16 September 2012

cara aku

finally i did it! akhirnya aku berjaya buat daging salai masak lemak cili api. hehe. first time buat and tak sangka boleh jadi. well even tak berapa sedap sangat pun but still ia menjadi dan ada rasa masak lemak tu. resepi aku tengok kat google dan jugak tanya pada mak aku. last2 dengan keberanian yang aku ada aku cuba bereksperimen di dapur rumah sewa. dan taraa!! dah jadi... :D

gambar gua tak menggiurkan sangat pun kan sebab diambil terus dari periuk. haha

aku punya bahan2 tak ikut sukatan pun. aku main campak2 sana sikit sini sikit. masuk ikut sedap hati last2 menjadi lah jugak. lepas ni boleh la buat lagi. hehe. masak lemak cili api ni aku takut nak buat sebab menggunalan santan. mana2 masakan guna santan aku takut nak cuba sebab santan ni dia macam leceh sikit. api nak kena jaga la, tak boleh kasi pecah minyak la, air tak boleh lebih la tak boleh kurang dan macam2 la. tapi akhirnya aku berjaya jugak. alhamdulilah kenyang perut hari ni.aku cuma guna bahan2 di bawah ni saja.

cili api
serai
serbuk kunyit
asam keping
ubi kentang
daging yang dah disalai
garam
santan
air

firstly aku mesin cili api tu dengan air sikit la. lepas tu aku campak je dalam periuk dengan serbuk kunyit dan juga serai yang dah dititik. gaul2 sikit kasi naik bau lepas tu tambah air sikit. then masukkan daging biar daging tu resap air tu dulu. agak2 air dah berkurang, aku masukkan santan pekat dan letak air lagi sekali. lepas tu aku terus masukkan kentang dan garam. biar mendidih tapi api biar sederhana. bila kentang dah empuk aku pun tutup api. dah siap! senang je kan? aku rasa kalau orang negeri sembilan masak mesti lagi sedap kan? ni cara aku masak dengan menggabungkan cara2 aku jumpa kat google dengan cara mak aku. cara korang macam mana pulak? hehe :p

*kalau dapat bagi Mr. Bobot makan ni mesti lagi best. huhu

2 comments:

  1. salam kenal dari Tirana Aduka..
    Leh cuba nie

    ReplyDelete