16 December 2014

2014 - 26 Dugaan Nak Bertunang

Assalamualaikum,

Selalunya orang kata time dah tunang nanti macam-macam dugaan akan datang. Darah manis la katakan. Tapi aku sebelum tunang lagi dah dapat macam-macam dugaan. Gaduh dengan Mr. Bobot tu tak payah cakap. Every week mesti gaduh. Tapi tu aku tak heran sangat sebab tahu kitorang tetap akan baik walau gaduh teruk macam mana sekali pun. Huhu.

Yang aku risau dugaan yang terjadi pada mak aku. Mak aku dah dekat 3 minggu termengah-mengah bila jalan, buat kerja. Sesak nafas. Rupanya pergi check tyroid dia tinggi. Sebab tu degupan jantung dia laju and dia sentiasa rasa penat. Ya Allah betapa susahnya hati aku tengok keadaan dia macam tu. Rasa nak menangis tengok keadaan mak lemah sepanjang masa.Baru-baru ni kaki dia pulak bengkak. Hmm luluh hati tengok keadaan mak. Tak terkata macam mana sayunya hati aku tengok mak hari2 macam tu. Aku pulak dah 2 minggu kena balik lambat siapkan kerja yang berlambak. Dengan bos yang push nak kena setel before end of this month. Memang tekanan sangat. Mana nak siapkan hantaran, prepare untuk majlis, kerja opis, bisnes online lagi lepas tu nak tolong mak kat rumah lagi. Haishh memang banyak kerja aku. Dah macam tangan sotong aku rasa tangan aku ni.

Dekat seminggu aku lemah semangat. Serius moral aku down giler-giler. Mr. Bobot terpaksa hadap perangai aku time tu. Sorry sangat awak. Last-last pergi jumpa dia luahkan semua yang terbuku di hati siap pakej menangis tahap tak ingat dunia. Haha. Yes aku memang cembeng, kuat menangis. Huhu. Habis lepas menangis baru rasa lega sangat. Rupanya terlalu berat dah aku tanggung perasaan tu semua. Makan minum aku sendiri pun dah berterabur. Perut berkeroncong tapi aku tak isi pun sebab otak dah melayang macam takde dalam jasad.

Sekarang ni keadaan mak masih sama. Muntah-muntah lagi tapi kaki bengkak dah surut sikit. Kitorang adik beradik kongsi belikan mak supplemen Shaklee dari sepupu kitorang. Kurang-kurang usaha tu kenalah ada. Sembuh atau tidak itu kuasa Allah. Yang penting kami adik beradik ada usahakan sesuatu. Tapi memang aku tak sanggup tengok keadaan mak. Sampai satu tahap rasa nak cancel je majlis tunang aku 27/12 ni. Apakan daya bila difikirkan balik baik teruskan je. Sebab sedara-mara semua dah tahu. Mujur ramai kawan-kawan sudi hulurkan tangan untuk membantu nanti. Kawan-kawan sekolah and uitm ada yang dah sukarela nak membantu. Sekurangnya hari Jumaat nanti masa nak rewang memasak tu adalah tangan yang membantu dan kurang sikit bebanan aku.

Mesti korang yang baca akan suggest kan aku untuk tempah dengan katering je untuk makan-makan kan? Tapi family aku memang jenis suka masak sendiri untuk majlis kecik-kecik gini. Tapi entahlah kesian pulak tengok mak aku nanti. Aku still survey katering mana yg kosong sebagai backup plan.

Doakan untuk mak aku ye. Semoga mak aku cepat sihat dan semoga majlis pertunangan aku berjalan lancar nanti. Really need a shoulder. Luckily i have Mr. Bobot. Kalau takde dia aku rasa aku boleh jadi gila. Thanks awak tahan dengan perangai saya ni. Sorry sangat dah banyak lukakan hati awak.Semoga hubungan kita diberkati dan majlis kita berjalan lancar. Amin~

26 November 2014

2014 - 25 Nuffnang Blogbuster Campaign - Maybank Transact & Win

Assalammualaikum,

Wahhh!! semalam kan aku bukak emel terkejut tengok dapat emel dari Nuffnang pasal Blogbuster Campaign ni. Al maklum la sebelum ni aku tak pernah ditawarkan mana-mana Blogbuster campaign. Blog i ni blog picisan je uols. Tak ramai pun yang baca apatah lagi nak follow. (tolonglah follow cepat  :p) hihihi. ok back to topic kita.



Masa dapat emel tu aku macam blur apakah ini. Apa yang aku perlu buat? Sebab aku agak slow dengan Nuffnang punya aktiviti. Baru tahun ni nak start aktif balik dengan Nuffnang. So baca punya baca buat kaji selidik sikit pergi blogwalking blog-blog yang gah dan tengok apa yang perlu dibuat. Baru lah aku tahu rupanya kena submit video selama 15 saat maksimum panjang video tu untuk join dalam kempen ni. Then bila orang klik play video kita akan dapat earnings dari klik tersebut. Ada blog aku jumpa dia kata pernah dapat earning sampai RM 4k .. Oh my gucci!! Gila best! Aku ni sekarang kalau bab duit memang laju je nak buat semua. Hahaha. Al maklum nak kahwin ni kena cari duit lebih sikit. :p

Tapi aku ni tak kreatif la nak buat video-video ni. Tak pandai. Dah la 15 saat je nak kena explain pasal Maybank2u tu macam pendek sangat. Hurm dah lah tarikh tutup untuk upload video tu 2/12/2014 ni. Ok la tengoklah kalau ada aku buat aku akan bagitahu. Kot la sempat ke kan. I is busy sangat sekarang ni taw. Huhu. Blogger-blogger otai sekalian tolong bagi tunjuk ajar macam mana nak buat video kreatif boleh tak? Nak jugak merasa join contest nuffnang ni. Nak dapat offer ni bukan senang kan. Huhu kalau ada nak tolong tu tinggalkan lah komen ye. Semoga Allah membalas jasa baik kalian semua nanti.

Ok nah tengok details kempen ni kat bawah. Details ni aku copy dari emel. hurmm sedang berfikir nak buat video yang macam mana.


The details of this campaign are as follows:

Campaign Name:
Maybank Transact & Win (Blogbuster)

Video Submission Deadline:
02 December 2014

Campaign Period:
08 December 2014 to 09 January 2015

You Will earn:
RM0.50 for each complete play of the video that is shown on your ad unit (this rate applies to Glitterati members only).

As this is a first of its kind Campaign, we understand that many of our Nuffnangers have questions about this campaign. Here is a summary of what to do:

1. Record a short video (approx. 10 seconds) based on the brief given in your Blogbuster tab.
2. Upload your video in the space provided. You may upload up to 5 videos.
3. If your video(s) is chosen for the campaign, it will be shown on the ad displayed on your blog. Kindly note that if your video(s) is not chosen, the ad will not show up on your blog.
4. Please note that approved videos will be compressed and branding may be added to the end depending on the requirements of the campaign.

Campaign background:
Maybank2u as a platform that allows customers to get rewarded for doing what they already are doing – transactions and many more. Now you can stand a chance to win great prizes simply by doing Maybank2u transaction.

Maybank2u products and services:
Cardless Withdrawal – Withdraw money without an ATM Card
IBG Fund transfers – Interbank transfers
Prepaid Top-up – Upload phone credit anytime, anywhere
Bill payments – Pay multiple bills online

Brief:
Record yourself/ your friends mentioning or demonstrating one of the four main services that entitle customer’s entries in Transact and Win:

a. Cardless Withdrawal
b. IBG Fund Transfers
c. Multiple Bill Payments
d. Prepaid Top-up

With these entries, there are prizes to be won!
a. Daily – 56x Daily prizes (2 movie tickets a month for a year)
b. Weekly – 24x weekly prizes (RM500 Cash)
c. Grand Prize – 10x Samsung Galaxy Note 4 or iPhone 6

IMPORTANT: MUST include Voiceover or Text:
Maybank2u, Suuuper great, Suuuper convenient, gives me all kinds of awesome, just by making transactions with Maybank2u! Find out more at www.maybank.com.my today!
Make your demonstration as creative as possible! (for approx 10 seconds)

Please find attached image for your reference:
https://www.sendspace.com/file/n3rg3h


Sample idea:
Video showing you/your friends demonstrating the Maybank2u Transact and Win.

Sample Idea 1
1) A few friends competing to win the prizes – daily and weekly, cumulating to the grand prizes. Here we see all these friends, competing with one another, going around to all their friends, family, neighbours, colleagues, random strangers on the streets voluntarily wanting to pay bills, top up phones OR do interbank transfers just so they can accumulate entries to win prizes.

V/O or Text: Maybank2u, Suuuper great, Suuuper convenient, gives me all kinds of awesome, just by making transactions with Maybank2u! Find out more at www.maybank.com.my today!

Sample Idea 2
2) A café or some other outdoor area. A young lady uses the Maybank2u app on her smartphone. Suddenly, someone hands her a bunch of cinema tickets. Startled, she accepts them and goes back to her phone. Suddenly, someone hands her a wad of cash. She takes the cash and puts it away carefully, then goes back to her phone. Suddenly, someone hands her an iPhone 6 or a Samsung Note 4.

V/O or Text: Maybank2u, Suuuper great, Suuuper convenient, gives me all kinds of awesome, just by making transactions with Maybank2u! Find out more at www.maybank.com.my today!

IMPORTANT:
DO’s:
- Language: English/Bahasa Malaysia/Chinese
- Bright lighting or natural sunlight
- Clear sound quality
- It should be reflective of a Day in a life of any Malaysian, preferably younger group below 35
- Dresscode: Fashionable, trendy and reflects the Malaysian culture.

DON’Ts
- Do not show any competitor brands in the video.

For more information about the campaign, just login to your Nuffnang Dashboard and click on the additional tab titled "Blogbuster" under "Services".

20 November 2014

2014 - 24 Persiapan Pertunangan

Assalamualaikum.

Huish sebulan blog ni terbiar. Sorry dah lama tak update. Busy dengan kerja di opis. Barang2 tunang pun tak pergi survey lagi. Haish.. Padahal dah bulan 11 ni nak masuk bulan 12 jugak dah pun. Nasib baik lah majlis nak buat sederhana je. Kalau tak mau pening nak pikir macam2.

Ok hari tu aku ada pergi survey2 kain ela untuk buat baju nikah sekaligus untuk diletak atas dulang masa tunang nanti. Pergi Nagoya dah jumpa dah yang berkenan tapi tak beli lagi sebab fikir nak survey je. Then minggu lepas aku pergi Gulati's Euro Moda dekat Dataran Pahlawan pulak. Mood time tu sebenarnya nak pergi jalan2 je tapi dah alang-alang jalan ke sana and nampak ada kedai kain Mr. Bobot pun tarik je aku masuk untuk survey. Dan kebetulan time tu diorang tengah buat sale. So harga yg aku tengok affordable la kalau nak dibandingkan dengan Jakel. Jakel mahal sangat untuk orang2 yang sederhana macam aku ni. Dia punya pakej memang telan air liur. Masa pergi survey tu memang tak bawak cash banyak makanya tak beli lah. Yela dah kata survey je pun kan. Huhu lagipun aku cadang nak bawak mak pergi beli. Orang tua kan lebih arif lebih tahu pasal kain ni. Aku ni memang tak reti. Aku tahu beli baju siap je. hahaha. tengok la mungkin minggu ni atau minggu depan nak pergi beli kot.

Emm apa lagi ye. Oh ye cupcake aku dah tempah jugak.Aku tempah kat junior sekolah aku. Dia ada buat kek. Kek dia memang sedap and gebu lepas tu murah2 je pulak tu. Sebab tu aku beli dengan dia. Kalau siapa2 nak tempah boleh cari FB dan IG nama Ernies kitchen bakery. Highly recommended.

Kek pulak aku tempah dengan akak opis aku je. Aku saja tempah kat orang lain2 sebab nak bagi rezeki pada semua orang yg aku kenal. Emm apa lagi ek? Rasa ni jela kot. Preparation dulang semua awal bulan 12 ni nanti baru buat. Mintak semua dipermudahkan. Amin.

31 October 2014

2014 - 23 Car Boot Sale di Melaka

Assalamualaikum,

Lama tak menaip hah. Tiup sawang sikit, Hihi. Sorry agak sibuk dengan kerja di opis dan bisnes sampingan serta persiapan pertunangan aku. Haaa tengok betapa banyaknya kerja aku. terasa macam superwoman dah. Hehe

Ok tengok tajuk pun dah tahu apa aku nak cerita kan? Kat Melaka ni sebenarnya dah lama ada Car Boot Sale ni cuma atas sebab2 tertentu ia terpaksa dihentikan sementara. Sebelum ni yg aku pernah tahu ia diadakan di depan UTC di bandar Melaka berdepan Stadium Kubu tu. Tapi atas sebab2 tertentu penganjur terpaksa hentikan. Ni semua penganjur yg cerita lah.

Baru-baru ni penganjur dah dapat tempat baru untuk diadakan car boot sale ni atau bahasa melayu dia Jualan Bonet la kan. Penganjur berusaha untuk merealisasikan impian sesetengah peniaga yg berminat untuk join car boot sale ni. Dan akhirnya berita gembira dari penganjur car boot sale ni akan diadakan setiap hari Jumaat, Sabtu dan Ahad dari jam 5.00 petang hingga 12.00 malam sahaja bertempat di Dataran 1 Malaysia, Klebang, Melaka. Car boot sale akan bermula pada 31/10/2014 ni dan akan diteruskan setiap minggu jika tiada aral. Pendaftaran untuk peniaga2 yg nak join telah pun diadakan pada awal bulan Oktober hari tu dan aku salah sorang peniaga yg join. Hehe.

Bagi aku tempat yg dipilih ni memang strategik dan best sebab hujung minggu memang ramai org datang ke dataran ni untuk rehatkan minda. Yelah boleh parking kereta tepi2 jalan tu lepas tu boleh pergi main2 air kat gigi air pantai tu. Ada banyak kedai makan jugak and ada macam2 aktiviti boleh dibuat kat sana macam main layang-layang, menunggang kuda, menunggang KTV and macam2. Best lah senang cerita.

Yg penting yuran utk join car boot sale melaka ni cuma RM30 sehari saja. Murah sangat. Sebab tu aku join. Dan syarat-syarat dia pun tak lah ketat mana. Aku join pun sebab nak jual produk coklat and baju-baju mana yg dah tak nak pakai or tak muat tu je. Nak cari duit tepi. Hehe. So kalau korang2 datang Melaka hujung minggu ni jangan lupa singgah car boot sale Melaka ni kat Dataran 1 Malaysia Klebang ni ok? Nak tahu apa aku jual boleh cari booth Crazychochauz. Hehe tak sabar nak meniaga kat sana. Semoga semuanya dipermudahkan. Aminnn.



15 September 2014

2014 - 22 Selamat Pengantin Baru Mira!

Assalamualaikum.
Aiyooo. Lagi 3 bulan je nak bertunang tapi macam tak ada apa pun yang berlaku. tak de persiapan pape pun. Nak cari barang pun rasa malas je. Mungkin sebab lama lagi kot. Lagi pun baru nak bertunang belum kahwin so wat lek wat peace lu! Hahaha tunggu la bulan November nanti pasti aku terhedek hedek baru nak buat semua. Aku kan suka buat last minute. Plan je nak gah tapi kang last minute jugak yang aku buat. Hihi.

Sebenarnya nak ucap selamat pengantin baru kat kawan praktikal masa diploma dulu, Mira. Dah kahwin dah dia. Cantik sangat baju and mekap dia. Memang akan aku mintak no telepon mak andam tersebut pada dia. Muahahaha. :D

Majlis dia simple dan sederhana sangat which is I really adore her. Serius, majlis macam tu lah yang aku nak. Tak berlebihan, serba sederhana, tak membazir, yang wajib2 je yang diutamakan. Wahh!! Tetibe rasa tak sabarrrr nak kahwin. Ahaks! Gatal sangat bunyinya weh! :D

Ni je gambar yang mampu aku letak. Yang lain2 buat pekasam. I is malu nak tayang gambar sendiri. :p

Mira & Paan

QS Mates Uitm Perak

Me with pengantin and di photo bomb oleh si penyebok Aina! :D

28 August 2014

2014 - 21 E-day checklist

::E-DAY CHECKLIST::

Ok pejam celik pejam celik dah nak masuk bulan September. Sekejap je rasa. Kitorang rancang nak tunang hujung tahun 2014 ni. Tapi tarikh masih tak confirm lagi. Dan aku merancang majlis pertunangan yang serba sederhana saja. Aku tak nak majlis yang terlalu gah. Cukup sekadar yang penting saja. So ini aku buat checklist untuk majlis pertunangan aku. Disebabkan majlis yang aku nak simple and modest, so checklist aku jugak haruslah sederhana saja. Dan aku akan pastikan everything yang boleh aku buat sendiri aku akan DIY. Yup cita-cita kena tinggi. Hahaha nanti kita tengoklah macam mana cita-cita aku ni berjaya ke tidak. 

*Updated 22/01/2015

EVENT DETAILS
1. Date : 27/12/2014
2. Venue : My house, Melaka
3. Time : 2.00 p.m
4. Guest Count :50-70 guests
5. Guest List : Family members, saudara mara, rakan rapat
6. Color Theme : Green

1 - 2 BULAN SEBELUM
1. Cincin Tunang - Done.
2. Barang Hantaran - Done
From me to him
    - Sirih junjung
    - Kain baju melayu untuk Nikah
    - Cupcake - Dah booking dekat junior sekolah dulu
    - Coklat and gula-gula
    - Buah-buahan
    - Kek buat sendiri
    - Samping
    - Jeli kakteh buah
    - Tuala bersulam akak sponsor

From him to me
    - Sireh junjung and bekas cincin
    - Kain baju kurung nikah
    - Tuala bersulam sponsor by my sister
    - Kek
    - Coklat
    - Telekung
    - Buah-buahan

3. Mini Pelamin - DIY
4. Make Up Artist - My cousin.
5. Invitation Cards - DIY (send by whatsapp only)
6. Baju Tunang - Recycle dress baju raya hari tu. Just add some lace and beads.
7. Shawl dan Veil - Shawl dah ada. Veil guna halfmoon
8. Tema Hantaran
    - Pihak perempuan (Green and cream)
    - Pihak lelaki (Green)
9. Tempah Katering - Masak sendiri
10. Tempah Khemah + kerusi + meja - Sewa kerusi and meja only
11. Book Photographer - My sister and cousin

2 MINGGU SEBELUM
1. Facial - Tak buat. Tunggu nak kahwin nanti.
2. Beli Barang-barang Goodies -Buat 60 bags only.
3. Cari Wakil sebelah pihak perempuan / pembaca doa - Paklong sebelah abah.
4. Buat full payment untuk cupcake hantaran - Done

1 MINGGU SEBELUM
1. Beli Contact Lens - Done
2. Siapkan hantaran mana yang tak siap - Done

2 - 3 HARI SEBELUM
1. Kemas / Hias rumah - Done
2. Make sure everything is ticked done.


credit to sikucenghitam untuk checklist ini.

19 August 2014

2014 - 20 Merisik

Assalamualaikum,

Alhamdulilah. 16/8/2014 ialah hari untuk satu langkah kecil bagi kami. Keluarga Mr. Bobot datang merisik aku. Semuanya berjalan lancar. Keluarga dia dan keluarga aku dah kenal2. In shaa Allah majlis pertunangan akan diadakan pada bulan Disember ini. Tarikh nya masih belum ditetapkan.

So ni nak cerita kejadian masa merisik. Memang berdebor la tunggu dirisik tu. Pada mulanya aku tak tahu macam mana keadaan merisik tu sebenarnya. Memang semua kakak-kakak aku dah kahwin tapi aku tak pernah terlibat atau tengok pun acara merisik tu. So aku memang zero pengetahuan pasal ni. Hahaha family dia lagi la tak tahu pape sebab dia anak sulung. Takde pengalaman. Tapi kitorang redah jela.

Al kisahnya 2 3 hari sebelum hari merisik tu pulak aku dengan dia ada la macam tak ngam sikit kirenye macam gaduh manja la. Sebab masing-masing penat dan sibuk yang amat minggu tu. Tapi nasib baik lah tak cancel. Hihihi.

Mr. Bobot no 2 dari kiri. Yang deret dia tu adik-adik dia. Dia datang bawak family dia je.


Kelam kabut jugak la sebab semuanya kami yang decide sendiri. Mak abah kata semua nya kitorang yang kena duduk bincang sama-sama and tentukan segalanya. Orang tua hanya akan ikut saja. So bila tiba hari merisik tu aku ada la jugak debar sikit. Tapi buat rilek jela. Hehe. Pukul 1.40 petang gitu dia dan keluarga dia sampai. Sampai sampai kitorang jamu diorang makan tengahari dulu. Lepas tu jamu kuih raya sambil berbincang. Masa diorang berbincang tu aku memang duduk kat dapur jela. Mengemas dapur, basuh pinggan mangkuk semua. Sambil borak2 dengan kakak aku. Tengah syok basuh pinggan tu tetiba abah panggil. Aku dengan tangan basah2 lagi ni pergi la ke depan.

Ingatkan pergi depan ni ambik cincin lari masuk bilik terus tapi rupanya itu hanya angan2 aku sahaja. Huahuahua. Mama dia nak pulak sarungkan cincin kat jari aku ni ha. Aku dah tak senang duduk terus. Nasib baik time tu memang ingat nak duduk bersimpuh. Huhu tapi yang kelakarnya, aku berbaju t-shirt saja ok!!! Hahaha sangat kelakar. Bak kata abang aku rock pun agak2 la dik oi. Hahahahaha nak buat macam mana aku serius ingat takde adegan sarung cincin tu yang aku pakai je t-shirt buruk dengan seluar track. Aku malas nak pakai baju kurung sebab aku fikir nanti aku nak duduk dapur basuh pinggan mangkuk. Nanti kotor baju kurung so baik pakai t-shirt buruk je. Sekali hamek ko kan dah terkena. Hahaha semua orang duk gelakkan aku. Hentam lah labu, yang penting dah lepas. Lepas kejadian tu aku adalah jugak tanya Mr. Bobot.

"Mama takde kata pape ke ayang pakai t-shirt je aritu?" (Sila muntah sebab kena baca dialog ini)

"Takde. Tapi bagus pakai buruk-buruk gitu duk dapur buat kerja. Nampak rajin sikit" 
 Time dia cakap ni memang aku lepuk lengan dia. Kureng betul. Suka dia tengok aku buruk-buruk gitu. =_=!

Haha pape pun aku bersyukur sangat dapat kakak2 yang tolong aku and dapat bakal keluarga mertua yang sporting dan best. Ya Allah aku bersyukur atas nikmat yang diberikan.

HAHAHA time ni memang sumpah rasa nak sorok kepala kat belakang almari. =_=!


Dan lepas ni bermulalah fasa pening kepala. Fuhhh berpeluh peluh la aku ni ha. Adeh macam mana la majlis tunang nanti gamaknya. Doakan lah semuanya berjalan lancar ye. :)

Cincin risik aku. Cincin tunang nanti aku tayang time tunang nantilah. Boleh baca sini macam mana aku beli cincin ni.

*I'm going to be his fiancee. Me is so excited! Gonna make countdown starting from now. Hahaha :D

18 August 2014

2014 - 19 Cerita Cincin dan Merisik

Assalamualaikum,

Alhamdulilah. Langkah pertama dah pun kami ambil untuk ke alam perkahwinan. Tak sangka dah nak jadi bride to be (B2B). Actually kitorang memang dah lama sangat plan untuk berkahwin cuma masalah kewangan yang membantutkan usaha murni. Yela memang orang kata kalau fikir nak duit tu cukup memang sampai sudah tak pernah cukup. Tapi nak hidup sekarang ni semua guna duit. Nak kencing pun kena guna duit untuk bayar nak masuk tandas. Haha. So terpaksa la kami tangguhkan lama sikit. Kami ni bukanlah dari keluarga yang senang2 juga bukan dari keluarga yang susah. Cukuplah dikatakan sederhana saja dan cukup2 untuk keselesaan. Kami ni mengumpul duit bersama2. Ada perempuan serahkan pada lelaki sepenuhnya untuk mengumpul duit kan? Tapi aku tak. Bagi aku biarlah susah senang bersama. Biar rasa perit tu sesama. So kalau bergaduh ke apa nanti biar beringat yang kita sampai ke satu tempat tu atas usaha sama bukan usaha sorang je. Tapi depends la pada orang jugak. Terpulang pada individu kan. Oppss! Terlebih panjang pulak mukadimah ni. Hehehe.

So our first little step dimulakan dengan sesi mencari cincin beberapa bulan yang lalu. Aku la yang tukang survey2 harga emas. Mulanya tak rancang pun. Aku saja main2 cakap kat Mr. Bobot harga emas tengah murah la jom pergi beli la itu la ini la. Tak tahu pulak dia pun setuju je untuk pergi survey2 (Agaknya malas nak dengar aku rengek2 lagi. hahaha).

Dalam pergi survey2 tu kitorang dah berkenan tu yang terus sambar dua bentuk cincin. Hehe berbaloi2 la sebab masa kitorang beli tu harga emas RM136/g. Murah la jugak tu kan. Then dapat beli dua bentuk cincin yang sangat simple dengan harga RM590.00 sahaja. Yupp!! 2 bentuk taw bukan 1 taw. 1 aku pilih yang belah rotan untuk merisik and lagi 1 untuk tunang tapi takde batu cuma bentuk love sebab aku tak berapa suka design cincin batu dia masa tu. Lagipun takde size untuk jari ku yang comel bersaiz 12 ni. Tak kisah lah murah janji dalam lingkungan bajet kitorang. Kenapa beli yang murah sahaja? Kalau beli yang mahal pun bukan ada orang nak tolong bayarkan. So better kitorang kekalkan kesederhanaan and mengikut bajet kitorang betul tak? 

Then, pilih punya pilih dia pun berkenan aku pun berkenan terus beli and bayar. Kitorang tak pergi beli dekat kedai emas yang tersohor macam Habib, Poh Kong etc. tu. Kitorang beli dekat kedai emas dekat kg. Jawa Melaka. Aunty kedai tu peramah sangat. Tu yang semangat kitorang nak beli. Mulanya kami berdua tak nak masuk kedai tu sebab tengok ramai sangat orang, so kami ni pun jalan2 la dulu sepanjang lorong kat kg. jawa tu.

Then masuk 1 kedai lain ni sebab takde orang sangat tapi servis dia sangat tak ok. Tak berapa nak layan sangat. Kitorang pun terus tak jadi beli kat situ. Dah la Mr. Bobot ni cerewet kalau nak beli sesuatu. Kalau boleh biarlah dia puas hati dengan apa yang dibeli and servis yang salegirl bagi tu tiptop. So pergi la balik kedai yang first kitorang tak jadi nak masuk tu.

Masa tu kitorang tengok orang pun dah beransur sikit terus kitorang duduk tengok. Tak lama lepas tu aunty ni datang layan, peramah gila ok. Siap bagi suggestion bagai2. Suka la kita ni sebagai customer ye dak? Oh ye nama kedai tu Han Cheong Goldsmith. Takde gambar tempat tu la. Nanti aku update kalau ada ok?

So selesai beli cincin tu aku la yang jadi tukang simpan. Then masa cuti harijadi agong 7/6/2014 hari tu Mr. Bobot balik kampung dia. Time tu la dia cakap dengan mama untuk merisik aku masa raya nanti. And lucky me family dia sangat senang nak berurusan. Alhamdulilah mama and ayah terima dengan rancangan kitorang ni. Dan aku pulak yang nervous sebab kena cakap dengan mak abah pulak yang ada orang nak datang merisik.

Oh my!! Oh my!! I is nervous ok! Dalam hati dah dup dap dup dap dup dap camne nak cakap ni!! Disebabkan aku anak bongsu kan so aku pun mintak la nasihat dari pakar iaitu kakteh aku yang dah lepas fasa ni semua. Aku ni kalau nak cakap heart to heart aku suka cakap dengan kakteh je sebab dia macam memahami sikit and not judgemental. Hehe nasib baik ada kakteh yang membantu tapi tu pun puas lah kena bahan dengan dia dalam wechat and masa dia balik first day puasa hari tu. =_=! nasib badan dapat kakak yang sengal kan. Hahaha. Sabar jela. Hmm agak mengambil masa jugak la untuk aku cakap dengan mak pasal hubungan kitorang ni sebab mak abah aku ni jenis yang strict and tegas and garang. Diorang tak suka sangat anak2 dia ni couple2 lepas tu bawak keluar ke hulur hilir. Kalau boleh nak kena ada hubungan yang sah dulu atau at least ada ikatan tunang. So sebab tu aku merahsiakan hubungan kitorang. Actually tak rahsia sangat pun sebab raya tahun2 lepas ada je Mr. Bobot datang rumah solo tapi abah macam reject la. (Sedih kan?) So itu yang macam membuatkan aku lagi takut nak cakap pasal hubungan kitorang ni.

Masa puasa ke-6 aku gagahkan diri untuk cakap dengan mak. Masa tu semua orang takde kat rumah. Abah keluar. Tinggal aku, mak and anak2 buah aku je. So aku jadi berani untuk cakap. Aku ni jenis suka cakap dengan mak sahaja kalau ada pape yang penting. Takut nak cakap dengan abah sebab abah garang dan tegas. Al maklum la polis pencen. Huhu. Lagi 1 kalau cakap dengan abah ni nanti abah pasti akan pusing balik kenakan atau nasihat yang panjang lebar yang aku tak mahu dengar. Hahaha. Kalau cakap dengan mak senang je. Cakap main point then kena la jugak sedas dua ke soal siasat atau bahasa2 pedas dari mak then lepas tu ok setel mak akan cakapkan dengan abah. Mungkin dah sifat anak perempuan lebih selesa dengan mak. Alhamdulilah setel cakap dengan mak memang legaaaaaaaaaa!!! Fuhhh!! Tapi masa tu aku frustrated sikit sebab mak macam takde respon pape. Mak diam je. But then ada ada 1 hari tu lepas abah balik terawih abah tanya aku. Masa tu aku serius tak prepared pun untuk bersoal jawab dengan abah. Sebab masa tu tengah tengok tv cerita best. Haha. Tapi terpaksa la jawab apa yang abah tanya.

"Mak kata kawan kau nak datang merisik raya ni. Budak mana? Budak hari tu ke?"

"A'ah yang dulu tu"

"Budak Batu Pahat tu? Dia kerja apa sekarang?"

"Dia dah kerja dengan kontraktor buat kerja jalan dengan bangunan kat Melaka ni"

"Dia dah duduk Melaka?" Sambil muka rileks tapi aku tahu dia terkejut tu. Haha
 "Habis tu hantaran berapa?"

"Ikut abah la"

"Kalau ikut abah, abah mintak 30k 40k kang. Barang dah makin mahal." Time ni aku dah gulp! 30k?
"Korang bincang, bagitahu siap2. Bila datang nanti dah senang terus cakap. Takde balik nanti malu ke apa ke. Abah tak nak la camtu. Tanya dia berapa dia boleh dan mampu."

"Ha. Ok"

And the rest was history. Alhamdulilah aku bersyukur diorang terima. After so many years, akhirnya hubungan kitorang diterima. Before this hubungan kitorang ni banyak sangat dugaan and cabaran. Tapi semuanya rasa terbalas lepas apa yang terjadi. We are really getting married. Alhamdulilah. I am very grateful. Hanya Allah saja tahu apa perasaan kami berdua di saat ini.

Ok cerita hari merisik akan aku update di entry lain. ^_^

13 August 2014

2014 - 18 Rumah Terbuka Nuffnang

Assalammualaikum.
Selamat Hari Raya Aidilfitri. Walaupun raya dah nak hujung2 ni tapi raya tetap raya. Raya sebulan kot! Open house pun masih diadakan di sana sini. Termasuklah Nuffnang. Nuffnang buat open house?? Apaaa? Nuffnang? Buat open house? Yeeeee korang. Nuffnang baik hati ni nak buat open house. Kalau nak join boleh je tapi tapi tapi ada syarat dia. Nuffnang hanya akan menjemput 120 orang yang bertuah je. Yup 120 orang je. Open house ni akan diadakan di:

#NNRaya Open House 2014
Date: 23 August 2014 (Saturday)
Time: 3pm – 8pm
Place: Wanaka the Bungalow, Damansara Heights 

Jangan tanya aku katne sebab aku sendiri tak tahu duduk sebenar wanaka bungalow tu. Korang waze je la senang ye. semua ada smartphone dah kan? Muahaha ;D


So kalau nak join cepat2 ikut langkah yang akan aku senaraikan di bawah.

1. Kalau korang belum follow instagram Nuffnang Malaysia pergilah follow cepat2 ye.
2. Lepas tu cari poster macam kat gambar atas ni and repost berserta caption "Mari Beraya ke Rumah Terbuka Aidilfitri Nuffnang!"
3. Sertakan sekali sebab kenapa korang nak join rumah terbuka nuffnang. Jangan lupa tag @Nuffnang dan #NNRaya.
120 instagram post caption yang menarik bakal memenangi a pair of invitation ke #NNRaya Open House 2014.
4. Isi borang dalam blog Nuffnang. Ni link dia. (Aku tahu memasing malas nak tekan sana sini cari kan :p) Jangan lupa copy permalink gambar instagram yang korang post tu. Contoh macam aku punya :
http://instagram.com/p/rn9JGjHBiw/?modal=true (Pandai2 la korang cari jalan nak copy permalink tu)
5. Submit sebelum 17hb Ogos 2014. Kalau lepas 17hb baru hegeh2 nak submit jangan salahkan aku atau Nuffnang kalau diorang dah tak nak terima ye. Aku dah tulis tu sebelum 17hb Ogos 2014 (Ahad).

Lastly, lepas dah buat kesemua steps di atas korang boleh duduk diam-diam buat macam biasa tunggu nanti pihak Nuffnang emel invitation kat korang kalau korang berjaya.

Official partners : Ambi Pur and U Mobile.
Last but not least, jom tengok video Nuffnang Raya

Harapnya dapat jumpa korang di #NNRaya Open House 2014 nanti ye. :)

07 August 2014

2014 - 17 Biskut Kacang (Biskut Mazola)

Hai,

Tajuk kuih raya. Hihi ye aku tahu raya dah berlalu. Tapi raya ada kan sebulan. So mana-mana yang kuih raya dah nak habis tu boleh lah buat biskut kacang ni. Semudah abc jek. Serius weh. Aku ni tiap-tiap tahun memang akan buat biskut kacang ni sebab faveret Mr. Bobot. Dia mesti request tiap-tiap tahun. Alhamdulilah raya tahun ni dapat bagi sebotol pada mama dia. And family dia puji sedap.Dia apatah lagi. Sebelum raya dah habis dia makan. Sabar jela. Lepas tu dok request nak lagi buat ngunyah2 depan tv. Nasib badan la dapat boyfriend kuat makan. Hahaha. Ok jom tengok resepi.

Bahan:
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil tapung jagung
Secubit garam
2 cawan kacang kisar (kacang tanah lagi sedap berbanding peanut butter)
1 cawan gula castor 
1 cawan minyak jagung mazola (kalau rasa adunan masih berterabur tak melekat boleh tambah minyak lagi sampailah adunan tu boleh dikepal2 dan dibentuk)
Kuning telur untuk hiasan
Badam keping untuk hiasan (optional)

Cara-cara:
1. Ayak tepung gandum dan tepung jagung dan garam.
2. Masukkan tepung, lepas tu campurkan gula castor dan kacang kisar.
3. Masukkan sikit demi sikit minyak jagung dan gaul dengan menggunakan tangan. Sila basuh tangan dulu ye kalau tak nanti keracunan makanan. Hehe
4. Gaul adunan sampai dia boleh dibentuk, tak berderai. Maksudnya bila kita bentukkan nantik dia tak pecah. Kalau rasa berderai tambah sikit2 minyak jagung sampai korang puas hati dengan texture adunan dia.
5. Buat bulat kecil dan letak atas dulang pembakar. Sapu mentega sikit dulu atas dulang pembakar supaya dia tak melekat. 
6. Sapu kuning telur atas adunan. Letak badam kalau suka. Aku jarang letak sebab malas. Haha.
7. Bakar dalam oven selama 15 ke 20 minit pada 180 darjah celcius. (Atau sampai telur kuning masak)


Lepas tu makan la apa lagi. Hihi. Selamat mencuba.
*Gambar aku akan update kemudian. Sekarang ni agak malas nak transfer file dari hp ke komputer. :)

04 August 2014

Our Love Story




Part 9 - Hari Pernikahan

Part 10 - Hari Bersanding

24 July 2014

2014 - 16 Raya is around the corner

Hai,

Hari ni last aku bekerja. Yihaaa!!! Esok dah mula cuti raya. Hahaha saja amek cuti awal sebab nak siapkan kuih2 raya yang masih tak banyak tu. Tahun ni raya aku happy. In shaa Allah segalanya akan berjalan dengan lancar. In shaa Allah raya tahun ni tiada lagi cerita sedih. Tak sabar nak sambut raya tahun ni. Hehe.

Tapi persiapan tahun ni ala kadar je. Sebab tak dapat bonus dan duit raya pun dari company! huarghh!! Stress ahkak! Tapi takpe la. Terima jela. Beraya jela dengan apa yang ada. Ok la nak balik dah.Bye

Selamat Hari Raya Aidilfitri! 
Maaf zahir dan batin 
andai ada 
tersalah kata 
tersilap taip. 
Kosong-kosong ok? :)

01 July 2014

2014 - 15 First Time Kami Berjumpa

Hai. 

Nak sambung cerita cinta aku dan si dia. Cewahhh!! Hahaha. Tak syok la biar cerita tergantung je ye dak? Ok now nak masuk fasa kedua iaitu berjumpa face to face.

Lepas kitorang mesej2 tu and bergayut beberapa kali, Nina and Topek ada plan untuk keluar date and at the same time diorang nak mempertemukan la aku dan Mr. Bobot secara face to face. At first, Nina ajak keluar je suruh teman dia nak date dengan Topek and cakap Topek ada bawak kawan so nanti tak la aku sunyi. Masa tu aku tak tahu Topek tu kawan Mr. Bobot and kawan yang diorang maksudkan tu ialah Mr. Bobot. Aku masa tu memang mati2 ingat Mr. Bobot ni kawan Nina. So aku pun macam oh ok boleh je nak teman Nina. Lagipun cuti2 bosan duduk rumah. Oh ye, waktu tu aku tengah tunggu result kemasukan Degree Uitm. Kira aku baru habis Diploma la masa tu. So aku pun on je. Cakap dengan Mr. Bobot nanti aku keluar dengan Nina and kawan2 dia. Siap ajak dia sekali. Tapi dia menipu mula2 cakap dia tak dapat ikut tak dapat nak turun Melaka (Mr. Bobot orang Batu Pahat sama dengan si Topek) sebab ada kerja. Aku pun macam oh ok nevermind tapi dalam hati kuciwa jugak la sebab tak dapat jumpa lagi. Lepas tu, dia tak sampai hati nak tipu agaknya, dia cakap dia memang jadi datang. Stress aku dengan dia masa tu. Suka benor dia kenakan aku. Dah la loyar buruk and suka perli + sakat aku. Memang annoying la jugak layan dia dulu.

Tiba hari yang dinantikan masa tu cuti Awal Muharam tak silap. Owh entry ni ditulis selepas aku berjumpa dengan dia. Kitorang keluar berempat. Aku, Nina, Topek and Mr. Bobot. Naik kereta viva ayah Topek. Al maklum masa tu masing2 masih student and baru habis belajar so haruslah meminjam harta benda family. Hehe. Kitorang keluar round bandar Melaka, tengok wayang, lepak tepi pantai. Masa tu aku memang tunjuk kepala keras, hard core, ganas, dalam erti kata lain bukan perempuan lemah lembut la. Hehe memang sengaja buat begitu nak suruh Mr. Bobot jangan terpikat dengan aku ni. Tapi mungkin dah jodoh, Sekasar aku ni pun dia boleh terpikat. Hahaha. Dan aku pun dah ada terpikat sikit kat dia nak2 masa tu dia ada bukakkan pintu kereta untuk aku. Sungguh aku terharu sebab tak pernah ada lagi lelaki yang gentleman bukakkan pintu kereta untuk aku. Tapi bila dah lama bercinta ni memang tak la dapat merasa dia bukakkan pintu kereta untuk aku. Haha

Start dari hari tu, hubungan kitorang makin baik and bibit2 cinta mula tumbuh. (Amboiiii ayat gediks!) Aku dah boleh terima dia sikit2 and dah boleh lupakan crush aku dulu tu. Bila hubungan kitorang ni develop and jadi couple? Aku pun sebenarnya tak ingat tarikh sebenar dia propose untuk jadi girlfriend dia. Lepas je jumpa tu dia ada je bagi hint2 lepas tu panggil2 aku sayang la. Then 2 ke 3 hari before birthday aku kitorang dah start macam buat panggilan manja kanda dinda gitu. Lepas tu aku pun saja ajak dia wat in relationship kat FB tu and dia pun setuju je. Tu yang kitorang start rasa selesa dengan diri masing2 and develop sendiri rasa sayang tu. Yang lagi buat aku sayang dia sebab dia celebrate birthday aku which is korang boleh baca kat sini . Dia jugak lah lelaki pertama yang bagi aku teddy besar yang kitorang namakan Bobot. Yup dari situ la aku dapat idea nak panggil dia Mr. Bobot. Sebab dia yang bagi Bobot kat aku. nama Bobot tu pun idea dari dia. Kalau ikutkan aku ni aku panggil Teddy je. Hehe. Oh yang lagi sweet nye kat Bobot tu ada kad kecik tulis 'will you be my gf?' Hehe of course la sudi jadi kan.

But for the first 3 months tu aku still ada rasa ragu2 dengan diri aku and hubungan ni tapi dia banyak bagi sokongan and sabar menunggu aku. Aku takut macam rushing sangat and takut aku jadikan dia macam tempat rebound je. Yela sebab kitorang ni kenal pun tak lama, dalam sebulan je tak silap then terus couple. But Alhamdulilah sedar tak sedar dah nak masuk 4 tahun hubungan ni. We managed to get through it and we are going to make one little step closer to hubungan yang halal. Insya Allah semoga dipermudahkan.

Ni gambar masa first met dengan dia. Hiks!

Inilah bobot kesayangan aku. Dah kepam dah dia skang ni sebab hari2 tuan dia ni peluk. Hiks~

23 June 2014

2014 - 14 Digi Lalang Sampai Menang Contest

Hai,

Kepada semua pengguna Digi, ni nak bagitahu Digi ada buat contest ye. Penyertaan terbuka kepada semua pengguna Digi. Apa lagi join la korang! Digi Lalang Sampai Menang Contest ni sempena World Cup 2014. Korang boleh bawa balik 50" LED TV!!! Tak nak ke? Syok tu dapat beraya nanti dengan TV LED baru. Orang kampung semua pasti terpegun. Haha.


Cara dia senang sangat. Ikut je langkah yang tertera kat gambar atas tu dan korang berpeluang menang 50" LED TV. Cuma subscribe data then teka pasukan negara mana yang akan menang. Senang kan? Dengan cara tu je korang bakal bawak balik LED TV atau JERSI yang ditandatangan oleh pemain bolasepak antarabangsa! Wow! Hebat tu.

Untuk sertainya taip WC dan hantar ke 20000, kemudian ikut arahan dan hantar kata kunci untuk pasukan yang korang sokong

ATAU
 
Pergi je ke laman digi.my/livescore dengan menggunakan smartphone korang, pilih Contest dan pilih pasukan mana yang korang rasa akan menang. Senang kan?


Bukan tu saja, lepas ni dengan smartphone yang korang dapat tu korang bolehlah stream perlawanan bola di mana-mana saja tak kira la tengah mandi, tengah berjalan, dalam keretapi atau tengah makan. Lepas ni pada yang kaki bola tu tak payah risau terlepas perlawanan atau score. Korang boleh up-to-date semua perlawanan.


Kalau tu tak cukup, Digi akan chipping off RM5 dari bil bulanan korang dan bagi extra 1GB dari Internet quota* Best tak? Best tak? Best kan? 


Untuk pengguna prepaid mobile internet, korang boleh enjoy sehingga 888MB FREE Internet quota bila korang sign up Prepaid Mobile Internet dan join lalang sampai menang contest! Cepat pergi ke DiGi Store, DiGi Store Express atau dealers yang terpilih yang berhampiran dengan anda dan sign up!


Untuk maklumat lanjut tentang tawaran yang super awesome ni, pergi check out link: DiGi Lalang Sampai Menang Contest

2014 - 13 Reading List Aku Tak Boleh View!!!!!!

Hai,

First of all nak bagitahu yang dashboard blogspot aku mengalami masalah. Aku tak boleh view reading list aku dan orang juga tak boleh view latest post aku. Ada sesiapa pernah mengalami masalah seperti aku silalah berikan cadangan macam mana nak fix this promblem dengan tinggalkan komen di bawah entry aku ni. Terima kasih.

*please help me! dari minggu lepas masalah ni. Dah try tukar dari draft blogger ke production blogger pun still masalah yang sama jadi lagi. Bila refresh je semua hilang. T__T

18 June 2014

2014 - 12 - Perkenalan Kami

Salam.

Hai, hari ni nak update pasal macam mana aku dan Mr. Bobot berjumpa dan bercinta. Ini semua untuk tatapan kami di masa hadapan kelak. Esok2 time gaduh2 boleh baca blog fefeeling sweet2 balik pastu tak jadi gaduh. Ok boleh ea gitu? Hiks! 

Ok back to our story macam mana aku kenal dia? Emmm mana aku nak mulakan ni ea. Ok kat entry ni sebenarnya aku start mengenali dia. Ok cenggini. Aku kenal Mr. Bobot aku ni thru kawan aku dan kawan dia. Masa tu aku boleh dikira single la, cuma ada skandal berkawan dengan beberapa orang tapi tak serius pun sebab masa tu aku tengah frust dengan crush aku Mr. A. Then datanglah kawan aku Nina menghulur bantuan. (cewahhh! bantuan sgt! Haha) Nina ni bff highschool aku. Dia pun masa tu tengah mencari2 jugak la teman sehidup semati. Then dia berjumpa balik dengan budak skola teknik dia balik si Topek (which is sekarang dah jadi suami dia). Topek ni bagitahu la Nina yang dia ada seorang kawan yang tengah single baru frust menonggeng. Dia suruh la Nina cari kawan2 yang single jugak and lucky me Nina teringat kat aku. (Lucky sangat ke? Haha). Nina terus mesej (masa tu takde whatsapp lagi ye) tanya kat aku sama ada aku nak tak kenal dengan kawan dia. Ok at first jujur aku cakap aku dah malas nak kenal dengan new guy sebab bosan nak kena introduce all over again plus aku jugak tengah frust menonggeng sebab crush aku main2 kan perasaan aku. So mula2 aku cakap dengan Nina taknak tapi Nina keep pushing me and gula2 kan aku suruh kawan2 je dulu, kalau tak suka tak apa. Dan aku seorang yang senang digula2 kan ini termakan la kata pujukan Nina itu tapi still macam nak tak nak la. Aku juz mesej Nina.

"Ikut la kau nak bagi kau bagi la." Then Nina balas balik mesej aku.

"Ok aku dah bagi dah. Ni no tepon dia ok" Nina bagi balik no Mr. Bobot kat aku suruh aku ready la kalau no tepon tu naik kat phone aku.

Lepas je Nina bagi no tepon tu aku tanya jugak la dia ni takde ke FB ke Myspace ke Friendster ke (masa tu laman sosial ni yang famous). Nina pun riki2 dengan Topek then aku pergi la stalk FB dia. Masa tengok FB dia tu aku cakap dalam hati not bad la mamat ni. Masa tu profile photo dia pakai kemeja siap tie and slack pants and merokok. Tapi aku macam cakap jugak la dalam hati
'Macam gemuk je mamat ni.'  Hahaha ok aku memang jahat. Heeee~ 

Tapi aku tetap on jela untuk kenal dengan dia. Then tetibe ada orang call aku di malam itu. Nombor Mr. Bobot la siapa lagi. Aku dah siap save masa tu sebab Nina dah bagitahu awal2 nama dia. Aku pun angkat la. Dia tanya2 la aku ni siapa, betul ke kawan Nina, boleh ke kawan dia and bla bla bla. Yang penting dia sangat gentleman la masa tu. Kenapa gentleman? Sebab semua lelaki yang aku kenal sebelum ni semuanya mulakan dengan sms sahaja. Lepas dah beberapa kali sms baru la nak call. But Mr. Bobot ni call dulu baru sms. So itu yang buatkan dia sweet gitu. Dan suara dia pun sedap jugak. Then start dari hari tu kami berbalas mesej setiap hari and add laman sosial masing2. Dan perkenalan kitorang tak stop di situ je. Kitorang ada keluar sesama jumpa face to face. Dari situ la baru berputik cinta ku. Cewwaaahhh! Gedik sangat ko weh! Hahaha

Bila kitorang firsstttt jumpa face to face? Next entry la ea. Malas nak taip panjang2. Heeeee~

27 May 2014

2014-11 Badak Berendam

Hai, 

Dah lama aku tak kongsi resepi kan? Sejak2 dah duduk dengan mak ni memang dah jarang main masak2 sangat. Kalau duk rumah sewa time study dulu bolehlah rajin main masak2 ni. Hehe alasan je semua ni. 

Ok tadi belek2 blog sendiri lepas tu tengok tab masak2 aku tu ada resepi yg aku berhutang rupanya. Resepi badak berendam. Tak ber update dari dulu lagi. Maaflah kadang2 aku busy dan terus lupa. Sila tinggalkan komen kalau nak tanya pape ye.Nah resepi untuk pembaca sekalian. tak kisah lah silent reader ke public ke kan. Silalah cuba nanti ye.

Bahan-bahan 1 (Si badak berendam) :
a) 2 cawan tepung pulut (Dapat dalam 20 - 30 biji jugak)
b) Daun pandan (optional - boleh jugak guna 1 sudu kecil perasa pandan)
c) 1/2 sudu kecil garam
d) 1 sudu kecil pewarna (suka hati nak pilih warna apa)
e) 1 cawan air
f) Gula Melaka secukupnya (Dipotong dadu2 kecil)

Bahan-bahan 2 (Kolam air untuk si badak tadi) :
a) 1 kotak kecik santan
b) 2 sudu tepung beras
c) 1/2 sudu kecil garam
d) 2 helai daun pandan (diikat simpul)

Cara-cara :
1. Mula-mula uli tepung pulut tadi dengan air, perasa pandan, garam, pewarna. Uli sampai jadi doh yang lembut and senang dibulat2 kan. 
2. Ambil doh lepas tu bulat2 kan dia. Lepas tu tekan tengah2 and letak gula melaka yang dah dipotong kecik2.  Jangan letak banyak sangat nanti si badak pecah and gula tu akan cair dan bocor.
3. Bulatkan sampai habis adunan and ketepikan dia.
4. Masukkan santan dan air dan biar sampai didih. Masukkan garam, daun pandan, tepung beras sikit dan biar dia memekat dan kacau selalu. Bila dah pekat masukkan si badak-badak tadi.
5. Bila si badak-badak tadi dah terapung semuanya tunggu seminit dua dulu, lepas tu bolehlah ditutup api dan dihidang. Siaplah badak yang berendam dalam kuah santan kita. Silalah makan.

Ini cara aku. Ada orang inti dia letak kelapa tapi aku lagi suka gula melaka sebab senang dan tak leceh. Ada orang suka simpan dalam peti sejuk dulu baru makan sebab dia suka kuah tu sejuk2 tapi aku lagi suka makan panas2. Nikmatnya bila gula tu pecah dalam mulut kita. Yummy! Sluurpp!! Meleleh air liur aku! Hahaha selamat mencuba. 

26 May 2014

2014-10 Earnings dari akaun Nuffnang ku

Salam semua,

Actually aku tak tahu nak post pasal apa. Tercari-cari nak buat entry pasal apa. Nak post entry tapi macam blur nak cerita pasal apa. So far tak ada yang menarik sangat berlaku dalam hidup aku seminggu dua ni. So dalam tak tahu nak post apa tu aku blogwalking kat banyak blog. Best je tengok blog diorang ramai visitor. Lepas tu terbaca pasal Nuffnang. Diorang dapat duit dari Nuffnang. Kat blog aku ni pun aku letak iklan Nuffnang tapi aku macam buat tak endah je pada dia. Kiranya macam penambah layout je. Haha kesian Nuffnang ku. Aku dah lama gila tak buka akaun Nuffnang aku taw. Last aku bukak duit dalam akaun aku ada RM0.05 je tak silap. Tu pun aku cek tahun bila entah. Masa aku study kat Perak lagi rasanya. 

Tadi ni aku try la bukak balik akaun aku, nasib baik aku ingat password lagi. Kihkihkih. Then tiba2 aku macam wahhhh!!! amazed gila sebab duit aku dah bertambah. Walau tak banyak tapi bagi aku tu pun dah banyak. Mungkin bagi blogger2 hebat akan pandang enteng saja pada jumlah duit aku tu. HAHAHA why border?? Why border?? (Gaya Azwan Ali sikit) 



Jumlah baru RM5.95. Sikit je tapi ni pun aku dah macam tak percaya.

Hehe janji ada jugak duit dalam akaun Nuffnang aku kan. Tiba2 rasa macam semangat pulak nak menaikkan traffic blog aku ni. Hahaha dasar mata duitan ko ni weh! Ok tu jela nak kongsi. Terima kasih pada unique visitors ku yang menyumbang pada Nuffnang ku ini. 

*Jangan lupa follow instagram aku @eybiezafirah_crazychochauz dan jugak like FB page aku Crazychochauz seperti yg tertera di side bar tu. Terima kasih! :)

19 May 2014

2014-09 My Superman

Assalammualaikum

Hai. Nak cerita perihal minggu lepas punya kejadian. Hari Isnin 12/5/2014 hari tu kan hujan lebat gila dari pukul 5 pagi tak silap sampailah pukul 7 pagi tak berhenti. So terpaksalah aku ni pergi kerja naik kereta. Aku ni selalu rempit jek naek tenggiling aku tu pergi kerja. Forever rempit. Haha. So kalau hujan jela baru naik kereta. Al maklum kereta tu walaupun aku bayar tapi lebih kepada kegunaan family. Takpelah bagi je bapak aku guna kan. Ok back to story. Nak dijadikan cerita la kan, pagi tu dengan hujan lebat aku pun redah lah untuk ke pejabat yang selalu makan masa 18 minit saja dari rumah aku. Tapi malangnya isnin itu betul2 dugaan untuk aku. Masa on the way tu aku lalu jalan Bukit Beruang. (Aku tinggal kat Padang Jambu, kerja kat Taman Tasik Utama Ayer Keroh - sila google kalau tak tahu. Haha) Jalan tu memang aku selalu jalan lah. Entah salah kat mana tayar aku macam ada buat bunyi pelik. Aku mulalah bawak slow and perlahankan volume radio aku. Then aku tak sedap hati terus cari tempat yang selamat untuk berhenti. 

Masa berhenti tu aku cek la tayar belakang kiri tapi tak nampak apa-apa pelik. Mungkin mata aku ni telah dirabuni kan yela time tu hujan so aku pun macam cek gitu2 je. Then teruskan je perjalanan balik. Lagi 5 minit je nak sampai opis dah tiba2 ada sorang hamba Allah ni mungkin student UTEM naik motor bagitahu aku punya tayar dah bocor. Ya ampun!! Aku memang dah cuak time tu. Aku pun cakaplah terima kasih then terus pusingkan kereta untuk parking kat Petronas situ. Nasib baiklah area opis tu ada Petronas. Orang memang ramai time tu. Semua nak isi minyak la pam tayar la. Nak masuk kerja kan. Agak busy la jalan tu. Lepasje parking aku terus call Mr. Bobot aku. Huhu patutnya call bapak aku tapi aku fikir hujan lebaat lagi kat area rumah aku kang bapak aku kena naik motor kena hujan kesian pulak lagipun orang dah tua lagi aku kesian so aku call je Mr. Bobot. Dia terus datang secepat mungkin. Wah time tu memang terasa dia macam Superman la. Hikhik. 

Dialah penyelamat aku. Tolong tukarkan tayar aku yang bocor tu guna tayar spare dulu. Rupanya jack tayar, spanar semua ada kat bonet aku je yang tak tahu. Hahaha time tu terasa alahai patut aku boleh je tukar sendiri. Tapi nak bukak tayar tu macam tak reti je. Haha takpelah lepas ni memang panggil Superman aku tu je kalau ada pape hal. Dia boleh buatkan semua. iols kan perempuan yg lemah giteww...Hahaha 

Yang tak bestnya dah la masuk opis lambat lepas tu sampai je opis pc aku buat hal. Hang sekejap. Rasa macam "eh pehal semua nak rosak hari Isnin ni? Tahulah esok (Selasa) cuti Hari Wesak.Grrrr" Aku restart balik barulah ok. Then lagi 1 bala dtg. Claim untuk sub-con yg aku buat boleh pulak kena reject dengan COO. Dia tak sign claim aku siap komen berjela. Eh sabar jela. Hari Isnin yang sangat mencabar untuk diriku. Haishhh...Balik kerja tu terus ajak Mr. Bobot cari kedai tayar tukar tayar. Beli 2nd hand punya tayar je. Al maklum la dah tengah bulan duit memang dah kering. Sobs! 

Ok tu jela ceritanya. Haha hakikatnya aku dah ada Mr. Clark Kent atau Mr. Superman aku sendiri. Dah la dia pakai spek sama macam Clark Kent. Memang lepas ni nak panggil dia Superman jela. Hikhik. *Gedik*  Terima kasih kamu! Muahh! love you! Hahaha


Nampak tak besi panjang tu? besi tu la yang buat onar kat tayar aku. Cess!

Close up sikit.


12 May 2014

2014-08 Thanks

Hai,

Lepas je aku post gambar cincin kat blog and IG aku, bertalu-talu pertanyaan diajukan pada aku. Tak kurang jugak yang ucapkan tahniah. Thanks pada kawan2 yang caring and concern pasal aku. Actually takde pape pun yang terjadi. Tiada risik, tiada jugak tunang. Semua masih normal. Aku cuma pergi tengok and survey harga sahaja. Gambar2 yang aku masukkan tu hanyalah gambar yang tidak memberi pape maksud. Semuanya ihsan Google. Hihihi. Jadi janganlah salah anggap ye kawan2 ku. Tiada pape yang terjadi. Kalau aku dah nak tunang ke apa ke aku akan beritahu nanti. Aku pasti akan buat entry dalam blog ni ok? ;)

Terima kasih doakan hubungan kitorang. I is terharu.

Tu jela. Bye.

*coklat crispybar masih lagi dijual ye. Nak tempah boleh visit ig @eybiezafirah_crazychochauz atau whatsapp me at 013-4756651

03 May 2014

2014-07


hanya gambar. =)) 

30 April 2014

2014-06 Cincin emas


Hai,
Lama gila tak hupdate blog. Nak kata busy sgt tu tak la. Tapi lebih kepada malas. Haha. Tapi start bulan Mei ni aku rasa hidup bersenang lenang aku akan berakhir. Huargh!! Eleh tapi dalam sibuk2 tu aku sempat je promote2 bisnes online aku. Hihi. Ok back to topic seperti tajuk yang tertera.

Cincin emas? Wahhh kalau cakap je pasal emas mata perempuan memang akan bling-bling. Perempuan dan barang kemas tak dapat dipisahkan. Sejak kebelakangan ni aku suka tengok barang kemas. Nak-nak bila dapat tahu harga emas tengah turun sekarang. Diorang cakap harga emas 916 sekarang RM125/gram. Dalam lingkungan RM120-RM130 per gram la dalam minggu ni. Memang murah. Tu yang masa sengkang aku isi dengan cuci mata tengok design-design cincin yang cantik-cantik. Hehe tengok je dulu. Saja survey2. Kalau murah rasanya nak rembat 1 kot buat simpanan dulu kot2 nanti dah nak merisik ke bertunang ke dah tak payah risau pasal cincin. Hiks! Emas ni kan berbaloi kalau dibuat pelaburan. Mr. Bobot pun kata boleh je nak survey2 supaya senang untuk buat rujukan di masa hadapan. Dia pun setuju je kalau murah nak beli and simpan dulu. Yelah sementara tengah murah ni baiklah beli ye dak? Tak rugi pun.

So semalam pergilah survey kat kedai emas Tomei dalam Aeon Bandaraya Melaka. Baik je budak perempuan tu layan kitorang. Kitorang 1st time pergi tengok emas2 ni. Sebelum pergi survey tu aku ada lah menuntut ilmu dengan yg lebih senior. Duk tanya-tanya la kawan2 rapat aku yg dah kahwin. Mintak pendapat and ilmu. Lepas tu duk tengok kat forum2 and blog2 orang pasal tips nak beli emas ni. Fuhh dapat lah kutip sikit. So semalam masa survey tu ada lah ilmu jugak. Takdelah tercengang ke apa time org tu explain. Cantik2 design. Harga pun takdelah mahal mana pun. Memang dalam lingkungan bajet la. Baru tengok 1 tempat je. Nanti cuti 1 Mei ni nak pergi kedai kat Padang Jawa and sekitar Bandar Melaka. Diorang kata kalau beli kat kedai2 gitu boleh dapat lagi murah. So setakat ni tempat yg aku nak survey yg ada dlm list aku ialah kedai2 di Padang Jawa, Bandar Melaka dan Kedai Emas GCP kat depan Aeon Bandar Melaka tu. Nak banding2 harga and design.

Aku tak nak pergi tempat branded sebab nya mahal sangat takut tak cukup bajet je kang. Hihi. tapi aku memang dah berkenan 1 design cincin belah rotan. Design dia simple je tapi cantik bagi aku. Aku suka yang simple2 je.


Design ni yang aku paling berkenan kat Tomei. Mr. Bobot pun suka yg ni. Simple je. Harga pun berpatutan,

Yg ni second aku suka. Tapi kosong sgt cepat calar nanti. and sgt padu so harga dia pun mahal sikit.


3rd design yg aku suka. Macam cincin mak aku yg aku tgh pakai sekarang.

Gambar semua ihsan google. Ok takat tu je la. Kang kalau citer panjang lebar pun tak guna. Esok nak pergi survey lagi. Yeayy!! Haha. Psssttt!! Masa pergi tengok semalam hati dia berdebar-debar. Hati aku pun berdebar-debar jugak sebenarnya. Macam tak percaya dah dewasa dah nak masuk fasa seterusnya. Doakan kami.

*Silalah follow instagram @eybiezafirah_crazychochauz untuk pelbagai coklat yg dibuat sendiri. Jangan segan klik je follow. Guna je hashtag #crazychochauz korang akan jumpa my ig. Tq! Hiks!

12 March 2014

2014-05 Tempat Kerja Baru

Alhamdulillah things are getting better now. Dah pindah tempat kerja yang boleh dikatakan mampu menjamin masa depan yang lebih baik. Mudah mudahan lepas ni semuanya baik-baik saja. Mudah mudahan satu persatu impian aku akan tercapai dengan penghijrahan aku ni. Doakan saja yang terbaik. Itu saja aku mintak. Dapat update ni sikit je. Sebab curi2 masa time nak balik ni. K bye!

22 February 2014

2014-04 Pengalaman pertama

Assalammualaikum.
Lama gilos tak menaip kat blog ni weh. dah sebulan menyepi. Banyak benda nak cerita tapi nak menaip tu yang malas. Bulan 1 dan awal bulan 2 ni memang sibuk sikit. Baru2 ni nenek sebelah abah aku meninggal. Cukup 40hari dia sakit lepas tu dia pergi menghadap Ilahi. Sedih sangat. Dan masa arwah meninggal ni la kali pertama aku terlibat dalam sesi pengurusan jenazah dari awal sampai akhir. Alhamdulillah sempat lihat dia buat kali terakhir. Sebelum ni kebanyakan saudara terdekat yang meninggal aku tak dapat tengok. Sampai2 kampung mesti diorang dah tanam. Tapi kali ni aku bertuah sebab dapat lihat. Sungguh aku insaf masa menolong uruskan jenazah.

Ceritanya mula hari Isnin (10/2/2014) tengahari  sepupu2 aku dah inform kat group whatsapp kitorang yang atok mak (arwah nenek belah johor aku memang panggil atok mak) masuk hospital. Aku terus sms abah aku bagitahu. Balik kerja petang tu pukul 5 aku terus tanya abah macam mana atok? Nak balik kampung ke tak? Makteh aku dah telefon suruh semua balik rupanya sebab doktor dah cakap harapan memang dah takde. So petang tu pukul 6 lebih kitorang bertolak dari Melaka. Aku terus telefon senior QS aku bagitahu keesokannya aku terpaksa ambil EL. Then maghrib tu berhenti kat R&R Pagoh untuk sembahyang kejap. Masa nak bertolak balik tu mak aku bagitahu yang atok mak dah takde. Ya Allah aku memang tak sangka masa tu. Masa berhenti tu pun aku pergi beli nasi kejap dengan kakak aku sebab dari pagi 1 butir nasi pun tak masuk dalam perut aku. Laparnya jangan cakaplah. Lepas je dapat berita tu aku terus mati selera. Tak jadi nak makan. Jamah pun sikit je buat isi perut takut nanti perut berombak rindu pulak. Abah memang bawak kereta laju gila masa tu. Aku perhatikan je meter kereta. Huhu kecut perut pun ada jugak tapi alhamdulillah semua selamat.

Sampai2 je rumah makteh (atok duduk dengan makteh aku iaitu adik kepada abah) ada la sepupu2 yang dah sampai. Kakak2 aku kebanyakannya dah bertolak jugak dari tempat masing2. Nasib baik jugak sedara mara kitorang semua takdela duduk jauh2 sangat. Semuanya area2 selatan je so semua boleh sampai cepat. Masa tu jenazah belum sampai lagi. Nak dekat pukul 11 malam baru jenazah sampai tak silap. Jenazah sampai je aku tengok muka arwah, masa tu tak tahu nak gambarkan macam mana. Aku seakan kata dalam diri sendiri yang atok mak tengah tidur, jangan kacau dia. Tapi bila tersedar rupanya rohnya dah berpisah dari jasadnya. Sungguh aku tak percaya. Aku tengok je muka dia. Malam tu abah mak temankan jenazah dengan bacaan Al-Quran. Aku tidur kat rumah kakak aku berdekatan area situ jugak la sebab rumah makteh dah penuh dengan sedara mara. Esok pagi tu lepas Subuh aku datang balik rumah makteh. Bacakan yasin untuk arwah. Pukul 10 pagi barulah dapat uruskan jenazah. Orang surau datang tolong mandikan siapkan semua. Tapi masa mandikan tu cucu2 dia ni semua tolong mandikan, pegangkan apa2 yang patut. Semua membantu. Yang tukang uruskan jenazah tu ialah mak mertua Ajak Shiro, hehe sempat jugak sepupu aku duk perkenalkan dia kat kitorang. Masa uruskan jenazah tu memang senang sangat. Dalam masa setengah jam je dah siap.

Then sampai la saat terakhir untuk tengok dan cium arwah. Aku masa tu memang dah mule menangis. Sebelum2 tu aku tak menangis sangat, menangis sekejap je. Tapi masa nak cium arwah tu aku menangis teruk sangat. Semua menangis. Cicit2 dia pun menangis. Yelah lepas ni arwah dah takde. Semua macam tak percaya arwah dah pergi. Sebelum cium arwah, aku kesat air mata kering2 sebab ustaz2 kata tak elok kenakan air mata pada jenazah. Sebab apa aku lupa. Sorang2 cium arwah. Masa cium tu aku ada rasa macam kena panah petir sebab muka arwah sejuk sangat. Aku tak pernah cium jenazah sebelum ni. Ni pengalaman pertama bagi aku sebab tu aku macam tak percaya dengan semua yang berlaku. Lepas tu jenazah disembahyangkan dan dibawak ke tanah perkuburan dan ditanam. Sedih sangat masa tu tak dapat digambarkan. Sungguh tak percaya atok mak dah takde lagi. Lepas ni balik kampung dah sunyi, dah takde orang nak membebel, nak suruh ambik buah la makanan la untuk bawak balik. Dah takde dengar loghat nogori sombilan pekat.

Atok, semoga atok tenang di sana. Semoga roh arwah dicucuri rahmat. Al-Fatihah.

13 January 2014

2014-03 Caramel sauce

Assalammualaikum.
Korang pernah try buat caramel sauce sendiri tak? Ala yg macam pretzel auntie's anne punya caramel tu. Hehe hari tu aku try buat dan nasib baik menjadi. Serius sedap weh. Sangat senang buat dia. Resepi dia aku amek kat blog skybluekitchen tapi macam biasa la aku akan olah sikit. Ni cara aku buat lak ok.

Bahan-bahan:
1 cawan brown sugar
1 kotak kecil (200ml) whipping cream
1/2 Ketul butter.

Cara-cara:
1. Guna periuk yg tinggi sikit, masukkan gula perang. Aku suka guna brown sugar sebab lebih cepat cair. Cairkan dia sampai warna keperangan. Jangan masukkan air langsung.
2. Masukkan butter dan kacau guna whisk tangan. Adunan akan berketul. Time ni kecikkan api sikit.
3. Masukkan whipping krim yg dah dibiarkan pada suhu bilik. Teruskan kacau sampai hilang ketulan2 gula and sampai capai kepekatan.
4. Simpan dalam peti ais. Caramel ni boleh disimpan lama kalau betul cara buatnya. Bila simpan dalam peti ais kepekatan dia akan bertambah and kalau nak guna aku nasihatkan keluarkan dari peti ais awal dan dibiarkan pada suhu bilik dalam 1/2 jam.

1 adunan ni boleh dapat 1botol jem kecik macam dalam gambar aku bawah ni.
b







Selamat mencuba!
posted from Bloggeroid

06 January 2014

2014-02 CrazyChocHauz

Fuhhh!! Buzy yg amat minggu ni. Terima kasih pada yang order crispy bar aku tu. Hari2 ada je org order. Alhamdulillah ada rezeki. So pada yg x cuba lagi jom cuba. Boleh komen atau like page crazy choc hauz kat sblh kanan blog ni.





posted from Bloggeroid

01 January 2014

2014-01 My Birthday Celebration

Assalammualaikum. Hai.

Hari ni 1 Januari 2014. This is the first entry for year 2014. Agak lama tak update blog. Cerita pasal Hari jadi sendiri pun tak berupdate. Selalunya besday diri sendiri aku akan update punya tapi tahun ni eh salah tahun lepas macam malas nak update on the time. So aku wrapkan sekali la update2 yang aku malas nak update tu. (jahanam tatabahasa). Sedih tahu tak bila mana umur baru nak cecah 24 tahun tiba2 kena tukar jadi 25 tahun sebab dah masuk tahun baru. Besday aku 25/12 hari tu. Baru je genap seminggu aku masuk 24 tiba2 hari ni kena tukar status 25 tahun pulak dah. Hoooo Emmmm Jiiiiiii!!!! Hahahaha terover pulak ahkak! Dah termerepek lagi haaa...

Terus ke cerita besday aku. Pada 24hb Disember 2013 hari tu ada kejutan untuk aku. First, opismate buat pre-besday celebration untuk aku. Serius aku terharu. Tak pernah sambut besday kat tempat keje tahu tak? Inilah tahun pertama aku bekerja dan kali pertama jugak besday aku disambut di opis. Opismate belikan kek kecik tapi walaupun kecik aku bersyukur sangat. Dah la semua opismate aku tu cina, aku sorang je melayu ok dan sebab tu aku tak sangka diorang nak celebrate besday aku. Balik2 dari lunch tengok ada kek atas meja. Rupa-rupanya tu kek besday aku. Hehe tak sangka dorang ingat. Serius terharu.

First time letak gambar sendiri kat blog ni. I is malu! 
Then the second surprise dari Mr. Bobot. Balik keje tu ingat nak jumpa dia sekejap bagi makanan beli kat pasar malam (nak jadi bakal bini solehah cenggini la, makan minum dia aku yang belikan. Haha). Tapi rupanya dia ada surprise. Masuk2 je kereta dia, dia suruh tutup mata dulu. Lepas tu bukak mata, taraaaaa!!! sejambak bunga ros depan mata aku. Terharuuuuuu!!!!!! Serius terharu. First time dapat bunga dalam hidup aku, first time jugak Mr. Bobot bagi bunga selalu dia bagi cekelat je. hehe habis 1 hari tu aku tersenyum je. Dah macam orang gila aku rasa. Haha umpama kera mendapat bunga. Eh? Hahahaha. Dia bagi 3 kuntum bunga ros. Katanya 3 kuntum mewakili 3 tahun hubungan kitorang. Yela tarikh besday aku tu sama dengan tarikh anniversary kitorang jugak so kira hadiah bunga ros tu mewakili besday dan anniversary gift la. Kesian dia dah la time tu tengah pokai sebab gaji tak masuk lagi tapi dia usaha jugak nak bagi hadiah kat aku. So sweet! Heee~ Sayang lebih!

Lagi sekali termsukkan gambar sendiri. =_=!
2 hari sebelum besday aku tu aku cuba gak untuk buat kek besday sendiri. Saja nak mengasah bakat membuat kek. Nak buat kek pelangi. Tapi tak berapa nak menjadi sangat. Buttercream tu gula dia tak berapa hancur dan telah menyebabkan kek aku terlalu manis ya amat sampai aku sendiri tak boleh nak makan. Makan kek dia je. Tu pun semua orang tak habis makan. Tapi aku paksa Mr. Bobot makan jugak and dia kata habis dia makan. Hahahaha kesian dia jadi tikus makmal aku. Mana tak gemuk dan sihat asyik aku suapkan makanan je. Takpela buncit itu seksi. Hahaha. Nah tengokla gambar kek pelangi aku yang tak jadi tu. Nanti2 aku try buat kek lain pulak. 

Tapi overall aku puas hati sebab sekurangnya aku dah mencuba.
Tu jela nak update. Nak ucap selamat tahun baru pun macam malas je sebab mood tahun baru macam takde. Yang aku harapkan semoga impian aku untuk membuka kedai bakeri tercapai satu hari nanti. Ok bye!