah. (macam mana aku tahu nervous nak nikah?padahal tak pernah nikah lagi. abaikan please! hehe)

then habis je bengkel tu terus cabut balik rumah bersiap. bersiap ke mana? bersiap untuk pergi backpack bersama housemate terchenta. pergi berdua je dengan housemate tu. naik kereta kancil dia. pergi mana? pergi ke Shah Alam je. hajat hati nak jenguk kawan2 kat UiTM kat sana tapi sebenarnya ada hajat yang lebih besar. jeng jeng jeng! hajat nak berjumpa Mr. Bobot la. kebetulan housemate tu pun nak berdating dengan boyfriend dia kat sana. so kami pakat2 pergi sana untuk dating. jauh giler dak? 

Mr. Bobot ku ada kerja kat shah alam tu disebabkan assignment aku tak berapa nak ada lagi makanya aku decide untuk pergi jumpa dia di sana. saja nak gedik2 manja2. haha sangat gedik aku ni. sampai sana pukul 9 lebih la. terasa trip ni paling hardcore pernah dibuat. dah la pergi berdua je naik kereta pulak tu dengan otak yang tak berapa nak tahu jalan ni kitorang redah jela. ikutkan plan asal nak pergi jumaat tapi disebabkan ada bengkel tu hari sabtu maka kami tukar ke hari sabtu jugak. 

then tempat dating aku dan Mr. Bobot hanyalah sekitar shah alam dan the curve damansara. 1st time masuk IKEA tu. aku jadi jakun kot. haha. try segala benda dalam tu. konon2 macam dah ada rumah sendiri je kitorang masa tu. tapi nak tawaf 1 IKEA tu gila la punya lama dan penat. sakit kaki oi. macam biasa la bila dah berjalan tu mestilah buat window shopping kan. tengah survey2 baju tiba2 ternampak PDI ada buat sale. sempat la rembat sepasang couple t-shirt and kemeja untuk dia. 

walaupun penat dan sakit kaki tapi tetap best sebab dapat jalan2. dating yang ter'best'. :D




*ikea & tutti frutti. masih rindu walau dah berjumpa. musim mengawan memang camni kot. hahaha :D